Cât de contagios este căscatul

Căscatul, despre care oamenii spun de multă vreme că este contagios, este un fenomen care se transmite nu doar de la om la om, ci şi de la om la câine, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii japonezi.cascat

Stăpânii de câini spun adeseori că prietenii lor patrupezi înţeleg perfect starea lor de dispoziţie. Şi, potrivit unui studiu recent, această afirmaţie ar fi cât se poate de adevărată.

Potrivit cercetătorilor japonezi, câinii încep să caşte nu doar atunci când oamenii din jurul lor fac acest lucru, ci mai ales atunci când persoana care cască este stăpânul lor, informează dailymail.co.uk.

Autorii studiului consideră că irezistibilul impuls de a căsca se transmite într-adevăr de la oameni la câini şi acest fenomen reprezintă de fapt o formă rudimentară de empatie.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia potrivit căreia acest comportament reprezintă o dovadă a faptului că aceste animale de companie (câinii – n.r.) sunt înzestraţi cu o abilitate „aproape umană” de a-şi manifesta empatia – capacitatea de identifica sentimentele şi starea de spirit a celor din jur.cascat_1

Acest studiu, publicat în Public Library of Science ONE şi coordonat de Teresa Romero, a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Tokyo din Japonia pe un eşantion alcătuit din 25 de câini şi stăpânii lor.

Câinii au fost astfel poziţionaţi pentru a-i privi pe stăpânii lor sau alte persoane străine, în timp ce aceştia căscau sau mimau acest lucru, în timp ce ritmurile lor cardiace erau monitorizate de cercetători. Reacţiile patrupedelor au fost filmate cu două camere video.

Autorii studiului au descoperit astfel că patrupedele au început să caşte mult mai des ca reacţie la acţiunile stăpânilor lor decât la cele ale persoanelor străine.

Citește mai mult în Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *