Atenţie, vine mutul!

Vara nu-i ca iarna! Nici bine nu a sosit că a şi început să facă primele victime. Căldura dogoritoare îi scoate pe oameni din case şi îi trimite direct pe terasele cafenelelor. La umbră, cu un frappe sau fresh răcoritor de fructe, cheful de muncă dispare. Tot ceea ce rămâne este buna-dispoziţie şi gândul la vacanţa exotică ce va urma.

Cei care nu se încadrează în acest tablou estival sunt escrocii. Şi ei se pregătesc de… „vacanţă”. De vacanţa celorlalţi, se înţelege! Una din metodele folosite de escroci în această perioadă este cea a „mutului”.

Metoda „Mutul”

Alina şi Andreea, studente la Cuza, profită de fereastra dintre cursuri şi se îndreaptă însetate către cea mai apropiată terasă. Se aşează cât mai aproape de stradă pentru a putea urmări cu interes toată activitatea de pe Copou. Şi a o comenta, desigur. Terasa este plină şi musteşte de voie bună şi comentarii hazlii. Din acest motiv, cele două fete sunt foarte atente la fiecare gest. Alina comandă un cappucino frappe, nu înainte de a-şi întinde toate lucrurile personale pe masă. La fel face şi Andreea. Pe lângă pachetul de ţigări, câteva rujuri şi vreo două portofele, cele două telefoane de ultimă generaţie stau aruncate ostentativ. În scurt timp, un tânăr care ţine o pancartă în mână, le îndeasă celor două fete un pix, două iconiţe şi trei brelocuri. Fetele se uită contrariate şi îşi spun una alteia: “Vai ce mă enervează când fac aşa!”. Tânărul, un surdo-mut (cel puţin aşa informa oamenii prin plăcuţa pe care o ţinea în mână), a înţeles repede mesajul. Niciuna nu doreşte să-i cumpere vreun obiect. Amândouă stau cu băutura în mână, uitându-se în direcţii opuse, pentru a-l ignora complet. „Vânzătorul” ambulant îşi ridică repede lucrurile şi pleacă…mulţumit. Fetele sunt bucuroase că au scăpat de el, însă, după o bună bucată de timp, au realizat că telefoanele au dispărut.

Această metodă dă roade, tocmai datorită neatenţiei victimei. Profitând de lipsa de interes a păcăliţilor, escrocul are timp să acţioneze rapid şi să sustragă bunurile de valoare.

Recomandările poliţiştilor:

Mare atenţie la bunurile personale! Nu le lăsaţi la vedere şi verificaţi periodic locurile în care le-aţi aşezat. Ţineţi lucrurile de valoare cât mai aproape de dvs şi nu permiteţi accesul străinilor la ele. Că altfel…Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *