Fundaţia Sportului Ieşean lasă cluburile să moară

poli_iasi_2007_08Fără vreun avertisment dat cluburilor ieşene, Fundaţia Sportului Ieşean (FSI) a luat decizia de a înjumătăţi fondurile acordate formaţiilor din Iaşi.
Dacă anul trecut bugetul FSI a fost de 8 milioane de lei, în acest an sportului ieşean i-au fost alocate doar 4 milioane de lei.
În aceste condiţii, conducerea FSI a decis ca în această perioadă să dea cluburilor 2,6 miliaone de lei, iar restul de 1,4 milioane de lei, în vară.
Din cei 2,6 milioane de lei, grosul vor lua drumul Copoului, spre echipa de fotbal CSMU Poli Iaşi, spre nemulţumirea multor şefi de cluburi.
„Dacă înainte, când era Poli în prima ligă, hai să spunem că mai înţelegeam să ia o groază de bani, dar acum? Sunt în Liga a II-a şi nici nu prea au şanse să promoveze. Noi avem rezultate la întrecerile interne şi internaţionale şi de-abia ne dă şi nouă vreo doi leuţi, cu mari rugăminţi“, s-a confesat unul dintre preşedinţii de club din Iaşi.

Doar 12.000 de lei pentru baschetbalişti

Printre echipele care va avea cel mai mult de suferit se află formaţia de baschet masculin CS Politehncia Iaşi, care va primi doar 12.000 de lei în condiţiile în care are şanse foarte mari să se menţină în prima ligă, alături de echipe de top, unde s-au băgat sume chiar şi de 50 de ori mai mari.
Rugbiştii de la Poli Agro Unirea Iaşi, care vizează revenirea în prima ligă va primi doar 10.000 de lei, sumă ce poate acoperi doar un cantonament mai de Doamne-ajută!
Şi echipei de baschet feminin CS Politehnica Iaşi i s-a redus suma la 5.000 de lei, asta deşi a fost foarte aproape în acest an de cea mai mare performanţă de la înfiinţare, accederea în play-off.
Handbaliştii de la Politehncia Iaşi, care sunt foarte aproape de promovare pe prima scenă a handbalului românesc, va primi tot 5.000 de lei, sumă considerată extrem de mică pentru a-ţi propune un asemenea obiectiv.

Scrimerii lui Biţucă luaţi în râs

Nici celelalte cluburi din Iaşi nu se pot lăuda că vor lua prea mulţi bani de la FSI.
Spre exemplu, secţia de scrimă de la CSM Iaşi va primi 50.000 de lei pentru tot anul, în condiţiile în care sportivii lui Iulian Biţucă reprezintă România şi Iaşul la cel mai înalt nivel în fiecare an şi cu rezultate extraordinare.
Bani puţini va primi şi secţia de canotaj de la CSM Iaşi – 30.000 de lei, asta în condiţiile în care medaliile de aur aduse de această secţie de la o competiţie depăşesc de multe ori numărul medaliilor luate de multe cluburi într-un an.
Alte două cluburi ieşene au fost luate „la pachet“, adică suma a fost acordată pentru tot clubul. Este vorba de Clubul Sportiv Şcolar Unirea Iaşi care va primi 10.000 de lei şi Liceul cu Program Sportiv Iaşi căruia i s-a repartizat suma de 20.000 de lei.

Sport cu burta goală

Directorul CS Politehnica Iaşi, Leonida Antohi, a spus că în condiţiile în care FSI a redus drastic sumele acordate grupării pe care o conduce, se vede pus în postura de a desfiinţa unele echipe.
„Nu se poate face sport cu burta goală! Noi ne-am făcut la începutul anului un buget pentru fiecare secţie, bazându-ne pe banii de la FSI şi acum… Dacă FSI a decis să ne înjumătăţească sumele pe care ni le acordă, ne vedem şi noi nevoiţi să luăm măsuri extreme. Nu este exclus ca unele echipe să dispară în acest an, în ciuda faptului că evoluează în prima ligă. Nu ştiu cine a hotărât să se taie sumele date sportului, dar oricum această decizie nu va face bine cluburilor ieşene“, a spus Leonida Antohi.

Probleme mari cu banii cheltuiţi anul trecut

Fundaţia Sportului Ieşean se confruntă cu probleme foarte mari după ce în urma unui audit realizat de Camera de Conturi s-a constatat că anul trecut s-au chelutit fără justificare 7,6 milioane de lei.
Potrivit raportului întocmit de inspectorii de la Curtea de Conturi cele 7,6 milioane de lei au fost cheltuite pe bunuri şi servicii aferente acţiunilor promovate de către fosta echipă de fotbal Politehnica Iaşi, dar şi de alte cluburi ieşene.
Inspectorii au constatat că FSI nu are documente justificative care să stea la baza sumelor cheltuite din fonduri publice.
În raportul întocmit de inspectorii de la Curtea de Conturi, se solicită luarea măsurilor legale în vederea stabilirii întinderii şi mărimii prejudiciului creat prin efectuarea de plăţi în vederea susţinerii sportului, în condiţiile în care bunurile şi serviciile necesare promovării acţiunilor s-au realizat fără respectarea cadrului legal privind achiziţiile efectuate din fonduri publice, de respectare a principiilor economicităţii, eficienţei în utilizarea fondurilor publice.
De asemenea, inspectorii au solicitat recuperarea prejudiciului stabilit, concomitent cu regularizarea tuturor obligaţiilor faţă de bugetele publice de unde au fost avansate fondurile băneşti.

Olteanu, convins că s-au făcut greşeli

Fostul preşedinte al Fundaţiei Sportului Ieşean, Romeo Olteanu, a spus că inspectorii de la Curtea de Conturi au făcut mai multe greşeli în timpul controlului.
„Inspectorii de la Curtea de Conturi au făcut controlul actelor în baza altei legi şi nu în cea privind fundaţiile. Mai mult, aceştia au făcut mai multe greşeli, neţinând cont de unele facturi şi deconturi pe care noi le-am pus la dispoziţie. În aceste condiţii, noi am făcut contestaţie“, a explicat Romeo Olteanu.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *