În loc de porc, la Iaşi se taie căldura

Peste 30.000 de ieşeni nu vor avea căldură de sărbători din cauza datoriilor avute la asociaţie

Pe fondul reducerii nivelului de trai, s-a ajuns să nu mai existe vreo lună în care o asociaţie de proprietari să nu fie notificată sau debranşată de la alimentarea cu apă sau cu energie termicădin cauza datoriilor mari acumulate de ieşeni.

În aceste condiţii, CET Iaşi a anunţat că peste 200 de blocuri din oraş, adică aproximativ 30.000 de ieşeni, nu vor avea căldură de sărbători.

La această situaţie s-a ajuns şi din cauza necorelării legislaţiei. Potrivit Legii 230 din 2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, acestea din urmă au dreptul de a acţiona în instanţă pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit. În schimb, regulamentele furnizorului de utilităţi prevăd că debranşarea survine după 45 de zile de la neachitarea facturii. Având în vedere că asociaţiile de proprietari îi pot acţiona în instanţă pe rău-platinci de-abia după 90 zile de la neplată, iar judecata poate dura mai multe luni, recuperarea sumei se face foarte greu.

Datorii de 86 de milioane de lei

Chiar dacă în contractul încheiat de către asociaţiile de proprietari este stipulat clar faptul că după 45 de zile de neplată există riscul debranşării, cei de la CET şi mai păsuiesc pe rău-platnici, mai ales atunci când asociaţia de proprietari îşi ia angajamentul că va achita eşalonat debitele. Scăpate de riscul debranşării, multe asociaţii de proprietari preferă să plătească mai întâi datoriile la apă, gaz şi energie electrică, unde condiţiile sunt mai dure.

Din această cauză, s-a ajuns acum ca datoria populaţiei la CET să fie de peste 86 de milioane de lei, dintre care aproape 60 de milioane de lei reprezintă penalităţi de întârziere.

Crearea de fonduri pentru cazurile sociale

Una dintre soluţiile pentru a nu se ajunge în situaţia ca o scară întreagă sau, mai rău, un bloc întreg, să fie debranşat de la căldură, este crearea de către stat a unui pentru persoanele care într-adevăr nu-şi pot permite să achite contravaloarea agentului termic.

O altă variantă ar fi încheierea unor contracte individuale între CET şi proprietari, iar în cazul în care cineva nu mai poate plăti datoriile pentru furnizarea agentului termic să fie debranşată doar acea persoană.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *