Atac la sănătatea ieşenilor: E-urile

E-urile din alimente distrug sănătatea! Odată cu apariţia produselor alimentare occidentale pe piaţa românească, populaţia a uitat complet de mâncărurile tradiţionale. Astfel, oamenii au început să cumpere conserve care ţin şi câte 3 ani de zile, legume care devin alterate după 2-3 săptămâni. Acum, termenul de valabilitate a unui produs nu mai ţine de conţinutul său, ci de cantitatea de e-uri.

Aditivii alimentari sunt substanţele care se adaugă în alimente ca să le îmbunătăţească aspectul, gustul şi să prelungească termenul de valabilitate. Litera “E” înseamnă că au fost testate minimum 6 ani şi sunt atestate la nivel european.

Multitudinea de substanţe existente pe piaţă pot face dintr-un aliment fără gust şi culoare, unul delicios. Substanţe chimice pentru îndulcit, culoare(E100-E180), gust acrişor şi împotriva alterării(E200-E290) sunt doar câteva din propietăţile acestor E-uri.

Cele mai multe chimicale

Alimentele care sunt cele mai vulnerabile din acest punct de vedere sunt dulciurile, sucurile carbogazoase, produsele de panificaţie, carnea, condimentele în special delikat-ul şi supele concentrate. Una din părţile negative este faptul că multe dintre substanţele folosite în România sunt interzise în ţări precum SUA, Rusia, Australia şi Germania.

“E320 este folosit ca şi conservant, pentru cartofi deshidrataţi, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri şi gumă de mestecat. Acesta este interzis în Australia. Sau E 95 folosit în guma de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare şi poate produce cancer. Unii dintre aditivi dau fenomene de dependenţă din cauza gustului deosbit determinându-te să doreşti să-l consumi mereu. Efectele toxice se vad în timp, când deja nu mai poate face nimic.Cu  cât organismul e mai tânăr, efectele pot fi mai mari, fiindcă efectul cancerigen e stimulat de celulele care cresc în mod fiziologic”, spune Ecaterina Hanganu, şefa Clinicii de Hematologie din cadrul Spitalului “Sf.Spiridon”.

Natura oferă şi ea e-urile ei, dar sănătoase E306 vitamina E, este un antioxidant natural care ajută la regenerarea celulelor, E407 emulsifiant natural, E322 lecitina, un antioxidant natural întâlnit şi în ciocolată, E300 vitamina B2, E440 vitamina C naturală
şi E140 clorofila, un colorant natural folosit în cofetării, colorarea pastelor de dinţi şi a cosmeticelor.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *