Ce nu ştiai despre Regii României

Regele-Mihai-I

Regele Mihai I

„Bârfa de Iaşi” prezintă în exclusivitate postrevoluţionară câteva momente amuzante din istoria Familiei Regale din România. În rândurile de mai jos, veţi afla ce membru al Familiei era considerat de presa din perioada interbelică drept un “copil căruia îi place la nebunie să chinuie câini şi pisici” şi ce Rege al României a spart uşa unei secţii de poliţie, iar din Statele Unite ale Americii cumpăra ghiduri pentru a deveni barman. Evenimentele în cauză sunt consemnate în articole care pot fi găsite în versiunea online a reviste TIME, într-o arhivă impresionantă de materiale de presă datând din anul 1923.

Mihai I, “copilul răutăcios şi impulsiv”, a refuzat vin liturgic

În august 1927, agenţiile de presă străine relatau despre un “copil teribil” din România. Acesta era nimeni altul decât Regele Mihai I, pe atunci în vârstă de 5 ani. Revista TIME informa că reporterii străini au supravegheat, timp de două săptămâni, familia regală din România, imediat după înmormântarea Regelui Ferdinand. Mihai I era numit de reporteri drept un “copil răutăcios şi impulsiv, căruia îi place la nebunie să chinuie câini şi pisici”. Corespondentul Associated Press relata şi un moment petrecut la o biserică, când preotul i-a oferit vin liturgic lui Mihai I pentru a fi binecuvântat. “Nu beau vin dimineaţa“, a fost răspunsul Regelui, aşezat în genunchi în faţa altarului. Preotul a încercat să-i explice lui Mihai că vinul liturgic are altă semnificaţie decât cel de masă, dar Regele a gustat din licoarea sfântă abia la îndemnul tacit al mamei sale, a cărei expresie facială era amestecată de “durere şi amuzament”, după cum subliniază revista TIME.

Carol al II-lea a spart uşa unei secţii de poliţie

Elena-Lupescu-si-Carol-II-la-Estoril

Elena Lupescu şi Carol II la Estoril

În februarie 1931, Carol al II-lea, aflat în criză de popularitate, s-a deghizat şi a coborât în popor, înţelegând prost exemplul lui Al.I.Cuza. Prima oprire, notează revista TIME, a fost la sediul unei secţii de poliţie. Viitorul actual fost dictator a găsit uşa închisă şi a început să bată cu sete în poartă. “Ce dracu’ vrei? Aşteaptă-ţi rândul!” – a tunat o voce arţăgoasă, din spatele uşilor închise. Într-un final, ajutat de aghiotanţi, Carol al II-lea a spart uşa pentru a-l descoperi pe şeful de secţie “chestionând” un hoţ de buzunare sucindu-i degetele (pe bune!) în încercarea de a scoate o declaraţie. Sesizând prezenţa regală, presupusul hoţ s-a declarat un fan al Regelui, în timp ce şeful de secţie a fost concediat.

TIME prezenta în 1942 “calificările” lui Carol al II-lea pentru a deveni Regent al României Libere, după ce acesta îşi manifestase o astfel de intenţie în vreme de război. TIME nota, printre altele, că, în prima sa vizită la New York, în 1920, Carol al II-lea a cumpărat un ghid pentru a deveni barman, iar în 1936 s-a îmbătat la un “chef nebun” după ce a asistat la înmormântarea lui George al V-lea. În plus, TIME relata că după ce ani la rândul a guvernat prost România, Carol al II-lea a reuşit să sustragă din ţară 6 milioane de dolari, când a intrat în exil.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *