Ieşenii fură pe rupte din magazine

La-furatSărăcia dezumanizează, spune o vorbă cu tâlc, confirmată şi de cele mai recente întâmplări cu care se confruntă poliţiştii din târg. Astfel, pe fondul scăderii nivelului de trai, dar, mai ales, a ultramediatizatei crize alimentare, a început să se şutească din magazine, mai ceva ca după “Marea Foamete”. Iar faptul că autorii nu sunt hoţi profesionişti, nici măcar hoţi de duzină, ci ieşeni de toate vârstele şi ocupaţiile posibile, i-a lăsat mască pe “oamenii legii”. “În cei peste 30 de ani de când sunt în Miliţie, n-am mai văzut să se fure cu atâta disperare ca acum”, dă verdictul şeful Poliţiei ieşene.

Ciofu T. Florin are 42 de ani şi lucrează ca încasator-adjunct la Direcţia Agricolă din Iaşi. După ce sporurile i-au fost eliminate, a rămas cu un salariu de 1.300 de lei, la care se adaugă venitul de 800 de lei al soţiei, pensionată pe caz de boală. “Mai mult de lene, decât de boală, da’ asta-i altă poveste. Cert e că nu reuşim să ne descurcăm, mai ales că avem şi doi copii, de 28, respectiv 25 de ani, care au nevoile lor”, povesteşte ieşeanul judecat în prezent pentru furt de alimente. “Păi cum s-a întâmplat?… Am luat salariul, am plătit ratele la ING, Raifaizăn şi Banc Post, cardurile la BRD şi Millenium… la Alfa Banc parcă n-am plătit… Pe urmă, am mai avut de dat întreţinerea pe luna iulie şi de achitat liftu’, mai am luat o berică şi o hârtie genică şi… gata banii. Acasă cum să mă duc fără mâncare? Ce le spuneam copiilor?!”, se întreabă, retoric, domnul Florin, care ne explică şi pentru ce este judecat în prezent. “Acu’ nici o săptămână, am intrat tiptil într-o alimentară de la noi, din Alexandru, şi am furat o pungă cu stridii, o pâine feliată şi o sticlă de sos Picarde, ca să prepar stridiile. Pentru atâta lucru, vor să îmi dea condamnare de 6 ani. Da’ toţi handicapaţii ăştia care ne conduc în timp ce fură ţara nu-i arestează nimeni, nu?!”, se întreabă, încă o dată retoric, domnul Ciofu T. Florin.

O lovitură aproape perfectă

Pusă în faţa acestui val neaşteptat de furturi, comise de oameni aparent cu scaun la cap, cu o educaţie şi o situaţie relativ decente, poliţia ieşeană ridică din epoleţi. “Vă rog să mă credeţi pe cuvânt că, în cei peste 30 de ani de când sunt în Miliţie, n-am mai văzut să se fure cu atâta disperare ca acum. Chiar ieri am avut un caz uluitor: o pensionară de 71 de ani a ieşit în fugă – reţineţi, în fugă! -, printre casele de marcat din Selgros, cu o pulpă de porc în spate şi un pachet mare de “Seni” în poşetă. A trecut şi de pază şi de tot, a ieşit urlând şi n-a scăzut ritmul decât după vreo doi kilometri, pe la Biserica Catolică din Nicolina. Abia acolo au reuşit gardienii să o prindă şi au adus-o cu forţa la secţie, cu tot cu pulpa de porc în braţe, că n-a vrut sub nici un chip să-i dea drumu’”, povesteşte şeful Poliţiei ieşene, “El Comisare” Scripniciuc.

Rapoartele scoase din sertar de tartorul IPJ arată că furturile de alimente din magazine s-au înmulţit cu peste 3500 % faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul scăderii nivelului de trai, dar, mai ales, a ultramediatizatei crize alimentare. “Chiar dacă este post, cel mai mult se fură untul şi delicatesele din carne, cum ar fi şunca, afumăturile, ruladele şi baconul, pentru că sunt foarte bune la gust şi consistente”, precizează comisarul Scripniciuc, care are şi un mesaj pentru răufăcători: “Dumnezeu vede de sus!”.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *