Alegeri pe viaţă şi pe moarte. Cine va fi reftorul doftorilor?

Universitățile ieșene se pregătesc pentru alegeri. E fix ca în campania electorală. Mai întâi pregătesc modalitatea de alegeri precum și criteriile de înscriere în cursa pentru șefia universității. Apoi stabilesc perioada în care vor avea loc alegerile. Acestea sunt câteva etape firești și fără prea multă zarvă. Toate astea se stabilesc cam cu un an înainte. Și nu întâmplător. Toate au rostul lor. Până la alegeri, potențialii candidați au timp să se pregătească. Pentru o luptă acerbă.

Doi scoşi din ring
Se formează tabere. Alianțe. Numără eventualele voturi. Fac calcule cu șansele fiecăruia. Apoi calculează cam de câte voturi mai au nevoie. Și, cel mai important, de unde pot lua aceste voturi. Aici începe adevărata lupta de culise precum și fața nevăzută a alegerilor pentru reftorat. Și când te gândești că e vorba de un mediu academic. Spre exemplu, la școala ieșeană de doftori, lupta a început de ceva timp. Primul intrat în ring a fost reftorul în funcție. A ieșit cam șifonat din lupta cu procurorii și astfel a cam pierdut din influență. Ba, mai mult, a mai stârnit și spaimă printre oamenii săi de încredere care se gândeau să candideze. Un alt potențial candidat cu șansă la șefia școlii de doftori a intrat în ring tot cu procurorii. Ce-i drept, a ieșit mai puțin șifonat decât primul. Deocamdată. Dar șansele s-au redus.

Faza de nimicire
Cum calculele tot dădeau cu virgulă, s-a trecut la faza a doua. Cea de cooptare a votanților. Aici s-a mers în primă fază pe influență sau prietenie. S-au strâns câțiva votanți, dar tot insuficient. Și cum nimeni nu prea mai intenționa să se alieze de bună voie, s-a trecut la dragoste cu de-a sila. Așa se face că la începutul acestui an, s-a organizat un flagrant de toată frumusețea soților „Dor de băț”, ambii profesori cu influență în cadrul școlii de doftori. În primă fază, toată lumea s-a gândit că acțiunea a fost una normală, survenită pe trendul anticorupție, demarat la nivel național.

Coincidenţă stranie
Ulterior, când s-au pus lucrurile cap la cap s-a tras o concluzie cam deloc surprinzătoare. Toți studenții care au pus bani în carnet pentru o notă mai bună ar fi de la aceeași facultate, adicătelea, cea de dinți. La verificări amănunțite și încrucișate s-a observat că mai toți aveau o notă extrem de frumușică la același obiect. Apoi corelând cu decanii care vor să ajungă reftori, au reușit să deslușească misterul șpăgilor din carnet. Șpăgi practicate de altfel de aproape toată suflarea didactică de la școala de doftori. Noi nu o să dezvăluim deocamdată numele madamei care s-ar afla în spatele acestei acțiuni. Dar așteptăm pronosticurile voastre pe adresa redacției. Pronosticurile corecte vor fi premiate cu o cină cu noul reftor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *