Atac la Relu

Relu Fenechiu

Se anunţă zile negre şi nopţi albe, başca triste pentru baronul liberal de Bahlui, Relu Fenechiu, posesorul unei averi fabuloase de peste 20 milioane de euro, dar şi a unui vast dosar penal, în acelaşi timp, extrem de interesant. În cursul săptămânii trecute, procurorii anticorupţie de la Bucureşti au decis instituirea unui sechestru asigurator pe o bună parte din averea adunată „cu sudoarea frunţii şi a mâinilor” de către Relu, mai precis pe trei case plus terenurile aferente, în vederea recuperării unui prejudiciu de, ţineţi-vă bine!, peste 3 milioane de euro. Iar acesta este doar începutul partidei de vânătoare.

Fenechiu – întoarcerea la origini

De unde provine acest prejudiciu, vă veţi întreba curioşi? Ei bine, vă reamintim că dragul nostru deputat liberal s-a pricopsit, în urmă cu ceva ani, cu un dosar la DNA, intitulat generic „Afacerea Transformatorul”. Cică Fenechiu ar fi vândut la supra-preţ către Electrica mai multe transformatoare aflate într-o stare de funcţionare nu tocmai bună. Mai exact, aparatele cu pricina erau cumpărate de parlamentarul liberal de la un intermediar rrom cu 20 miliarde lei vechi, fiind, se pare, furate din foste întreprinderi de stat şi vândute apoi cu suma de 100 de miliarde de lei vechi. Afacerea s-a derulat pe la începutul anilor 2000 şi până în 2004. Pentru a da o urmă de legalitate licitaţiilor de la Electrica, în combinaţie era folosită şi o “mână moartă”. Mai exact, la o procedură de achiziţie publică anunţată de societatea de stat, pe lângă firmele deputatului Relu (n.r. – SC La Rocca SRL, Fene Grup SA) se înscria şi o altă societate care oferea din start un preţ mai mare pentru ca societatea controlată de parlamentar să câştige licitaţia. În prezent, după aproape doi ani, ca urmare a finalizării expertizei dispuse în cauză, Fenechiu a fost chemat la sediul central al DNA unde procurorii i-au adus la cunoştinţă schimbarea încadrării juridice din  dosar, dintr-un simplu abuz în serviciu în abuz cu consecinţe deosebit de grave, infracţiune pedepsită de lege cu ani grei de puşcărie. Ceea ce face însă dosarul mult mai spumos şi mai incitant decât multe altele este faptul că Relu i-a atras în această afacere tenebroasă şi pe doi dintre „copii săi de casă şi de suflet”, cărăuşi de mape şi de serviete, e vorba de Cristi Adomniţei (fostul ministru al Educaţiei) şi Tudor Chiuariu (ex-ministru al Justiţiei).

Fenechiada baronului Relu

S-ar părea că ieşirea la rampă publică a primului dosar Fenechiu – aşteptat de câţiva ani de media locală şi naţională, între noi fie vorba! –, după condamnarea fostului prefect Radu Prisăcaru, omul de încredere al baronului liberal, nu este deloc întâmplătoare. Surse din Justiţie ne-au informat, sub protecţia anonimatului, că decizia judecătorilor de la Curtea de Apel Iaşi a fost de fapt semnalul dat pentru clarificarea situaţiei juridice a celui mai mare baron pe care l-a dat Iaşul în ultimii zece ani. Ce înseamnă asta? Că procurorii anticorupţie s-au pus pe treabă. Aceleaşi surse vorbesc despre o întreagă reţea infracţională care, practic, a ţinut sub control nu numai judeţul Iaşi, ci şi întreaga regiune a Moldovei. De la afacerile imobiliare dubioase – gen Palas, sau cartierele rezidenţiale ivite ca ciupercile după ploaie –, până la falimentarea şi scoaterea la vânzare a unor întreprinderi fanion din Iaşi – vezi cazul Nicolina -, de la traficul de influenţă privind închiderea unor dosare penale (cică ar exista elemente clare privind presiunile asupra unor procurori), la licitaţii trucate sau presiuni de ordin fiscal asupra agenţilor economici, toate aceste aspecte au constituit elemente de analiză atentă pentru procurorii anticorupţie.

Pentru ca imaginea să fie completă şi toată gaşca descoperită, magistraţii au apelat la un tertip demn de romanele poliţiste: microfoane în birourile din Casa Pătrată. Vă mai amintiţi, sperăm, de scandalul microfoanelor! Ei bine, acesta a fost punctul culminant după care anchetatorii au putut identifica tentaculele caracatiţei care sugruma de ani buni întreaga economie a Iaşului. Aşadar, nu peste mult timp, să nu ne mai mirăm dacă apar şi alte dosare penale cu nume răsunătoare de consilieri judeţeni, foşti şefi de instituţii deconcentrate (ca Finanţele, sau Oficiul de Cadastru), procurori, poliţişti, rechini imobiliari etc.

Şi-am încălecat pe-o şa…



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *