Disperare la CJAS Iaşi

[nggallery id=12]

„Asta nu-i harababură! E un prim pas spre normalitate”

Iulian Şerban susţine că va începe imediat executarea miilor de familii ieşene care au primit, înainte de Crăciun, notele de plată de la CJAS. Cetăţenilor li se vor bloca conturile bancare şi li se va pune sechestru pe bunurile materiale. Asta pentru că datoriile către instituţia care le-a asigurat servicii medicale de calitate trebuiesc plătite.

„Executarea restanţelor va începe imediat. Odată cu emiterea titlului se va recurge la blocarea conturilor bancare şi la alte modalităţi de recuperare a banilor”, susţine preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Iaşi.

În ciuda convingerii şi determinării pe care o afişează, Iulian Şerbanu nu a putut explica, concret, ce servicii plătesc statului cei 4.600 de somaţi. Servicii medicale sau de asigurare?

Camătă şi executare împotriva legii

Pe somaţiile CAS-ului sunt dobânzi mai mari decât contribuţia de asigurări de sănătate.

„Cum să nu percep dobândă dacă scrie în lege? Peste tot în lume statul percepe dobândă”, a zis Şerban.

Dicţionarul Explicativ al Limbii Române defineşte dobânda ca sumă de bani care se plăteşte pentru un împrumut bănesc iar sinonimele dobânzii sunt avantaj, beneficiu, câştig, folos, jaf, jefuire, jefuit, pradă, prădare, prădat, prădăciune, profit.

Nici unul din aşa-zişii asiguraţi medicali nu a împrumutat un leu de la CJAS Iaşi. Camătă? Face statul afaceri pe spinarea cetăţenilor în cazul în care unii dintre ei nu au făcut nici măcar o injecţie în spital în ultimii ani?

Nici o judecătorie nu a emis acele titluri executorii

Titlurile executorii care condamnă mii de oameni la disperare nu au fost emise de o instanţă de judecată, ci direct de către conducerea CJAS Iaşi. Iulian Şerban crede că instituţia pe care o conduce este perfect competentă pentru a sili cetăţenii la plata unor datorii pe care ei le contestă.

„Titlul executoriu este emis de autoritatea, instituţia competentă. Citeşte legea!”, spune Şerban.

În această ordine de idei, prin preşedintele CJAS Iaşi, Iulian Şerban, statul şi-a însuşit puterea legislativă, executivă dar şi judecătorească. Nu a mai rămas decât să intre cu botinele în presă şi vom putea spune că… „statul e în toate”.

Disperare! Ajutor! „Mă sinucid!”

Cuţitul statului a ajuns la os! Cuprinşi de disperare, unii dintre ieşenii pe care preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate îi sacrifică, în numele crizei, ameninţă că se vor sinucide.

„Dacă vine să mă execute, îi iau gâtul, îl execut eu pe el! Eu nu sunt asigurat, nu am luat nici o pastilă de la ei, de ce să plătesc? Să joace Boc şi Băsescu sârba-n căruţă pe banii mei?”, a afirmat cu năduf Gheorghe Bariz, unul dintre „condamnaţii” CAS-ului care are de plătit o dobândă mai mare decât taxele în sine.

Banii pe care CAS-ul îi cere de la cetăţeni sunt, în cele mai multe cazuri, de ordinul miilor de lei. Plus dobândă! Plus penalităţi! Bani pe care omul trebuie să-i plătească în maxim 15 zile de la primirea titlului executoriu, după care se va recurge la executarea silită!

Părerea avocatului

„Persoanele care au primit aceste titluri executorii au posibilitatea să facă contestaţie la Judecătorie în termen de 15 zile. Ei trebuie să conteste suma datorată şi să ceară suspendarea achitării acesteia. Ar trebui să verifice în contabilitatea lor dacă pe baza deciziei de impunere înregistrată la Direcţia Generală de Finanţe Publice au înregistrat sau nu profit pentru că doar la acel profit obţinut se poate aplica taxa de 5,5% către CAS. Din experienţa mea, cei de la CJAS Iaşi nu au o bază de date clară pentru a putea stabili cu certitudine eventualele sume ce ar trebui achitate ca obligaţii fiscale. Doar printr-o expertiză contabilă se poate stabili realitatea. Tot expertiza contabilă poate stabili dacă dobânda şi penalităţile aplicate sunt legale. Din punctul meu de vedere, sunt aproape de fiecare dată calculate greşit. Sunt persoane care şi-au achitat obligaţiile în anii trecuţi, au aceste chitanţe, dar nu se regăsesc în baza de date a Casei de Asigurări de Sănătate. Însă, din nefericire, doar prin judecată se pot anula aceste titluri executorii. CAS-ul nu le va anula niciodată administrativ chiar dacă oamenii prezintă chitanţele la zi. De aceea îi sfătuiesc pe aceşti oameni să-şi angajeze un avocat pentru a putea să demonstreze că nu au de achitat aceşti bani” , ne-a declarat avocatul ieşean Liviu BRAN.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *