Culmea traseismului. Dobre candidează la europarlamentare din partea Forţei Civice

Peste o lună şi un pic, mai exact pe 25 mai, în România vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European. Pe ultima sută de metri, în competiţia electorală a mai intrat un ieşean. Menţiunile despre această candidatură au fost puţine în presa locală. Dar noi credem că această „speranţă” a politicii ieşene merită un pic mai multă atenţie. Doamnelor şi domnilor, cu voia dumneavoastră, aplauze pentru Traian Dobre, candidat la europarlamentare de pe poziţia 23 a Forţei Civice condusă de Mihai Răzvan Ungureanu. Da, aţi citit bine, e acelaşi Traian Dobre, poate cel mai traseist om politic din urbea noastră.

Cinci partide în 24 de ani
S-o luăm metodic. Traian Dobre, acum în vârstă de 67 de ani, a trecut pe la cel puţin cinci formaţiuni politice de-a lungul carierei sale (or fi fost mai multe, dar noi doar de astea ştim). Aşadar, actualul pensionar Dobre a fost membru în PNL, în PSD, a cochetat şi cu UNPR, a fost şi pe la PP-DD, iar acum a poposit la Forţa Civică. O aşa performanţă mai rar. Omul a candidat cam la tot ce se putea candida: a fost în vreo două rânduri deputat de Iaşi, a candidat şi la Primărie, iar acum se vrea europarlamentar. Însă ieşirea de pe prima scenă a politicii s-a produs în 2008 când Dobre a pierdut la mustaţă un colegiu de deputat, prin redistribuire, tocmai în favoarea nurorii sale, Cristina Dobre.

Folosit ca „sponsor”
De atunci, Traian Dobre s-a agitat nevoie mare să reintre în circuit. A mers constant la televiziunile locale (unde a spus vrute şi nevrute, fără însă să mai convingă pe nimeni), a mai avut apariţii în presa scrisă, în cea online. Ce mai la deal, la vale, a vrut cu orice preţ să se aleagă iar. Deocamdată s-a ales doar praful, iar auspiciile nu-i sunt tocmai favorabile nici de această dată. Plasarea lui pe poziţia 23 pe lista de la Forţa Civică e puţin spus ca fiind „de umplutură”. Dobre n-are absolut nicio şansă în condiţiile în care Forţa Civică va da maxim 2-3 europarlamentari. Şi-atunci, care-i gheşeftul?
Lucrurile sunt extrem de simple: ambiţia ridicolă a lui Dobre de a se regăsi pe o listă s-a întâlnit la fix cu paupertatea filialei locale a FC. Mai clar spus, Dobre, care are ceva resurse financiare, probabil că va fi folosit drept cal de povară. Adică, el va finanţa probabil acţiunile de la Iaşi, partidul îşi va vedea sacii în căruţă, iar fostul deputat va lua praful de pe tobă.

A bulversat lista
La depunerea listei oficiale pentru euroalegeri, Mihai Răzvan Ungureanu a făcut mai multe declaraţii de presă care, privite prin prisma candidaturii lui Traian Dobre, pot fi privite şi în altă cheie. “Partidul e cu adevărat tânăr, un partid pe lista căruia nu se regăsesc nici rude, nici prieteni politici, nu avem vânători după sinecuri în străinătate”, a spus MRU cu acel prilej. Dobre nu e nici tânăr şi e oricum ahtiat după funcţie. Deci două din afirmaţiile lui MRU nu i se potrivesc candidatului nostru.
MRU a mai precizat că media de vârstă a candidaţilor de pe listă e de 41 de ani (Dobre la cei 67 o trage puternic în jos). Despre candidaţi, acelaşi MRU spunea că sunt „în mare majoritate care nu au mai făcut politică până astăzi”. Mda, aşa o fi, dar cum ziceam, Traian Dobre are cinci partide la activ. Hai, succes, şi la mai mare.

1 comentariu

Lasa comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *