Bumerangul aviar: Tonel Ursachi a fost băgat după gratii

coincidenţă sau nu, arestarea lui Tonel Ursachi, administratorul firmei SC LUMI SRL, producătorul substanţei de dezinfecţie pentru prevenirea gripei aviare, a fost arestat * pentru substanţa furnizată, statul a încasat dinainte sume uriaşe drept TVA, în schimb nu a onorat facturile emise de SC LUMI SRL * după ce a dat statul în judecată, în loc de bani, Tonel Ursachi s-a ales cu un dosar penal şi o lună de arest

După marea „cacealma” din perioada gripei aviare, octombrie 2005 – martie 2006, veterinarul ieşean Ursachi, împreună cu prietenul său, Victor Butean, fost director al DSV din cadrul Agenţiei Naţionale de Sănătate a Ministerului Transporturilor sunt acuzaţi că au tras statului român o ţeapă consistentă, de 10 milioane euro. Deşi firma sa, SC LUMI SRL, nu avea nici un fel de utilaje, şi doar un singur angajat, Tonel ar fi dat o şpagă importantă unui director din Ministerul Transporturilor şi în baza acesteia a primit contracte de dezinfecţie în puncte rutiere şi feroviare. De pe urma acestor contracte păguboase pentru stat, ieşeanul ar fi băgat în buzunar 6 milioane de euro.

Un dosar vechi, care s-a copt azi

Cică, dosarul „Gripa Aviară” a fost instrumentat şi soluţionat de procurori în urmă cu mai bine de trei ani, însă din cauza unor persoane importante din PNL care s-au aflat atunci în minister şi care i-ar fi acordat protecţie lui Ursachi, cazul a fost tărăganat până acum. Sâmbăta noaptea, ex-directorul Direcţiei Sanitar veterinare din cadrul Agenţiei de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Victor Butean şi administratorul SC Lumi SRL, Tonel Ursachi, au primit mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de o lună de zile, sub acuzaţiile de corupţie. În dreptul celor doi inculpaţi se află infracţiuni grave, cum ar fi: luare de mită, complicitate la dare de mită, constituire de grup infracţional organizat, spălare de bani, instigare la cesionare fictivă de acţiuni şi părţi sociale şi, nu în ultimul rând, efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia deţinută.

Cum a început totul?

În dosarul „Gripei Aviare”, început încă din anul 2006, sunt cercetaţi mai mulţi oficiali ai Ministerului Transporturilor şi din Compania de Autostrăzi implicaţi în acest caz. „În perioada gripei aviare nu am făcut nimic altceva decât să dau curs tuturor clauzelor contractuale semnate cu companiile de stat CNADNR şi SNCFR SA, care îmi datorează circa 250 de miliarde de lei vechi”, spune Tonel Ursachi. Cum a început totul? România a fost vizitată în anii 2005, 2006 şi 2007 de trei ori de gripa aviară. O boală care a cerut măsuri noi pe care instituţiile statului de atunci le luau pentru prima oară. În regim de urgenţă, Guvernul la cârma căruia se afla Călin Popescu Tăriceanu, a reacţionat. Pe lângă măsurile de carantină şi sacrificare a păsărilor, mai marii statului au decis instalarea unor filtre de dezinfecţie pe drumurile naţionale şi pe căile ferate din zonele afectate de noul virus. Ministrul de atunci, Gheorghe Dobre, a dat un ordin prin care CFR SA şi Compania Naţională de Autostrăzi erau obligate să organizeze aceste filtre de dezinfecţie. Toate lucrările au fost cedate către Lumi SRL administrată de Tonel Ursachi.

Milioane de euro la decontat

În octombrie 2005, a început udatul trenurilor şi al maşinilor României, iar statul, încrezător în măsurile luate, primea facturi de milioane de euro la decontat. Toate acestea s-au desfăşurat pe o perioadă de câteva luni, octombrie 2005 – martie 2006. În martie 2006, după un control ordonat de ex-ministrul Gheorghe Dobre, firma lui Tonel Ursachi, SC LUMI SRL a dat în judecată CNADNR pentru a-şi încasa banii facturaţi, suma totală depăşind 250 milioane de lei vechi.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *