De ce este bine să mâncăm ceapă

Ceapa ajută la detoxifiere şi acţionează ca antioxidant puternic, stimulând sistemul imunitar şi reducând inflamaţiile. „Conţinutul ridicat de minerale, potasiu, calciu, fier, sulf, cât şi vitaminele A şi E, fac din ceapă o legumă importantă pentru o alimentaţie sănătoasă”, spune nutriţionistul Luiza Pârvu. „Recomand ceapă în cantităţi moderate şi celor care ţin cure de slăbire, tocmai pentru conţinutul de minerale. Are şi proprietăţi antimicrobiene. Ideal este să fie consumată crudă, însă celor care nu o pot mânca crudă le recomand şi ca ingredient în mâncare. Ceapa nu trebuie prăjită, ci mai degrabă înăbuşită”, mai susţine nutriţionistul.ceapa_1

Iată cinci studii referitoare la beneficiile pe care le aduce ceapa:

1. Un studiu realizat în Franţa în 1998 şi publicat în European Journal of Epidemiolog  a scos la iveală că riscul de cancer de sân este considerabil redus în cazul femeilor care au un consum ridicat de ceapă şi usturoi.

2. Două studii independente făcute de spitalele universitare ale unor facultăţi de medicină din India arată că un consum zilnic semnificativ de ceapă crudă (140 de grame pe zi) scade glicemia, prevenind şi chiar tratând diabetul. Interesant este că în aceleaşi studii s-a pus în evidenţă un alt fapt remarcabil: ceapa nu reduce nivelul glicemiei la cei care nu suferă de diabet.

ceapa_23. Un studiu preliminar realizat cu voluntari bărbaţi arată că administrarea a 50 grame de ceapă proaspată pe zi diminuează riscul creşterii colesterolului seric, determinat de o alimentatţe cu un conţinut ridicat de grăsimi. De asemenea, consumul de ceapă previne ateroscleroza, ischemia cardiacă şi ameliorează hipertensiunea.

4. Un studiu făcut de o echipă de medici de la Novi Sad, Serbia, a demonstrat că ceapa crudă consumată zilnic are efecte importante în combatere afecţiunilor cardiovasculare şi a îmbătrânirii, datorită neutralizării radicalilor liberi de către substanţele antioxidante din ceapă.

5. British Journal of Cancer a publicat în 2004 un studiu denumit „Consumul de ceapă şi usturoi, o problemă de viaţă şi de moarte”. Studiul a urmărit 238 de pacienţi cu cancer de prostată şi 471 de bărbaţi sănătoşi. S-a descoperit că bărbaţii care consumau peste 10 grame pe zi de ceapă sau usturoi aveau un risc mai mic de cancer de proaspătă decât cei care consumau mai puţin de 2,2 grame.

Sursa: Doctorul zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *