Antena 1 Iaşi îşi schimbă patronii

Costica Rusu

Costica Rusu

Nesiguranţa bântuie ca o fantomă deasupra postului de televiziune Antena1 Iaşi. Acesta va suferi, în curând, o transformare profundă în structura organizaţională. Motivul? Un miliardar necunoscut încă ieşenilor a cumpărat în franciză, pentru toată regiunea Moldovei, televiziunea bătrânului Felix (conservatorul Dan Voiculescu). Şi, din câte am aflat, are porniri măreţe a schimba de la rădăcină politica actuală a instituţiei.

Panica s-a instalat deja printre angajaţii filialei locale. La urechi le-au ajuns zvonuri privind schimbările cu adevărat radicale care vor avea loc, atunci când noul patron se va decide să facă ordine în ograda locală a Antenei. Restructurările vor viza atât personalul din conducere (madame Zizi e în derută totală), dar şi unii şefi de departamente, mai ales marketingul.

Din surse bine informate, am aflat că cel care a cumpărat franciza regională a Antenei este nimeni altul decât băcăuanul Costică Rusu. Dar cine este acest miliardar anonim, dornic aspirant la titlul de mogul de presă? Ce interese are şi… de unde-atâţia bani?

Cine e Costică Rusu?

Costică Rusu, cunoscut mai ales ca proprietarul firmei de construcţii „Unic General Constructor”, este a 3-a generaţie de ingineri constructori, după bunicul şi tatăl său. Omul de afaceri mai are acţiuni importante şi la firmele, la fel de cunoscute în Bacău, Rombet (care a înregistrat în 2008 un rulaj de 21,6 milioane de euro) şi Electroconstrucţia ELCO. A mai înfiinţat şi o firmă care activează pe segmentul lucrărilor de infrastructură, Moldavia Construct. Acestea sunt firme care au reprezentat nucleul afacerii sale, acaparând lucrări de mare anvergură în domeniile vizate.

Dacă până la intrarea în recesiune contractele grupului de firme pe care îl conduce erau încheiate preponderant cu firme din domeniul privat, acum a preferat să se orienteze spre contractele încheiate cu statul român. Datorită relaţiilor pe care şi le-a construit, plasându-şi oameni provenind cam din toate partidele mari de influenţă pe poziţii înalte, această chestiune a fost lesne de îndeplinit. Dar, la toate acestea se adaugă însă şi investiţiile imobiliare, afaceristul băcăuan construind spaţii comerciale şi apartamente pe o suprafaţă de peste 13.000 m.p., în municipiul Bacău.

Cea mai mare pasiune a lui este să colecţioneze maşini, de-a lungul anilor mândrindu-se cu o serie de exemplare foarte scumpe. Din colecţia sa fac parte şi două Ferarri şi un Porsche. Este şi un vitezoman pe două roţi, deţinând o colecţie de motociclete, preferata sa fiind un KTM Enduro. A fost campion naţional la raliu, însă a renunţat la activitatea sportivă de performanţă.

Ciudat, dar nu obligatoriu: miliardarul băcăuan nu este afiliat politic. Însă, acest lucru nu l-a împiedicat să-şi întindă tentaculele în mai multe partide de influenţă în structurile de stat. În PDL a reuşit să-şi impună un punct de vedere prin intermediul apropiaţilor săi, Liviu Curcă (consilier local) şi senatorul Vasile Nistor.

Relaţiile politice

Se pare că relaţia dintre Nistor şi Rusu este de notorietate în Bacău, când, în anul de graţie 2008, afaceristul şi-a plasat mai mulţi apropiaţi pe listele cu care PDL a intrat în alegerile locale. Imediat după ce Nistor a demisionat din partidul marinarului şi s-a înregimentat în Partidul Conservator, Rusu s-a grăbit să cumpere franciza pe regiunea Moldovei a postului Antena 1.

Dar ce legături ar putea avea Costică Rusu cu Iaşul? Relaţia sa cu Tudor Chiuaru, deputat PNL de Bacău, a fost deosebit de fructoasă, reuşind prin intermediul acestuia să se împrietenească cu liberalul Relu Fenechiu, care, spre deosebire de primarul Bacăului, Romeo Stavarache (PNL), se înţelege de minune cu actualii PSD-işti ieşeni. Iar relaţiile bune se şi văd…în contracte bănoase.  Precum Palasul. E doar un exemplu nevinovat.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *