Duelul experienţei

Duelul experienţei

Duelul experienţei• la alegerile din iunie, Vasile Mocanu l-a susţinut în lupta pentru primăria Târgu Frumos pe omul de afaceri Ionel Vatamanu, care a şi câştigat de altfel în faţa liberalului de atunci, Gheorghe Tătaru. Între timp, acesta din urmă a migrat spre PD-L

Lupta pentru un mandat de deputat în colegiul 4 Târgu Frumos se anunţă una extrem de echilibrată, sau, cum ar spune comentatorii sportivi într-un limbaj specific, deschisă oricărui rezultat.

Vorbim aici despre doi competitori care, în decursul anilor, au ştiut să atragă de partea lor un electorat extrem de pretenţios, care, de obicei, taxează pasivitatea sau traseismul politic.

Pornind de la această constatare, social democratul Vasile Mocanu pare a avea prima şansă în faţa fostului primar din Târgu Frumos, Gheorghe Tătaru, fost liberal, susţinut acum de ARD. Mocanu domină zona de 12 ani, timp în care a obţinut trei mandatate de parlamentar: senator între anii 2000-2004, respectiv deputat din 2004 până în prezent. În condiţiile în care, din punct de vedere al culorilor politice, colegiul este dominat de USL, cu 12 primării dintr-un total de 14, pare greu de crezut că vom asista la vreo surpriză. Mai mult decât atât, la alegerile locale din iunie, Mocanu l-a susţinut în lupta pentru Primăria Târgu Frumos pe omul de afaceri Ionel Vatamanu, care a şi câştigat alegerile în faţa lui Tătaru,  atenţie, fost primar de Târgu… Estetic vreme de 11 ani! Practic, lui Mocanu i-a fost mai greu să-i convingă pe liderii USL-ului local că merită o nouă nominalizare decât să-i ia faţa unui rival care schimbă partidele ca pe ciorapi. În calcule trebuie ţinut cont şi de experienţa de parlamentar a candidatului social-democrat, Vasile Mocanu numărându-se printre iniţiatorii a 12 propuneri legislative care s-au transformat în legi, majoritatea în domeniul agricol şi zootehnic.

Tătaru, obişnuit cu eşecurile la mustaţă

În ceea ce-l priveşte pe fostul primar de Târgu, perdant al alegerilor din vară, lui Tătaru i-a fost greu să digere eşecul. Dovadă că a cerut de mai multe ori renumărarea voturilor, însă, până la urmă, a trebuit să se recunoască învins, este drept la o diferenţă minimă, de doar şapte voturi!

A urmat plecarea din barca liberală, conştient de faptul că partidul nu ar nominaliza un „looser” la parlamentare. Au făcut-o în schimb cei de la PD-L, care au trecut peste faptul că, în perioada mandatului de primar, Tătaru a fost implicat în mai multe scandaluri legate de achiziţii publice sau afaceri cu barurile din oraş. Pronosticăm că domnia sa nu va sări mai sus de locul doi, singura satisfacţie putând-o constitui un scor mai bun decât cele 18 procente strânse de PD-L în vară pe acest colegiu. Vă reamintim că la alegerile locale din 2012, pe colegiul 4, USL a obţinut un scor de 60,7%,  cu mult peste PDL – 18,1% şi PPDD – 9,2%.

PP-DD defilează cu un… ciocoi

Partidului Poporului propune un candidat foarte slab. L-am urmărit pe Florin Cheptănuş într-o emisiune la un post local, unde a demonstrat din plin că este duşmanul limbii române. Cât priveşte activitatea profesională, Cheptănuş, originar din Bacău, a fost dat afară de la Petrom în 1996, pentru ca, mai apoi, să se retragă din conducerea unei societăţi private pe motiv că „nu mai făceam faţă pieţei”. Actualmente este consultant pe proiecte europene, lăudăndu-se că îşi taxează clienţii cu atât cât să poată trăi. De altfel, declaraţia sa de avere contrastează cu imaginea de Robin Hood pe care PP-DD o atribuie fiecărui candidat propriu, putându-se vorbi aici de un adevărat ciocoi: două apartamente şi o casă de vacanţă în Bacău, plus un împrumut de 600.000 de lei către un terţ.

Lista candidaţilor pe colegiul patru mai cuprinde un peremist, Mihai Daniel Lupuleasa, un UDMR-ist, Zalan Kedves şi un ecologist – Aurel Dănuţ Axinte, care nu vor conta în lupta pentru obţinerea mandatului de deputat. Cît priveşte componenţa colegiului, din acesta fac parte localităţile Târgu Frumos, Balş, Belceşti, Cepleniţa, Costeşti, Cotnari, Cucuteni, Focuri, Hărmăneşti, Heleşteni, Ion Neculce, Ruginoasa, Stolniceni-Prăjescu şi Strunga.

Au dispărut DVD-urile cu filmul „Jurassic Park”

Reporterii Bârfei de Iaşi au rămas plăcut impresionaţi de seriozitatea cu care votanţii din Colegiul 4 privesc alegerile de pe 9 decembrie. Aşa se face că, la scurt timp după ce formaţiunile politice şi-au desemnat candidaţii, în magazinele de profil şi în centrele de închirieri casete video nu se mai găseşte filmul „Jurassic Park”. „Acţiunea filmului se petrece într-un parc de distracţii, unde apar dinozauri clonaţi. Din moment ce se spune despre candidaţii din colegiul nostru că vin din cretacic, era normal să-mi procur filmul, să văd cine câştigă. Pe Tyrannosaurus Rex l-am botezat Vasile, iar pe Velociraptor, Gheorghe. Apoi să vezi cum i-au fugărit ăştia doi pe oamenii din film… În final, ăla cu pene moare, eu cred că de oftică şi rămâne Rex-ul, care şi-a jucat rolul foarte bine”, ne-a declarat Colea Mungiu, responsabilul cu efectele speciale la căminul cultural.

Nelu Gallup

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *