Un club finanțat de la un buget public a realizat una dintre cele mai importante performanțe sportive ale României de după 1989. CSM București a câștigat în urmă cu câteva zile Liga Campionilor la handbal feminin. Practic, echipa din Capitală a demonstrat că este cea mai bună echipă de club din Europa în 2016. Performanța este cu atât mai mare, cu cât a fost obținută după o finală jucată la Budapesta, în compania unei formații din Ungaria. Mai mult, secția de volei feminin a aceluiași club a câștigat recent Challenge Cup, al treilea trofeu în ierarhia europeană. Rezultatele CSM București demonstrează că și echipele cu finanțare de la bugetul local pot da randament dacă există un management performant și sume importante investite.
Buget fabulos
Conform bugetului pentru 2016 al Primăriei Generale a Capitalei, CSM Bucureşti are alocate aproximativ 10,5 milioane de euro (47 milioane de lei). Cu un buget anual cuprins între 2,2 – 3 milioane de euro pe an, echipa de handbal feminin își permite să ofere și salarii de 12.000 euro pe lună, net. Cu un astfel de fond de salarii, clubul a reușit să transfere jucătoare de echipe naționale. Este și cazul Isabellei Gullden, cea mai bună jucătoare a Campionatului European din 2014, transferată la CSM București de la Viborg (Danemarca) în 2015.
La Iași e subțire
Sportul local ieșean este sprijinit la rândul lui de la bugetul local. Sumele sunt departe de cele ale clubului din Capitală. De altfel, totalul bugetului alocat la Iași pentru toate ramurile sportive nu atinge nici măcar suma alocată la București pentru secția de handbal feminin. Fondurile alocate prin bugetul local în 2016 către Fundația Sportului Ieșean sunt de 6,15 milioane lei, sumă considerată mare de unele persoane, dar total insuficientă pentru sportul de performanță. Prin comparație, cifrele pentru bugetul echipei de handbal feminin CSM București se vehiculează a fi între 2,2 milioane euro/an și până spre 3 milioane de euro/an.
Codașii țării
Iașul este departe de ce se alocă și de către alte autorități locale din țară. Astfel, conform presei locale, Consiliul Local Timişoara a alocat anul trecut sportului 14,2 milioane lei, din care peste 7 milioane lei au ajuns doar la echipa de fotbal. În acest an, la Baia Mare, 11,5 milioane lei sunt alocaţi sportului, la Ploieşti, doar CSM va primi 11,1 milioane lei.
Doar supraviețuire
Practic, Fundația Sportului Ieșean nu finanțează performanța, ci asigură supraviețuirea unor cluburi sportive. Cu sume lunare de 10.000 – 15.000 lei nu se pot obține rezultate în aproape niciun sport de echipă. Cea mai mare sumă de bani din conturile fundației ajunge la clubul de fotbal. CSMS Iași are un buget comparabil cu cel al echipei de handbal feminin din capitală. Diferențele de bugete dintre cele două sporturi sunt însă enorme. Echipele de fotbal Barcelona și Real Madrid, formații care se bat an de an pentru câștigarea Ligii Campionilor, echivalentul trofeului câștigat de CSM București la handbal, au împreună un buget total anual de peste un miliard de euro. Cu banii alocați în acest sezon care se apropie de final, Iașul ocupă unul din ultimele locuri din Liga 1, la nivel de buget. Echipa este în aceeași situație și în ceea ce privește valoarea lotului de jucători. Conform evaluărilor realizate de site-uri de specialitate, jucătorii CSMS Iași valorează doar 6,75 milioane de euro și ocupă ultimul loc al primei ligi. Chiar și așa, echipa ieșeană este extrem de aproape de a obține un rezultat care să îi permită să joace, în premieră, în cupele europene.
Încercare eșuată
Și la Iași a existat o tentativă de a aduce orașul în elita handbalului feminin. Echipa Terom Z s-a dovedit a fi însă doar un foc de paie. La începutul lui 2012, chiar dacă juca în eșalonul secund, echipa ieșeană avea în lot o componentă a echipei naționale a României, pe Carmen Amariei și intenționa să o transfere de la Viborg pe Cristina Vărzaru. Din cauza unor probleme financiare transferul nu s-a mai realizat, iar Vărzaru a ajuns la CSM București, echipă cu care a câștigat săptămâna trecută cel mai important trofeu european al cluburilor.
De 9 ani
Înființat în anul 2007 de Consiliul General al Capitalei, Clubul Sportiv Municipal București a devenit o structură sportivă complexă, cuprinzând următoarele secții sportive: atletism, baschet, handbal feminin, handbal masculin, motociclism, rugby, șah, volei feminin și volei masculin. ”CSMB promovează, cu prioritate, disciplinele, ramurile sportive cuprinse în programul jocurilor olimpice. Centrul de Copii și Juniori CSM București reprezintă una din prioritățile conducerii administrative, de a acorda tinerilor bucureșteni posibilitatea practicării sportului de masă în scopul îmbunătățirii stării generale de sănătate și promovare a spiritului de fair play, al socializării și integrării în societate ca membru activ, într-un cadru optim din punct de vedere organizatoric și al infrastructurii, facilitând celor cu aptitudini și reale calități posibilitatea exprimării în planul performanței sportive”, se arată pe site-ul clubului.