Corupţie şi anticorupţie

Şeful şpăgarilor din Vama Albiţa, Daniel Corban, apărat în Justiţie de foştii procurori anticorupţie Şuhan şi Gheorghiţă, convertiţi acum în avocaţi

Gheorghe Suhan

Gheorghe Suhan

Incredibil, dar adevărat! Daniel Cristian Corban, fostul şef al Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa este reprezentant în instanţă de doi ex-procurori anticorupţie. Este vorba de Gheorghe Şuhan, fost numărul doi în PNA, şi Corneliu Marian Gheorghiţă, fostul şef al DNA Iaşi. În prezent, atât Şuhan cât şi Gheorghiţă au trecut, cu căţel şi purcel, în tabăra celor care apără hoţii, tâlharii, violatorii şi corupţii, adică au devenit avocaţi cu acte în regulă. Deşi au fost anchetatori aproape toată viaţa lor, pe cei doi nu i-a deranjat deloc faptul că şi-au oferit serviciile avocaţiale tocmai celui pe care l-ar fi arestat în trecut fără prea multe explicaţii. Dar, cum banii n-au miros sau onoare, las’ că merge şi-aşa! Despre moralitate, ce să mai vorbim, ea mai există doar prin puţinele cărţi din perioada Renaşterii şi nu în aceste vremuri dure când lupta pentru un ciolan cu carne macră a devenit scopul principal în viaţă al fiecărui individ din Românica. Acestea fiind zise, e de la sine înţeles că beneficiind de o aşa apărare beton, nici nu mai încape vorbă că şeful şpăgarilor de la Albiţa va scăpa repede de brăţările nichelate de la mâini. E doar o chestiune de zile.

Judecătorii s-au gîndit o săptămînă dacă să-l aresteze sau nu pe Corban

Pentru încătuşarea fostului şef al PTF Albiţa, Daniel Corban, a fost nevoie de mai bine de o săptămână. După câteva zile de ezitări, un magistrat ieşean de la Curtea de Apel, evident cu mult curaj şi capul pe umeri, a semnat mandatul de arestare pe numele tătucului şpăgarilor. Cu toate acestea, Corban va rămâne în libertate până la sfârşitul lunii aprilie, când judecătorii ÎCCJ se vor pronunţa în legătură cu recursul înaintat de cei doi apărători ai inculpatului. Culmea culmilor este că şeful şpăgarilor de la Albiţa nu a fost arestat pentru comiterea unor fapte de coruptie, ci pentru că a încălcat o interdicţie impusă de instanţa de judecată, respectiv aceea de a nu lua legătura cu ceilalţi inculpaţi din dosar. Potrivit anchetatorilor DNA, o mare parte din banii strânşi de poliţişti într-o zi de muncă ajungeau la Daniel Corban. Fostul boss de la PTF Albiţa se pricepea foarte bine la dirijarea oamenilor în ture, punându-i pe cei mai şmecheri şi eficienţi în punctele considerate importante, pentru a produce cât mai mulţi bani.

Albiţa – un dosar fierbinte, fierbinte ca un bulgăre de foc

Şi magistraţii ÎCCJ au refuzat ulterior arestarea lui Corban, însă, procurorii anticorupţie au solicitat în mod expres încătuşarea şefului şpăgarilor pe motiv că acesta ar fi încercat să ia legătura şi cu alţi acuzaţi din dosar, în speţă cu agentul Alin Constantin Niţă, cu ajutorul căruia ar fi trebuit să se întâlnească cu poliţistul George Ladaru. Practic, Corban ar fi vrut să afle ce a declarat subalternul său la DNA, lucru total interzis de lege.

„Noi am mai solicitat arestarea preventivă, însă Curtea de Apel Bucureşti şi respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ne-au respins propunerea şi recursul. Procurorul de caz a considerat că trebuie să propună înlocuirea obligaţiei de a nu părăsi ţara cu arestarea preventivă în cazul inculpatului Daniel Corban, prin rechizitoriul înaintat Curţii de Apel Iaşi”, a precizat Livia Săplăcan, purtătorul de cuvînt al DNA Bucureşti.

În mod evident, nu există nici un fel de legătură între cei doi foşti procurori anticorupţie, Şuhan şi Gheorghiţă, convertiţi acum în avocaţi, şi tărăgănarea arestării lui Daniel Corban. Oare?



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *