Duel pe viaţă şi pe moarte politică la PNL: Adomniţei vs Chirilă

Atmosferă tensionată în filiala din Iaşi a Partidului Naţional Liberal. Alegerile pentru şefia organizaţiei, un fapt aparent banal după dispariţia din peisajul politic a lui Relu Fenechiu, se anunţă a fi interesante. Dacă până acum câteva săptămâni toată lumea îl credita pe Cristian Adomniţei drept viitor preşedinte al PNL Iaşi, evenimentele ce s-au succedat lasă loc la speculaţii. Pe scurt, USL s-a rupt şi la Iaşi, mulţi liberali acuzându-l pe Adomniţei de asta. Odată cu destrămarea USL, Victor Chirilă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, şi-a pierdut fotoliul din Casa Pătrată. Ei, tocmai Chirilă se gândeşte să-l înfrunte pe Adomniţei la alegerile ce vor avea loc pe 5 aprilie. Aşa că lupta pentru şefia PNL devine trepidantă. Sunt două tabere care joacă deja cu cărţile pe faţă, dar nu este exclus să avem parte şi de surprize, adică, poate, de o a treia tabără beligerantă.

Cu cine votează primarii?
Primul care şi-a anunţat oficial candidatura la şefia PNL Iaşi a fost Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean, numit de altfel şi interimar după încarcerarea lui Fenechiu. Chiar dacă este şeful judeţului şi, la nivel teoretic, ar avea pârghiile necesare să convingă primarii din teritoriu să-i acorde votul, situaţia nu stă deloc chiar aşa. Puterea în Consiliul Judeţean a fost preluată de PSD, PPDD şi PDL. Aşa că e greu ca Adomniţei să mai poată dirija, cu dedicaţie, ceva bani spre comunele liberale. Sau măcar să le promită. Adomniţei are probleme şi la nivel de municipiu. Aici şefia a fost câştigată la doar trei voturi de Marius Dangă, un simpatizant al lui Relu Fenechiu. Acesta a câştigat alegerile în defavoarea omului lui Adomniţei, respectiv Liviu Brătescu. A fost o lovitură greu de digerat de Adomniţei, care nu s-a sfiit să o şi recunoască chiar în ziua alegerilor când a declarat: „a fost pentru prima dată când la PNL s-au organizat alegeri corecte”. Ce să înţelegem de aici? Că a încercat Adomniţei să-şi impună omul la şefia municipală a PNL Iaşi şi nu a reuşit? O altă stângăcie comisă de şeful CJ a fost încercarea de a-l înlătura de Victor Chirilă din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Culmea, în locul său era vehiculat numele lui Liviu Brătescu. Nu a reuşit să o facă. În schimb au facut-o social democraţii. Dacă analizăm situaţia, şansele lui Cristian Adomniţei la şefia PNL Iaşi stau sub semnul întrebării.

Pe ce mizează Chirilă
În tabăra adversă, Victor Chirilă anunţă că momentan îşi analizează şansele de a câştiga alegerile de la PNL. De remarcat este că fostul vice nu a declarat niciun moment că nu va candida. Chiar dacă lui Chirilă nu-i place să iasă în faţă, se pare că este forţat de membri de partid loiali lui Fenechiu. În plus, Chirilă controlează judeţul mult mai bine decât Adomniţei. Ce-i drept, are în faţa lui Adomniţei un mandat de vicepreşedinte de 4 ani. Totodată, cel care organiza întâlnirile din teritoriu ale lui Fenchiu şi inclusiv cele din campania din 2012 a lui Adomniţei, este chiar Victor Chirilă. Şansele ca fostul vice să nu candideze la şefia PNL sunt destul de mici. Asta pentru că Chirilă luase în calcul iniţial să candideze în colegiul lăsat liber de Fenechiu. Însă acest drum i s-a închis pentru că nu se vor organiza alegeri pentru că există un deputat ales de minorităţi repartizat pe colegiul lui Fenechiu. Aşa că e greu de crezut că Victor Chirilă, un om vechi în PNL Iaşi se va mulţumi doar cu funcţia de consilier judeţean. Asta ar însemna sfârşitul carierei politice pentru el. Cu alte cuvinte, lupta pare că va fi între Cristian Adomniţei şi Victor Chirilă. Însă nu este exclus să avem şi surprize.

Se bagă şi alţii?
Surse din PNL susţin că va mai fi un candidat care va încerca să rupă din voturile lui Adomniţei. Pe lista surprizelor se vehiculează două nume: Mugurel Cozmanciuc, omul de suflet al lui Fenechiu, dar şi Marius Bodea, actualul director al Aeroportului Iaşi. Candidaţii oficiali îi vom afla săptămâna viitoare. Pe 5 aprilie vom afla şi numele preşedintelui PNL Iaşi.

3 comentarii

Lasa comentariu
  1. vlad

    este unul acolo pintre voi poate primeste si el ceva ca a inceput sa scoata flacari pe nari nu reuseste ninic de ceva ani dar el da si da din coate poate poate zice ca a muncit destul pentru voi mare mare grija cu liviu bratescu

  2. CRISTIAN

    Chirila sa traiasca! Nu s-a lasat pina nu si-a facut amanta CARLA TISAN directoare la DJEP! E tare! A lucrat-o pe fosta sefa ca sa o faca sa plece. a trimis auditul si corpul de control in control acolo si…SURPRIZA : nu au gasit prejudiciu sau dovezi ca s-au folosit resurse institutionale de catre fosta in scopuri personale.
    HALAL! Sa ne traiasca!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *