Cei mai mulţi chemaţi, un singur învingător

Cei mai mulţi chemaţi, un singur învingător• deputatul PSD, Anghel Stanciu, are, de departe, cele mai mari şanse să obţină încă un mandat pe Colegiul 6 – Hârlău, în faţa celor 7 contracandidaţi ai săi, dintre care doar unul ar putea să-i pună probleme prin acţiunile de fraudare a alegerilor, pe care le pună la punct în aceste zile, fiind vorba de candidatul ARD, Liviu Bulgaru

Printre preferinţele electoratului, sau a unei mari părţi din acesta, Anghel Stanciu se situează peste pragul confortabil de 50 al sută, atât ca notorietate cât şi ca susţinere politică, în timp ce pe Livache Salată-de-Sfeclă nu-l ştie nici dracu’. La Hârlău figurează pe listele electorale numai puţin de opt candidaţi pentru Camera Deputaţilor, fiind cele mai multe candidaturi pentru alegerile parlamentare din judeţul Iaşi. Favoritul clar al alegerilor din Colegiul 6, Anghel Stanciu, este cel mai vechi parlamentar de Iaşi, acesta fiind deputat în toate legislaturile de după Revoluţie. Principalul său contracandidat, Liviu Bulgaru, şi-a încercat norocul şi la alegerile din anul 2008, atunci când a ieşit pe poziţia a treia în colegiul Târgu Frumos, după social-democratul Vasile Mocanu şi liberalul Valerian Sălăvăstru.

Veste de poveste…

Cum mare lucru nu am mai avea de spus despre acest colegiu, o să vă spunem o poveste, pentru că trebuie, nu-i aşa, să umplem spaţiul tipografic.

A fost odată, ca never and never…

Borcoiul Livache Salată Bulgărească îşi crăcănează pleoapele grele de drojdeală şi încearcă să se ridice de pe pernă. „Oare mi-am boţit maşina aseară când am venit mangă de la Casa la Vric?”, se întreabă acesta în timp ce se propteşte cu coatele de pervarz să se uite în parcare. Deoarece gâtul adânc îi e prea scurt, nu reuşeşte să se benocleze peste gardul casei sale din Otilia Cazimir. Vântul îi jumuleşte jumătate de mustaţă, iar borcoiul se retrage precum o maimuţă păroasă spre cocotier. Se uită le telefon. Opt apeluri pierdute, iar ceasul e 10. „Da, să trăiţi domnu Şchiopu… ăăă, Surdu. Sunt pe drum, da, mă duc în colegiu la Plugari aaa, la dracu, la Hârlău. Nu, nu mi-e rău. Sunt fresh ca atunci când eram flăcău. Da, da am pus leucoplastul ăăă, plasma, acolo la târg. O să fie de oaie. E bine, e foarte bine domnule, am vorbit şi cu Stelică să încălzească spiritele cu nişte samahoancă, că oamenii e mai receptivi la… Alo, alo, aţi închis?”. Livache duce mâna moale ca o cârpă la gură, îşi îndepărtează balele şi cu un rânjet mulţumit şi le împrăştie peste părul ţepos, spre ceafă. Îşi aruncă cămaşa mototolită peste fizicul de hienă şi oftează adânc. De când Jenica, cea de-a doua soţie, l-a părăsit după ce a descoperit stiletul pleoştit sub păturică, Livache nu prea a mai avut succes la pescuit ceva bun pentru micu’ dejun. „Fu… mama mă-sii! Băi, Stanciu, hă,hă,hă, ce faci măi iepulaş, vlei diputat? Ce ai făcut mă puţă mică, ţi-ai intrat în mână, ai făcut persuasiune la ţărani? Nu te nărăvi la oala cu chişleag că te beştelesc. Nu ştii cât îs di golan. Ţi-am zis, îi furi voturile lu Stanciu pe banii mei şi întorci după aia voturile la mine, că altfel rămâi până te-oi pipi pe bombeuri, fără profesie”. După ce încheie conversaţia cu Ciprian Stanciu, de profesie „fără profesie”, candidatul pus de el pe listele PSDM-ului pentru a-l contra pe Anghel Stanciu, Livache face o ultimă sforţare, impotentă de-a dreptul, şi îşi ia avânt din uşă, calcă două straturi de flori, reuşeşte să ajungă sub volan şi demarează în trombă.

În cealaltă parte a oraşului, contracandidatul său, Anghel Stanciu, meditează la răul făcut de pedelişti românilor: „Numai hoţi, numai golani care fură ţara asta, profesorii, intelectualii, ţăranii. Ăştia omoară viitorul naţiunii, ignoră Constituţia şi se şterg pe tălpi cu legile ţării. Mă, da’ nu mă las, să ies cu picioarele înainte din politică şi tot mă lupt cu ăştia de-au defrişat penal şi politic economia ţării. Eee, nu mai e nici politica un ring pentru bărbaţi, da’ nici bărbaţi adevăraţi care s-o curteze. Păi numai ce mă uit cu cine mă bat în Hârlăul ăsta a lu’ Sadoveanu şi mă îngrozesc, cu un mecanic făcut consilier de o tembeliziune, un ingineraş care a făcut afaceri cu statul, unu fără profesie, fără nici un căpătâi, un buticar din Deleni şi un afacerist. Păi ăştia numai nu stau cu buzunarele crăcănate pe uliţele din Hârlău”.

… dar să încheiem cu lucruri serioase

Şi totuşi, who the f… is dansatorul Robert Abraham?

Liviu Coroi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *