Diplomaţie pe axa Podu Roş – Bahlui – Dâmboviţa

Liberalii ieşeni vor să revoluţioneze cutumele diplomatice, având planuri mari pentru reprezentarea internaţională a oraşului. Astfel, Iulia Scântei, candidata surpriză impusă de la centru, a declarat zilele trecute că a sosit momentul ca Iaşul să aibă un Ministru de Externe. Mai mult, distinsa doamnă se recomandă pe ea însăşi pentru această funcţie inedită, spunând că este lucrul „pe care se simte în stare să-l facă”. Pentru că tot este campanie şi candidata de la Bucureşti vrea să-şi întărească spusele electorale, domnia sa a purces deja la elaborarea unei intense corespondenţe diplomatice.

“Bonjour, domnule preşedinte Francois Hollande, sunt Iulia Scântei, primul ministru de externe al Iaşului. Nu ne cunoaştem, dar cred că a sosit momentul să stabilim relaţii diplomatice la cel mai înalt nivel. Dacă şi dumneavoastră vreţi să mă întâlniţi, haideţi să ne vedem mâine, la ora 16.00, în faţa Poştei din Podu Roş. Voi avea un ziar în mână, poate şi nişte flori din partea dumneavoastră, dacă veţi dovedi că francezii sunt aşa de galanţi precum se spune. Au revoir!”

„Guten Tag, Frau Angela Merkel! Vă scriu de la Iaşi, un mic teritoriu care de mult timp şi-a câştigat independenţa faţă de prosperitate, iar acum îl reprezint în calitate de ministru de externe. De altfel, sunt singurul ministru al Guvernului, dar dumneavoastră ştiţi foarte bine cum suntem noi, femeile: trebuie să le facem pe toate, uuff! E suficient să vă uitaţi la Iohannis, bărbatul nostru din fruntea ţării, şi veţi înţelege foarte bine ce vreau să spun. V-am trimis această scrisoare gândindu-mă că poate stăm şi noi, ca fetele, la o cafea. Eu mai am vreo lună de foială pe ruta Iaşi – Bucureşti, dar sper ca după 11 decembrie să scap de această corvoadă şi să ne vedem într-un city break în Centrul Vechi. Auf Wiedersehen!”

„Hello, Prince Charles! Sunt Iulia Scântei, ministrul de externe al Iaşului, oraşul natal al prinţului Radu Duda, omologul tău, dacă pot spune aşa. Bine, al nostru e un pic mai şarmant, că doar nu degeaba e actor, şi poate chiar un pic mai norocos decât tine, din mai multe puncte de vedere asupra cărora nu mai intru în detalii. Ideea e că aş vrea să te invit pe la Iaşi, să discutăm ceva proiecte de investiţii. Dacă vrei, tragem o tură şi pe la Ciurea, pentru curiozităţi de arhitectură regală. Vei vedea că Windsor e un coteţ pe lângă domeniile Grajduri. Sper că pot conta pe prezenţa ta nobiliară. Poţi veni şi cu o delegaţie de femeie de afaceri din Soho, sunt convins că vor aprecia alambicurile de aramă din zona noastră. Best regards!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *