Iașul, orașul regional cu cel mai mare potențial de creștere

Ați auzit de Oana Iliescu? Probabil că nu, dacă nu lucrați în consultanță. Tipa e Managing Director la DTZ Echinox. Adică director executiv la firma de consultanță care supervizează actuala extindere a ERA Park din Păcurari, complexul ăla de după pod ce cuprinde și Carrefour. Acum vreo două săptămâni, tipa a zis ceva care chiar ne-a uns la inimă, chiar știind că o spune pe jumătate din politețe. Ia, ascultați: „Iași este unul dintre cele mai dinamice orașe regionale. Acesta a devenit al doilea oraș regional pe piața de birouri, companii internaționale precum Oracle, Amazon, Xerox sau UniCredit luând decizia de a deschide sau a-și extinde operațiunile din oraș. În plus, Iașul a fost, anul trecut, al doilea oraș din România ca număr de locuințe livrate. Contextul favorabil este completat și de evoluția pozitivă a sectorului de retail, în general, și din Iași, în particular”. Da, într-adevăr, tipa pare să vorbească în acea limbă de lemn a oamenilor de afaceri, dar în afară de complimentul făcut Iașului, firesc, câtă vreme lucrează la o investiție aici, fata a mai zis niște lucruri interesante. Despre care vom vorbi în cele ce urmează. Nu prea avem noi obiceiul să disecăm declarațiile cuiva, dar de data asta, merită. Nu de alta, dar Oana Iliescu ne-a făcut să credem că știe ce vorbește. A rezumat în patru fraze ceea ce un analist economic ar fi spus într-o emisiune TV întreagă.

Suntem în top
A fi al doilea oraș regional ca dinamică înseamnă practic a fi imediat după Cluj-Napoca. Nu e rău, deși ne-am dori mai mult, adică să fim pe locul doi după București. E greu să depășești Bucureștiul în orice privință, într-o țară atât de centralizată cum este România. Touși, există și posibilitatea de a ajunge din urmă Clujul, chiar dacă acesta este un obiectiv pe termen lung. Într-o privință suntem deja pe locul II, după cum a remarcat și Oana Iliescu. După București, Iașul este orașul cu cea mai mare suprafață de spații de birouri. Este unul dintre principalii indicatori ai stării economice a unei zone.

Pe locul II pe țară
Dacă se construiesc clădiri de birouri, înseamnă că e nevoie de ele, pentru că sunt firme care nu au unde sta. În 2007, când economia era în plină înflorire, la Iași existau 70.000 mp de spații de birouri. A venit o criză, a dat totul peste cap, iar anul ăsta abia s-a ajuns la nivelul economic dinaintea ei. Cu toate acestea, încă din 2015, spațiile de birouri s-au dublat, ajungând la 140.000 mp. Cea mai mare parte a fost construită după 2012, într-un ritm din ce în ce mai alert. Din acest punct de vedere, am ajuns pe locul II pe țară, după București, atât în ce privește suprafața totală a spațiilor de birouri, cât și numărul de metri pătrați la mia de locuitori. Bucureștiul are 1.083 mp de birouri la mia de locuitori, în timp ce Iașul are vreo 490 mp la mia de locuitori. Este încă loc să se construiască mai multe și se și construiesc în draci.

Bulgărele de zăpadă
Numărul mare de spații de birouri și faptul că se construiesc în continuare nu reprezintă atât un atu al Iașului, cât un rezultat. Este semnul că orașul se mișcă, într-adevăr. Iar partea cea mai frumoasă în această privință este faptul că dinamismul transmite mai departe un mesaj de încredere posibililor investitori. Un fel de „veniți și voi, că nouă ne merge bine”. Efectul bulgărelui de zăpadă, pe scurt. Iar companii precum cele menționate de la bun început sunt suficient de importante ca să amplifice sentimentul de încredere.

Record de locuințe
Al doilea element menționat de Oana Iliescu a fost numărul de locuințe terminate anul trecut, unde am fost plasați tot pe locul II, după București. De fapt, noi am zice chiar că suntem pe primul loc, dacă luăm în calcul numărul de locuitori. În valoare absolută, anul trecut au fost date în folosință în municipiul Iași 1.349 de locuințe. Cifra este fantastică față de anii precedenți. În 2014, au fost terminate doar 313 locuințe, iar în anul 2008, doar 638. Îmbucurător este faptul că numărul locuințelor finalizate anul trecut l-a depășit chiar și pe cel din 1990, când au fost doar 1.190 de apartamente date la cheie. Spre comparație, în București au fost predate anul trecut 4.448 de locuințe, de 3,2 ori mai multe decât la Iași, în condițiile în care populația capitalei este de șase ori mai mare decât cea a Iașului.

Mai mult decât Cluj
Cu alte cuvinte, avem un ritm de creștere a nevoii de locuire de aproape două ori mai rapid decât cel al Bucureștiului. Iar în Capitală, numărul locuințelor inaugurate se situează la doar două treimi din cel din 1990. În Clujul la care ne tot raportăm cu invidie, numărul locuințelor finalizate anul trecut a fost de 1.252, sub nivelul din 1990 și în scădere față de 2014. Cu alte cuvinte, Iașul crește, în timp ce Capitala țării și cea a Ardealului gâfâie. Firește, nu trebuie să ne umflăm deja în pene și nici să ne îmbătăm cu apă rece. Dar semnele sunt pozitive pentru noi, iar dacă această tendință se menține și în anii viitori, vom putea spune că suntem pe un drum sigur. Deocamdată, sigur este faptul că Iașul este atractiv ca oraș de stabilire pentru noi locuitori. Fie vin în Iași mai mulți oameni decât pleacă definitiv, fie cei care au plecat încep să se întoarcă, fie pur și simplu nu se prea mai pleacă din oraș. Dacă ar fi altfel, nu ar mai fi necesare locuințele.

Expansiune în retail
Al treilea punct abordat de feblețea noastră a fost retailul. Vânzările de bunuri de larg consum. Cu alte cuvinte, supermarketurile. Nu e mult de când am vorbit și noi despre acest domeniu al economiei Iașului, așa că nu vom insista mult asupra lui. Oana Iliescu reprezintă o firmă care coordonează o investiție de 33 milioane de euro în Carrefour ERA. Numărul supermarketurilor din Iași a crescut față de perioada dinaintea crizei și crește în continuare. Dedeman își permite să cheltuiască 15 milioane de euro pentru a-și muta magazinul din Manta Roșie la Țesătura, mai aproape de Centru. Celelalte lanțuri de magazine anunță și ele noi investiții, iar foamea de angajați în domeniu este atât de mare, încât lefurile medii au săltat bine peste salariul minim pe economie, cum era în trecut.

Școală informală de IT
În concluzie, Iașul poate fi rezumat în câteva cuvinte. Este un oraș atractiv pentru firme, atractiv pentru cei care vor să se stabilească undeva și este atractiv pentru comercianți. Normal, pentru că au cui să vândă. De unde pleacă însă această atractivitate? Singurul domeniu în care Iașul a crescut clar în ultimii ani a fost industria IT. Iar aceasta se află într-o expansiune de-a dreptul sălbatică. Și atât de intensă, încât s-a ajuns la pregătirea de noi programatori, pe bandă rulantă. Deunăzi, presa semnala faptul că economiști și constructori au fost transformați în programatori. Nu mai sunt suficienți programatorii scoși de universitățile ieșene. Este nevoie și de completarea numărului acestora cu recalificați. Școala informală de IT, cum se numește o inițiativă de recalificare în software, are deschise unități și în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Oradea. Este un domeniu în expansiune și la alții, nu numai la doi. Dar noi suntem în creștere mai rapidă.

Așteptări de la autorități
Nu zicem că nu merge nimic altceva în Iași decât IT-ul și comerțul. Merge în continuare Delphi, merge în continuare Continental și merge în continuare și Lear. Cu alte cuvinte, industria automotive și cea ușoară. După acești trei mari investitori însă, nu au venit alții care să bage bani în producția fizică. Iar cei trei menționați nu și-au anunțat intenția de a se extinde. Aceste industrii sunt în faza de consolidare. Dacă vor fi urmate și de altele, rămâne de văzut. Și depinde exclusiv de măsura în care autoritățile locale vor putea pune la dispoziția doritorilor terenurile necesare construirii de noi fabrici. Deocamdată, așteptăm deschiderea viitorului parc industrial inițiat de Consiliul Județean la Lețcani. Dacă se va umple imediat, va însemna că și industria „fizică” a Iașului este în creștere. Dacă nu, rămânem cu IT-ul. Până una alta, însă, stăm bine. Culmea, un candidat la Primărie, Viorel Blăjuț, își alesese pentru campania sa electorală sloganul „E timpul Iașului”. Nu l-am auzit în campanie argumentând ideea, dar s-ar zice că a avut gura aurită. Vorba aia: „surdul n-aude, dar le potrivește”.

„Iași este unul dintre cele mai dinamice orașe regionale. Acesta a devenit al doilea oraș regional pe piața de birouri, companii internaționale precum Oracle, Amazon, Xerox sau UniCredit luând decizia de a deschide sau a-și extinde operațiunile din oraș. În plus, Iașul a fost, anul trecut, al doilea oraș din România ca număr de locuințe livrate. Contextul favorabil este completat și de evoluția pozitivă a sectorului de retail, în general, și din Iași, în particular”, Oana Iliescu, managing director la DTZ Echinox

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *