Brătescu, eternul învins. Ce premiu de consolare a primit până la urmă?

Liberalul Liviu Brătescu a pierdut toate bătăliile electorale importante în care a fost implicat: colegiul de deputat din Roman, dar şi şefia filialei municipale a PNL. Drept consolare, i se promisese scaunul de vicepreşedinte al CJ, dar şi acela s-a ocupat între timp. Până la urmă, a primit un post de vice la organizaţia judeţeană a PNL (chipurile a fost ales). Cam subţire.

E un băiat tânăr în Iaşi care vrea să urce şi el pe treptele puterii. A vrut să fie parlamentar, dar nu i-a ieşit. A luat bătaie de la o fată, blondă, mai nou cu breton. Era cât pe ce să ajungă şef la filiala locală a unui partid important. Na, belea. A pierdut alegerile la trei voturi diferenţă. Recent, i s-a promis unul din cele două fotolii de vice la CJ. Ghinion, n-a reuşit. Dar cum o lege din biologie spune că orice spațiu gol va fi umplut mai devreme sau mai târziu, locul lui a fost adjudecat. Și încă așa de temeinic, încât îi putem prezice noului candidat etern o lungă carieră în domeniu. Liviu Brătescu, fiindcă la el ne referim, e încă tânăr și mai are timp de câteva înfrângeri.

elena udrea_3

L-a bătut ”blonda supremă”
Mai nimeni nu auzise de istoricul ajuns director al Ateneului, înainte să se arunce în politică. Întâi, din partea PNL, consilier județean. Deh, votul pe listă să trăiască. Pe listă se descurca oricine dacă e pus pe poziţia care trebuie. Calitatea de consilier judeţean este la liberali rampa de lansare către alte funcții de partid și de stat. Și a început… ”El și-a dorit să fie deputat / La fel de mult cât se dorise tată”, vorba lui Valeriu Sterian. Și a candidat. La Roman, de unde e de loc, împotriva Elenei Udrea. Și-a făcut treaba, nimic de zis, pentru un sparing partner. Până la urmă, a fost luptă pe bune, cu strigături și tot ce trebuie. ”Elena Udrea e un vis urât care ar trebui să dispară din politica românească pentru totdeauna. Singura legătură între dumneaei și Roman sunt cele 4 minute pe care le petrecea trecând în drum spre Iași”, zicea Brătescu. Ei, exagera și el puțin, dar îl înțelegem, că doar era campanie. Să fim serioși: madam Udrea nu e chiar atât de nașpa. Nici Udrea nu i-a rămas datoare: ”Oamenii nu știu care este contracandidatul meu. El are un singur argument: că s-a născut aici, în rest doar mă critică. N-am de gând să îl fac eu cunoscut”. Și de-aia a refuzat orice dezbatere cu Brătescu, mai ales că el avea nevoie de dezbateri ca de aer. E drept, până la urmă a câștigat la 1.000 de voturi distanță de Udrea. Problema nu era totuși să ia mai multe voturi decât ea, la cât erau de urâți portocalii în 2012. Problema era să ia măcar 50% din voturi. Și n-a luat, că electoratul nu apucase să-și aducă aminte că se jucase prin Roman. Un ziar local zicea despre Brătescu al nostru, în fața unui adversar ca ”blonda supremă” nu este decât ”un desen animat japonez cu subtitrare în arabă”. Mișto expresia, nu?

La trei voturi distanţă
Oricum, Brătescu și-a zis că înfrângerea a fost doar un accident și s-a aruncat la funcția de șef al filialei municipale Iaşi a PNL. Miza era mare, că baza electorală a PNL Iași este în municipiu. Era să facă figura, că Marius Dangă, contracandidatul, nu e chiar cea mai populară figură la ei în partid. Lupta a fost crâncenă. Mulți liberali n-au mai votat deloc, că aveau de ales între un anonim și unul perceput ca periculos de apropiat de Fenechiu. Brătescu a luat cu trei voturi mai puține decât Dangă. Strâns, dar tot înfrângere se cheamă.

Scaunul s-a ocupat
Imediat după alegerile pentru șefia filialei municipale, s-a vorbit câteva zile de o contestație la rezultatele votului. Se pare că avea și unele motive relativ solide. N-o vom ști niciodată. Șeful PNL Iași și al Consiliului Județean l-a îmbrobodit cu promisiunea că îl pune vice la CJ în locul lui Victor Chirilă, cu o imagine externă partidului flenduri și cu una internă de potențial trădător. Nici la masa verde n-a avut noroc Brătescu. Chirilă a fost mătrășit, dar nu de Adomniței, ci de noua majoritate, care l-a înlocuit cu Aivănoaei, de la PPDD. Drept e că PNL și PDL ar putea întoarce rezultatul, dar e riscant. Una, că PDL ar putea vrea locul de vice CJ pentru unul de-al lor. Doi, dacă se aruncă toate forțele în luptă pentru Brătescu și nu iese, se cam fac de băcănie. Trei, prea ar suna a reînființarea Alianței DA. Pierderile politice ar fi mai mari decât câștigul de moral, așa că promovarea lui Brătescu a fost trasă pe linie moartă.

Tot pe doi
Drept consolare, Brătescu a primit un post de vice al filialei județene a PNL, să aibă și el o jucărie nouă. Nu vrem să fim răutăcioși, dar până și într-o cursă în care era clar că va ieși vice oricine trebuie, tot pe locul doi a ieșit. Că l-a luat șeful Aeroportului. Trist, nu?

„De ceva timp PNL beneficiază de o uriașă atenție din partea doamnei Udrea. În urmă cu o săptămână, cred, domnia sa ne anunța cât de disponibilă este în a primi în marea familie a dreptei românești și PNL. Ca orice om politic serios, domnia sa pune și condiții pentru realizarea acestei “mărețe” regăsiri în varianta Udrea și, desigur, Traian Băsescu. Condiția formulată acum este renunțarea de către PNL la președintele său, Crin Antonescu. Pentru un lider politic ce a demonstrat în timp o fidelitate maximă nu față de un set de idei sau principii, ci în raport cu un personaj politic (Traian Băsescu), pare surprinzătoare ușurința de care dă dovadă Elena Udrea când cere PNL să-și arunce peste bord liderul”, postare pe blogul lui Brătescu, din 8 februarie 2014, semn că nu i-a trecut supărarea faţă de Udrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *