Astenia de primăvară face ravagii printre ieşeni

dureri de capNu mai este o bârfă, ci o realitate! Schimbarea bruscă a vremii, după o iarnă costisitor de lungă, i-a adus pe foarte mulţi ieşeni din nou la coadă, pe holurile spitalelor sau a cabinetelor medicale. Cei mai mulţi dintre ei sunt înregistraţi cu viroze respiratorii care debutează cu stare de oboseală, la care se adaugă rapid dureri de cap, subfebrilităţi, dureri în gât, dureri osteo-musculo-articulare; alteori, starea de oboseală se asociază cu senzaţia de gust amar în gură.

Astenia de primăvară nu e o boală

În aceste zile, medicii de la Spitalul „Sf. Spiridon”, Clinica de Hematologie s-au confruntat cu zeci, chiar sute de cazuri de acest gen. În mod paradoxal, astenia de primăvară – confruntată de unii cu anemia – nu este o boală.

„În mod paradoxal, lucrurile simple şi pe care “le înţelege toată lumea” sunt cel mai greu de explicat : aşa e şi cu “astenia de primăvară” . Mai întâi, ce anume NU e astenia de primăvară : NU e o boală, ci o stare aproape normală (am spune “fiziologică”) şi ea  reflectă modificările prin care trece organismul odată cu schimbarea anotimpului. Şi cu cât trecerea de la temperaturile scăzute la cele ridicate se face mai brusc, cu atât starea de discomfort fizic, psihic, intelectual se face mai intens resimţită”, ne spune dr. Ecaterina Hanganu, şefa Clinicii de Hematologie.

Mulţi suntem ca vremea

„A fi ca vremea”, adică schimbător şi ursuz, este o vorbă bătrânescă pe care mulţi dintre noi o experimentăm pe propria piele primăvara.

Specialiştii spun că starea de inconfort fizic şi psihic, caracteristică perioadei de trecere de la un anotimp la altul, ne dă acea stare de oboseală  care nu depinde de efortul depus şi nu cedează chiar după 7-8 ore de somn; tulburările de somn (tendinţa la prelungirea duratei de somn sau dimpotrivă, insomnia nemotivată, sau somnul “care nu odihneşte”); senzaţia de somnolenţă permanentă pe durata zilei, cu dificultatea de a dormi noaptea; starea de iritabilitate , senzaţia că “nimic nu ne convine, nimic nu ne place” şi pentru aceasta, toată lumea e de vină sau e împotriva noastră – sau, în alte cazuri: “noi înşine suntem de vină pentru toate lucurile care nu merg bine în univers”; scade capacitatea de concentrare şi suntem lipsiţi de energie. Mai mult, avem dificultăţi de comunicare – fie ne certăm cu toată lumea, fie nu ne mai pasă de nimeni şi nimic – etc. Altfel spus, devenim persoane de-a dreptul “insuportabile” şi ne mai şi supărăm când cei din jur sunt şi ei, la fel – fiindcă astenia de primăvară nu ocoleşte nici femeile, nici bărbaţii.

Cum învingem astenia de primăvară?

„Fiindcă nu putem face ca maimuţica din poveste, adică să ne aşezăm într-un colţ şi să stăm liniştiţi până trece timpul, e bine să ştim că astenia de primăvară poate fi prevenită dar şi tratată prin trei categorii de remedii care se adresează corpului fizic, psihic şi intelectului: mişcare în aer liber; aport de vitamine ; susţinere psihică; igienă intelectuală. Aş menţiona că sportul şi mişcarea în aer liber nu înseamnă privitul meciului din tribună sau la televizor şi nici “navigare” pe computer; în privinţa aportului de vitamine este de preferat consumul de sucuri naturale (morcov-măr-ţelină), care se vor “mesteca”, nu vor fi băute ca apa, fiindcă rezorbţia principiilor respective trebuie să înceapă de la nivelul gurii…”, ne sfătuieşte dr. Ecaterina Hanganu, şefa Clinicii de Hematologie a Spitalului „Sf. Spiridon”.

Reţetă naturistă… de viaţă lungă

250 g. de usturoi pisat se amestecă cu sucul de la 33 de lămâi, se pun într-un borcan de sticlă acoperit, se lasă la lumină 10 zile, după care se decantează (adică se scurge zeama obţinută), se pune într-un alt borcan de sticlă în frigider şi apoi, în fiecare seară se ia o lingură din acel suc, după care se bea un pahar de ceai călduţ (de tei, de muşeţel, de coada şoricelului etc.). Cura se poate repeta la 6 luni.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *