Fratele patronului de la „Curentul”, consilier personal al mogulului de Bahlui, Doru Tompea

Doru Tompea

Doru Tompea

Ion Iacob, rivalul de moarte al securistului reciclat de masonerie care se recomandă mare pedagog şi om de presă, Daniel Condurache, prestează acum pentru UPA din Iaşi.
Bossul de la fabrica privată de studenţi UPA din Iaşi, Doru Tompea, este de departe cel mai bine informat dintre şefii instituţiilor de învăţământ superior, dar şi dintre mogulii locali din domeniul mass-media.

După ce s-a înconjurat de o întreagă cohortă de jurnalişti, analişti sau formatori de opinie, provenind de la gazetele locale care au falimentat sau au fost lăsate subit să-şi dea obştescul sfârşit, Doru Tompea s-a gândit că n-ar fi tocmai rău să aibă şi suportul unui alt fost mare mogul de presă naţională: Mihai Iacob, poreclit în tinereţe Himalaya, patronul „de facto” al reţelei Curentul – Monitorul. În acest scop, nea Doru l-a angajat recent în funcţia de consilier al UPA, pe fratele lui Himalaya, Ion Iacob, cel care la un moment dat a intrat într-un conflict juridic dur, urmat de zeci de procese în instanţe, cu rivalul său Daniel Condurache, ultimul fiind cunoscut drept cel care face legea la Departamentul de Jurnalism al Universităţii Al. I. Cuza. Miza acestui război a fost şi încă mai este publicaţia săptămânală „Opinia Studenţească”.

Cine este Ion Iacob?

Dar să nu ne pierdem în amănunte inutile şi să trecem la subiectul în cauză. Ion Iacob, fratele mogulului reţelei Curentul – Monitorul, a condus pentru puţină vreme ziarul local Monitorul de Iaşi, franciza acestei publicaţii fiind apoi preluată de persoane din anturajul PSD. Afectat destul de bine de criza economică, fratele mogulului Iacob a încercat şi alte afaceri din afara mass-mediei, însă problemele de sănătate apărute l-au determinat ca să renunţe. Anul trecut, Ion a trecut repede în barca UPA a lui Doru Tompea, rectorul fiindu-i un prieten mai vechi. Dacă despre Ion Iacob nu se pot spune prea multe lucruri decât că a cochetat un timp cu presa locală din postura de patron al Monitorului de Iaşi iar mai apoi de proprietar controversat al mărcii Opinia Studenţească, despre fratele său Mihai, poreclit Himalaya, Petrolistul ori Viermele, se pot spune extrem de multe lucruri. Unele nu foarte frumoase.

Cine este omul de afaceri Mihai Iacob?

Mihai Iacob  a intrat în atenţia opiniei publice în urmă cu mai bine de un deceniu, când a preluat de la ex-prietenul său cel mai bun SOV (Sorin Ovidiu Vântu)  reţeaua de presă „Monitorul“ plus ziarul „Curentul“, devenind astfel un „jupân“ peste ziarişti.  În 2001, Himalaya a preluat de la SC Press Grup marca pentru reţeaua de presă Monitorul – compusă din 18 cotidiane locale, zece în Moldova şi opt în Ardeal – plus ziarul Curentul. Până la acea dată, Mihai nu era cunoscut decât în plan local, în mediile obscure de afaceri din sfera tranzacţiilor petroliere din jurul RAFO Oneşti, iar, ulterior Lukoil. Până în 2003, Mihai a fost căsătorit cu Liliana Iacob, iar ulterior s-a căsătorit cu Mirela Ciauşoiu (actuală Iacob), fostă angajată la departamentul Publicitate al firmei Dramiral Group, iar apoi administrator al acestei societăţi. Se spune că, după căsătoria cu Mirela, Mihai a trecut-o pe aceasta drept paravan pentru afacerile sale din presă.

Infracţiuni de tinereţe: Bicicleta şi Lenjeria!

Până în 1990, Mihai  Iacob a lucrat la Filatura din Negreşti – Vaslui după ce, vreme de şapte ani, a încercat să termine Facultatea de Textile din Iaşi. La începutul anilor 1990, a fost protagonistul a două afaceri cunoscute sub numele de Afacerea bicicletelor şi Lenjeria. În primul caz, se spune că a escrocat nişte cetăţeni ucraineni de la care a importat un lot de biciclete pe care, ulterior, a refuzat să le mai achite. Aceasta ar fi atras răzbunarea păgubiţilor care i-ar fi administrat o „corecţie“, prin 1993, când Mihai a fost implicat într-un accident de circulaţie ce l-a obligat să se interneze în spital, cu un accident cranio-cerebral. Cealaltă afacere, „Lenjeria”, se referă la un caz clasic de escrocare a unui partener de afaceri prin intermediul unor funcţionari publici corupţi. Afacerea i-a adus lui Iacob un câştig de 500 milioane lei (la valoarea din 1994) şi a constat în preluarea fără plată a 40.000 de lenjerii de pat provenite de la firma Tirotext din Republica Moldova. Afacerile cu carburanţi au căpătat consistenţă după ce cunoscutul afacerist Victor Surdu a preluat reprezentanţa din România a Companiei „Lukoil”, Iacob derulând afaceri de anvergură cu ajutorul fostului lider  al PDAR. Conform unor declaraţii făcute în prezenţa unor apropiaţi, Himalaya ar fi beneficiat în afaceri şi de sprijinul lui Radu Berceanu, în perioada în care acesta din urmă era ministru al Industriilor. Pe vremuri, Mihai a fost membru al PD Vaslui şi un apropiat al lui Petre Roman, el făcând parte şi din conducerea centrală a PD (membru al Consiliului de Coordonare Naţională) până în iulie 2001 când a preluat, de la SC Press Grup, sistemul de franciză pentru reţeaua Monitorul – Curentul.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *