Antibioticele, hrana noastră cea de toate zilele

Vasile-Cepoi

Vasile Cepoi

Ieşenii au o „foame” nefirească de antibiotice! În ciuda faptului că lista bolilor tratate cu substanţe care să distrugă microbii este restrânsă, localnicii, în special persoane de vârsta a treia, apelează la medicamente de acest fel pentru orice tip de afecţiune. Astfel, atât organismul cât şi microbii au deprins o rezistenţă la tratament, făcându-i invincibili:

“Rezistenţa medicamentelor devine îngrijorătoare pentru că bacteriile sunt mai puternice iar bolile, precum tuberculoza, se agravează. Să fie clar, virozele nu se tratează cu antibiotice! Este un market agresiv din partea industriei farmaceutice şi trebuie să ducem o luptă grea cu ei. Am făcut un studiu, acum 5 ani, în care am vrut să văd o statistică în ceea ce priveşte consumul de antibiotice. Am rămas surprins când am constatat că pacienţii dintr-un spital consumă de două ori mai multe antibiotice decât cei de la Infecţioase. Vom reveni la vechile medicamente, cum ar fi Penicilina V, pentru că este un bun remediu”, spune Vasile Cepoi, directorul DSP.

Medicii de familie admit că există o practică deja greu de îndepărtat, prin care mai mult din considerente „emoţionale” acceptă sugestiile pacienţilor, printre care şi prescrierea unor antibiotice (chiar dacă de multe ori nu este cazul).

“Medicii de familie mai cedează insistenţele pacienţilor în a prescrie antibiotic, mai ales în mediul rural, unde accesul la asistenţă medicală este mai dificil. Prin implementarea de protocoale de prescriere a antibioticelor în boli infecţioase încercăm să instruim medicii de familie să respecte aceste reguli. Populaţia trebuie educată şi făcută să înţeleagă că folosirea iraţională a acestor produse este însoţită de urmări grave asupra sănătăţii. Ţin minte că, şi înainte de ’89, la fel erau folosite medicamentele”, ne mărturiseşte dr. Aurel Condrea, membru al bordului Societăţii Medicilor de Familie.

Reacţia lui Vasile Cepoi nu s-a lăsat aşteptată:

“Unde prescriai tu antibiotice în ’89 ca acum. Nu ştiu cu ce doctor lucrai dar eu nu am prescris niciodată antibiotice din prima. După 3 zile dacă persista febra, doar atunci dădeam”.

Concluzia? Dacă farmaciile şi doctorii de familie nu ar mai da antibiotice fără număr, probabil că nu ar mai dura tratamentul unei simple răceli o lună de zile.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *