Afacerile Mitropoliei: Ochiul dracului are lipici la oamenii Domnului

În ultimii patru ani mai toţi oamenii de afaceri din zonă s-au străduit să facă faţă marilor probleme economice cu care se confruntă întreaga ţară. O oază, însă, pare neatinsă de problemele laice ale celor care au un business de condus. Înfloreşte de la an la an, se îmbogăţeşte cu terenuri, imobile şi fonduri. În vremurile în care „cutia milei” pare a fi singura speranţă pentru cei răpuşi de criză, Biserica înfloreşte.

Mitropolia_Moldovei_si_BucovineiŞi nu o spun răuvoitorii, ci chiar datele financiare raportate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, oficial cea mai avută din ţară, către Ministerul Finanţelor Publice în ceea ce privește activitatea economică de anul trecut.

110,4 milioane de lei totalizează capitalurile Mitropoliei. Veniturile totale încasate de instituţie sunt cu peste 800.000 de lei mai mari decât previziunile făcute la începutul anului. Astfel, dacă veniturile estimate din activităţile fără scop patrimonial erau de 8,5 milioane de lei, cele realizate concret s-au ridicat la nu mai puţin de 9,3 milioane de lei.

salarii_bugetari_2Ca orice societate comercială respectabilă, Mitropolia a realizat şi venituri din activităţile economice. 38,8 milioane de lei au totalizat acestea, fiind, totuşi, mai mici decât estimările iniţiale ale economiştilor mitropolitani.

Profitul realizat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei la finalul anului trecut stârneşte, însă, invidia chiar şi a celor mai importante companii ieşene. Astfel, profitul din activităţile economice s-a ridicat la 5,8 milioane de lei, iar profitul total înregistrat de Mitropolie în cel de-al patrulea an de criză economică a fost de 4,2 milioane de lei.

Domnul a dat… profit

Nici anii trecuţi n-au fost săraci pentru reprezentanţii Domnului în teritoriu. Pentru anul fiscal 2011 Mitropolia a raportat un profit de doar 1,86 milioane de lei. Comparabil cu cel al companiilor mari din Iaşi, acesta reprezintă, însă, doar un procent nesemnificativ din sumele câştigate în anii anteriori. IPS_Teofan_MitropolitConform raportărilor pentru anul fiscal 2011, veniturile Mitropoliei s-au ridicat la un total de 9,6 milioane de lei, iar instituţia nu a declarat nicio pierdere financiară. În anul 2010, veniturile totale fuseseră de 14,8 milioane de lei, iar profitul de 4,7 milioane, în timp ce anul 2009 a fost unul foarte bun pentru business-urile instituţiei de cult, aducând venituri de nu mai puţin de 24,3 milioane de lei şi un profit de 10,1 milioane.

Investitori strategici cu sutană

Printre afacerile care fac cinste Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei se numără Centrul de Pelerinaj, un magazin online de obiecte bisericeşti, Școala „Varlaam Mitropolitul”, casele de oaspeţi, unităţile medicale, un centru de conferinţe modern sau editura Doxologia.

Afacerile Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei se extind, însă, şi în afara graniţelor judeţului; în Neamţ, cel mai important lanţ de unităţi de cazare sete deţinut de mănăstirile din zonă. Tot în patrimoniul instituţiei se regăsesc şi Castelul de la Miclăuşeni, precum şi peste 200.000 de hectare de pădure.

Biserica Banu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *