Circuitul şpăgii în natură (moartă)

Despre o televiziune obscură şi micile „atenţii” de la CAS

Iulian Serban

Iulian Șerban

Prea multe bârfe ne-au invadat redacţia, în ultimul timp, care mai de care mai fanteziste şi, ca nişte jurnalişti atenţi ce suntem la fenomenul transformării fondurilor private în şpagă la instituţiile statului, am purces la identificarea surselor şi la teoretizarea celui mai des întâlnit fenomen natural din Iaşul ultimilor 20 de ani: darea şi luarea de mită pe la colţuri. Bineînţeles că n-am aflat nimic – deci, nu este adevărat! – dar, totuşi, bârfe am găsit… cu carul. C-aşa-i ieşeanul: dacă nu bârfeşte puţin, nu se simte bine!

Ce-am aflat?

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate are televiziune cu circuit închis! Zilnic, în direct, din sala de conferinţe a CAS-ului, transmite, preţ de 4 ore, postul HIH TV. Staţi liniştiţi, nici noi nu am auzit prea multe despre acesastă televiziune! Proiectul a pornit din dorinţa directorului Iulian Şerban de a arăta ieşenilor partea pozitivă a domeniului medical, adică pe el în toată splendoarea sa (cum vorbeşte cu secretara, cum dă ordine, cum primeşte ordine în limba maghiară şi alte câteva chestii care ţin de viaţa privată a iubitului conducător).

Totul bine şi frumos, până în clipa în care managerul susţine că aparatura a fost luată în concesiune cu nişte firme, care au dorit (chiar l-au implorat) să le lase sub protecţia anonimatului, necontribuind cu nici un leuţ din buzunarul plătitorilor. Pe surse aflăm că “aparatura este ultimul răcnet în materie de televiziune”, lucru care, cum e şi normal, trezeşte suspiciuni, dat fiind faptul că ne aflăm în plină criză şi – hai să fim serioşi! – cine ar investi moca, doar de dragul CAS-ului?! Instituţia care ne ia banii de sănătate şi ne trimite direct la cimitir pentru că spitalele sunt în faliment.

Şi ce mai ştim

Cum minciuna are picioare scurte, circuitele din cadrul acestei instituţii încep să iasă la suprafaţă. Gura târgului zvoneşte că Iaşisting, firmă privată de stingătoare (că pompierii, acum sunt plătiţi prost şi dau doar amenzi), împreună cu Arcadia Hospital au contribuit la achiziţionarea părţii tehnice. Şi, astfel, se stabileşte un triunghi amoros: CAS – Iaşisting – Arcadia, din care se pot trage şi concluzii. Cum ar fi: operaţiile şi alte chestii medicale făcute la Arcadia sunt decontate imediat şi cu prioritate de către CAS (asta, în timp ce spitale mari universitare din Iaşi negociază la sânge fiecare leuţ cu Casa), Iaşisting are un contract baban cu spitalul privat dar şi o problemă imensă cu dările către stat. Ceva care se ridică la câteva zeci de milioane de lei noi.

În plus, şeful CAS, Iulian Şerban, are o declaraţie de avere care nu a mai fost actualizată de la începutul anului trecut şi, după cum spun sursele noastre, câţiva procurori pe urme.

Nu credem că mai e nevoie să menţionăm că televiziunea lu’ Peşte, HIH, are doar un singur telespectator şi realizator: Silviu Labeş! Inconfundabilul om de presă are deja un discurs „de forţă” la fiecare început de emisiune: „Bună ziua domnule preşedinte Iulian Şerban!”. Dar, de fiecare dată se întâmplă, nu ştim cum, ca preşedintele să fie ocupat… Cu număratul banilor, fireşte.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *