FMI – organul care ne strânge în spate

Tare-i greu când eşti calic şi umbli cu fesul în brațe pe la portofelele mai-marilor lumii. Uite aşa facem noi cu FMI, cu Jandarmul ăsta de care ne temem mereu şi care are grijă să semene teroare printre toţi.

FMI_Christine_LagardeSă fie datorie!

Când auzim de împrumuturile României, parcă şi vedem prin faţa ochilor cohortele de şomeri, babele flămânde pe la uşile bisericilor şi cozile imense la ajutoarele UE. Mălaiul comunitar ne scoate mereu din foame, dar nu plăteşte şi lumina.

De ce ne temem? Uite de aia: Guvernul a aprobat mandatul de negociere a unui nou acord cu FMI, cu câteva ore înainte ca delegaţia Fondului să revină la Bucureşti. Al treilea acord ar urma să fie unul de tip preventiv, din care România să se împrumute numai în condiţii excepţionale de criză. Adică, un fel de card de credit de care au toţi românii şi care ne dă bătăi de cap ori de câte ori suntem sunaţi de către executor!

Misterul banilor

Liniile de negociere au fost secretizate, primul anunţ oficial, susţine premierul Victor Ponta, urmând să fie făcut după primirea acceptului din partea reprezentanţilor FMI. „Dacă nu ar fi confidenţial mandatul, le-am spune oficialilor FMI să se uite direct la televizor”, a justificat premierul păstrarea în circuitul închis a marjelor de negociere. Din mesajul dat de directorul general al FMI, Christine Lagarde, la Bucureşti, cheia noului acord va fi „privatizarea şi restructurarea unor companii de stat”.

Ei, vedeţi de ce ne temeam? Fiecare vizită a FMI în România se lasă cu sânge. De bugetar, de angajat la privat ori prin alte părţi. Vine Jandarmul cu biciul de foc, pocneşte şi urlă, Guvernul ia poziţia de drepţi, cu palma-ntinsă pe vipuşcă şi rade din statele de plată amărăştenii. Dacă zice FMI… Iar noi, românii, nu avem vână să ne opunem, să le spunem să se ducă în lume cu banii lor cu tot, fiindcă nu suntem în stare să muncim ca să acoperim găurile ori să ne oprim din furat.

Cui îi mai pasă?

Măria Sa premierul a încercat să ne liniştească, însă noi o ţinem pe-a noastră: vin vremuri grele! „Nu suntem în situaţia din 2009, nu avem nevoie de bani de la CE sau FMI, dar e bine, printr-un nou acord, să ne împrumutăm cât mai ieftin pentru finanţarea deficitului, iar pentru investitori e o garanţie”, FMI_siglaa încercat o lămurire Victorel.

Poate aşa s-or găsi bani pentru amărâţii de şomeri care pleacă din companiile în care au muncit o viaţă cu câte un şut în fund, dar uite că FMI umblă din nou prin fabricile şi uzinele noastre. „Societăţile aflate sub controlul statului ar trebui privatizate sau restructurate. Acesta este un program de disciplină, care poate justifica de ce FMI continuă înţelegerea cu titlu preventiv”, a spus Christine Lagarde, Doamna de Fier a a FMI.

De plăcut, i-a plăcut cucoanei la Bucureşti, n-aţi văzut cum se uita pe pereţii de la palatul ce-a găzduit-o? Unde mai vede ea aşa o primire fastuoasă, temenele şi pupături de mâini?

Una peste alta, uite că vara asta devine şi mai fierbinte decât arată termometrele. Focul pleacă de la Bucureşti, acolo unde se dă şi ora exactă, se ia şi pielea de pe om prin legi cretine şi se fac concursuri de scuipat ori de aruncat praf în ochi. Ai noştri, evident!

Ciolănel Biznosu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *