Averea primarului din Butea, executată forţat

Nastase Costel

Nastase Costel

Edilul din Butea, Costel Năstase, zis şi Embargou, se dă de ceasul morţii pentru a împiedica o executare silită decisă anul trecut de Justiţie care l-ar lăsa fără o bună parte din avere, respectiv 1,7 miliarde de lei vechi, cu tot cu cheltuieli de judecată. Profitând de funcţia de primar,  Năstase bagă beţe în roate executării propriu-zise, ascunzând sau făcând pierdute somaţiile oficiale trimise Primăriei Butea, de creditori.

„Nu aveţi pe ce pune sechestru. O să achit datoriile atunci când o să am bani”, susţine nervos Embargo.

Probleme vechi, acelaşi primar

Se strânge laţul Justiţiei în jurul primarului din Butea, Costel Năstase care, în decursul celor două mandate de edil, şi-a bătut joc de lege şi de sătenii din comuna pe care a păstorit-o cum a ştiut mai bine, adică furând şi purtându-se ca un bătăuş de cea mai joasă speţă. Problemele cu Justiţia ale edilului din Butea nu sunt însă de ieri, de azi. Embargo a petrecut zeci şi chiar sute de ore prin sălile de judecată ori interogatorii la Poliţie sau Parchet. Însă o mare parte din dosarele pe care le-a avut pe rolul instanţelor s-au terminat în „coadă de peşte”, respectiv NUP (neînceperea urmăririi penale) graţie pilelor şi relaţiilor sale din cadrul partidului de guvernământ. Altfel spus, Embargo a beneficiat timp îndelungat de sprijinul şi protecţia unor membri de vază din PDL Iaşi, adică gaşca care face, de câţiva ani buni, legea în oraşul celor şapte coline. Recent însă, reprezentanţii unei firme din Roman, judeţul Neamţ, respectiv MARSAT SA, au declarat că nu mai sunt dispuşi să cedeze şantajelor primarului penal şi l-au acţionat pe Năstase în judecată pentru nerespectarea hotărîrii judecătoreşti şi abuz în serviciu.

O ţeapă de aproape 1,7 miliarde de lei vechi

Totul a pornit de la un contract de vânzare-cumpărare încheiat pe 19 februarie 2010, între SC MARSAT SA Roman, reprezentată de directorul general Vasile Balcan, şi PF Năstase Eugenia, reprezentată de Eugenia Năstase, nevasta edilului din Butea. Contractul dintre cele două părţi prevedea achiziţionarea de către PF Năstase Eugenia a unei importante cantităţi de îngrăşăminte chimice, seminţe şi pesticide de la firma din Roman, produsele contractate ridicându-se la suma de 165.129,24 de lei (echivalentul a peste 1,65 miliarde de lei vechi). Pentru garantarea plăţii, părţile au convenit să întocmească un contract de GAJ nr. 58 din 19 februarie 2010, prin care debitoarea PF Năstase Eugenia a gajat o cultură de rapiţă de pe o suprafaţă de 120 de hectare plus o cultură de grâu de pe suprafaţa de 48 de hectare. Potrivit documentelor aflate în posesia MARSAT Roman, toate aceste culturi au fost vândute de familia Năstase unor diferite persoane iar societatea creditoare s-a ales „cu praful de pe tobă”, adică nici un leuţ.

„Deşi a fost atenţionată în mai multe rănduri că trebuie să-şi plătească datoria, că recolta este gajată şi nu poate să o înstrăineze fără să ne anunţe, debitoarea PF Năstase Eugenia a înstrăinat recolta către alte persoane şi nu ne-a achitat nimic. Practic, am fost înşelaţi la semnarea contractului când am fost induşi în eroare de semnarea acelui gaj, cât şi la înstrăinarea propriu- zisă a gajului. Toate acestea au fost făcute de către Eugenia Năstase, aceasta fiind susţinută de către soţul său, primarul Costel Năstase, care conduce propriu-zis afacerile familiei. În aceste condiţii, s-a început executarea silită de către executorul judecătoresc Corbu Vasile care, după încuviinţarea executării de către instanţă, a trimis mai multe somaţii la care debitoarea PF Năstase Eugenia nu a dat curs”, arată în plângerea adresată Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani, Denis Popovici, juristul SC MARSAT Roman.

Bunuri mobile, trecute ilegal de pe firma cu datorii, pe o altă firmă „virgină”

Pentru a întârzia executarea silită, Costel Năstase, în calitate de primar, refuză să trimită executorului judecătoresc Corbu informaţiile necesare despre societatea soţiei sale, cât şi despre bunurile familiei, făcând imposibilă continuarea formelor de executare. În timp ce obstrucţionează aplicarea legii, primarul Embargo înstrăinează toate bunurile pe care le deţine atât pe numele societăţii soţiei, cât şi în nume personal, făcând practic imposibilă urmărirea acestora prin executarea silită. Există informaţii certe că edilul a trecut deja o mare parte din avere pe numele unei firme proaspăt înfiinţate, pentru ca executorul judecătoresc să nu mai aibă practic ce executa. „Primarul, abuzând de funcţia sa nu se conformează prevederilor legale care-l obligă să dea orice informaţie cerută de către executorul judecătoresc. Într-una din deplasările la Butea, împreună cu executorul judecătoresc Corbu Vasile, în încercarea de a identifica bunurile debitoarei şi întâlnind-o pe nevasta primarului, Eugenia Năstase, aceasta din urmă a refuzat să ne declare bunurile respective la presiunile soţului”, mai susţine Denis Popovici, juristul MARSAT Roman, în plângerea penală adresată procurorilor. Practic, edilul din Butea a obstrucţionat procedura judecătorească, fapt ce se înscrie la capitolul infracţiuni cu puşcărie.  „Soţia mea nu declară nimic. Nu aveţi pe ce pune sechestru. O să plătesc datoriile atunci când o să am bani”, ar fi replicat nervos, Embargo. Adică, la Paştele Cailor!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *