Ceauşescu trăgea la măsea doar vinuri de Huşi

În cadrul primei ediţii a Festivalului internaţional de Vin, Artă şi Gastronomie din România (PROVINO), cunoscutul expert degustător de vinuri, ieşeanul Gheorghe Crăciunescu, membru al ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România), a dezvăluit faptul că fostul dictator comunist Nicolaie Ceauşescu obişnuia să consume doar vinuri de Huşi pe la petrecerile de pomină organizate în capitala Moldovei. „Indiferent unde se afla Ceauşescu, la cabananele sale din munţi, ori pe la recepţii oficiale, el cerea mereu apropiaţilor săi ca să-i aducă la masă vinul  denumit «Zghihara».  Îi plăcea foarte mult acest vin alb, de pe dealurile din Huşi. Făcuse chiar o pasiune pentru acesta“, ne-a spus Gheorghe Crăciunescu.

Zghihara provine din cramele Avereşti şi este un produs crescut în zona Huşi, în unicul ţinut care produce acest soi nobil, cunoscut a fi drept cel mai acid vin românesc.

#gallery-1 {
margin: auto;
}
#gallery-1 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 25%;
}
#gallery-1 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-1 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}

„Noi mereu ne lăudăm că avem un bagaj de cultură, însă ne aplecăm prea puţin asupra vinului care ar trebui să facă parte din acest bagaj cultural. Se spune că cel mai bun vin este acela care îţi place, de aceea e greu de făcut o diferenţă între un vin bun şi unul mai puţin bun. La toate vinurile, aroma trebuie «declanşată». Un vin bun se păstrează în sticlă şi trebuie să stea acolo cel puţin doi ani. Asocierea între vin şi mâncare reprezintă de fapt o chimie adevărată“, crede Crăciunescu, fiind convins că şi fostul dictator Nicolae Ceauşescu se pricepea foarte bine să îmbine cele două lucruri.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *