1.000 de puşti de-a IV-a, examenul vieţii pentru admiterea la “Naţional”

Acum vreo 20-30 de ani, vara aducea cu ea emoții cu ghiotura celor care aveau (ne)fericirea de a avea copii absolvenți de-a opta. Era perioada examenelor de admitere la licee, iar în cazul celor bine cotate, concurența putea fi acerbă. Scenele cu părinții și copiii păzind avizierele liceelor la miez de noapte, mușcându-și degetele și râzând nervos în așteptarea rezultatelor la cele două probe ale examenului erau obișnuite. Vremea a trecut, dar lucrurile au rămas în bună parte aceleași. Doar că trăim în secolul vitezei, iar toate se petrec acum mai repede și mai intens. Emoțiile nu mai încep vara, ci direct din primăvară și nu mai sunt trăite de părinți agitați și adolescenți nonșalanți, ci de părinți disperați și de puși de 9-10 ani, panicați că nu s-au pregătit destul pentru primul și poate cel mai dur examen pe care îl vor avea de dat vreodată.

8 pe loc
Tocmai am intrat în perioada agitată a concursurilor școlare organizate de cele mai vânate licee din Iași. Deschizător de drumuri a fost Colegiul Național „Emil Racoviță”, care a organizat concursul „Leris”. De Ziua Femeii, mamele micilor concurenți verificau baremele de corectare și așteptau rezultatele ce aveau să fie afișate seara târziu. S-au prezentat la concurs 730 de copii, pentru maxim 90 de locuri, adică aproximativ 8 pe loc. La română și matematică, ultima notă la care s-a dat o mențiune a fost 9,4. La clasamentul cumulat, ultimul punctaj la care s-a acordat o mențiune a fost de 16, din 20 maxim posibil. Iar mențiunea este departe de a garanta un loc în clasa a cincea la „Racoviță”. Mențiunea echivalează doar cu prezența pe o listă de așteptare, în ideea că vor fi suficiente locuri libere sau că se va mai retrage careva. Siguri pe poziție sunt doar premianții: 19 la matematică și 9 la română. Adică 38 din 730. Adică 5,2%. Din 20 de elevi participanți, doar unul are garantat locul în clasă. Ce concurență a fost când ați dat examenul de admitere într-a noua? Nota minimă pentru premiere a fost anul acesta de 9,6 la română, 9,7 la matematică și 18,6 la cumulat. Cu ce notă ați intrat la liceu? Altfel spus, doar elita elitelor are șanse la „Racoviță”. Iar „Racoviță” e doar unul dintre liceele de elită ale Iașului. Nici măcar nu e cel mai vânat. La celelalte licee „bune”, situația e cam aceeași.

Cel mai căutat
Dacă luăm drept criteriu definitoriu pentru interesul părinților, numărul de copii înscriși, Colegiul Național este cel mai căutat din Iași. Pentru 180 de locuri disponibile în viitoarele clase a cincea s-au înscris 1.000 de copii. Cinci pe un loc, mai mult decât la UMF sau la Arhitectură, în zilele lor bune. Cifra reprezintă un record absolut al ultimilor ani, dar am putea băga mâna în foc că acest record nu va rezista decât până la anul pe vremea asta. Nu de alta, dar în doi ani, numărul participanților s-a dublat. Anul trecut, toate locurile scoase la concurs la Colegiul Național au fost ocupate în urma celor două concursuri proprii, „Alexandru Myller” la matematică și „Nicolae Labiș”, la română. Avem toate motivele să credem că și în acest an va fi la fel. Așa că, dacă vreți ca fiul/fiica dumneavoastră să urmeze cursurile la Colegiul Național din clasa a cincea, singura șansă reală este să-l trimiteți la cele două concursuri care vor avea loc la sfârșitul acestei săptămâni.

Spiritul de competiție
De ce totuși acest interes crescând pentru Colegiul Național? Poate pentru că liceul este privit ca o rețetă pentru viitorul de succes al copilului. Într-o societate tot mai axată pe ideea de competiție, a fi primul este un „must”. Elitele se formează de la cele mai fragede vârste. Mâine-poimâine, vom vedea poate concursuri la fel de dure și la admiterea în clasa întâi. Germenii deja există.

Lista de trofee
Colegiul Național se mândrește cu premii obținute de elevii săi la orice materie, la orice vârstă și la orice nivel. Anul trecut, elevii Colegiului au „recoltat” o medalie de argint la olimpiada internațională de geografie din Polonia, o medalie de bronz la cea de științe din Argentina, premiul III la olimpiada internațională a elenismului, aur la olimpiada națională de tehnologia informației, aur și argint la cea de matematică, mențiune la șah, la logică, bronz la chimie, premii la latină, la biologie, la istorie și la orice vă puteți imagina. Sunt premii menționate pe sărite, întrucât pentru o listă completă ne-ar mai trebui o pagină de ziar.

Rezultate de excepţie
Că odată intrat la Colegiul Național drumul spre performanță e deschis nu se referă doar la cei care culeg lauri la diverse olimpiade și concursuri naționale și internaționale. Însăși media liceului e aproape fantastică, într-o țară în care 40% dintre adolescenți nu înțeleg un text la prima lectură și în care promovabilitatea la bac nu ajunge nici la 60%. Colegiul Național afișa în 2012 o promovabilitate la bac de 100% și o medie generală de 9,13. La nivelul întregului liceu, 69% din elevi au avut medii peste 9. În 2013, rezultatele au fost cam aceleași: 100% promovabilitate la bac, 9,25 media generală, 72,26% dintre elevi cu medii peste 9. Anul trecut, promovabilitatea la bac a rămas de 100%, iar media generală s-a ridicat la 9,32. Aproape patru cincimi dintre elevi au obținut anul trecut medii generale peste 9. Un liceu performant devine din ce în ce mai performant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *