Ipotezele de lucru ale senatorului Oprea. 2014, an decisiv pentru cariera sa politică

Pentru senatorul PDL, 2014 poate fi anul decisiv al carierei politice. Fie se reinventează, fie dispare, încet dar sigur, din prim plan. Voi pe ce pariați?

Aveți idee cine ar putea deveni cel mai puternic om al ”dreptei” din Iași? Dacă nu, vă spunem noi: senatorul Dumitru Oprea (PDL). Unii au să sară și-or să zică cum că Oprea e doar un simplu senator care nici măcar nu conduce filiala ieșeană a PDL. Până la un punct e adevărat. Dar ia fiți atenți: Oprea e senator PDL și stă totuși înșurubat bine în partid, în coasta lui Gabi Surdu. Pe de altă parte, șef la PNȚCD Iași e, din decembrie 2013, Marius Spânu, fost deputat PDL, om foarte apropiat de senatorul Oprea. Apoi, acum câteva zile, la șefia Partidului Mișcarea Populară din Iași a fost numit Gabriel Grigore și el tot fost membru PDL, o perioadă chiar viceprimar al Iașului. Dar cine e Grigore? Corect, un alt apropiat al lui Oprea. Dar să le explicăm mai clar.

Câteva date tehnice
De-a lungul carierei sale politice, Dumitru Oprea, fostul rector al Universității ”Cuza” a trecut prin trei partide: PNL, PLD și PDL. În tot acest traseu, Oprea s-a înconjurat de câțiva oameni care l-au urmat, apropiați de-ai săi. În ultimii ani, Gabriel Grigore și Marius Spânu au fost printre cei mai apropiați colaboratori ai senatorului. Astfel, între 2008 și 2012, Spânu a fost deputat de Tătărași, cartier ce făcea parte din mai vastul colegiu de senator al lui Oprea. Apoi, Grigore, înainte de a fi viceprimar PDL, a fost șeful de cabinet parlamentar al lui Oprea. Acum ați priceput?

Oprea șef iar la PDL
Bun și-atunci care ar fi ideea? Într-adevăr există câteva scenarii de lucru, ambele avându-l în centru, ca dirijor, pe Oprea. Senatorul, care a condus filiala județeană a PDL acum câtva timp, nu și-a ascuns niciodată intenția de a reveni la conducerea acesteia. Pe fondul prestației mediocre a actualului președinte Gabriel Surdu, socotim că Oprea este îndreptățit și chiar ar avea șanse să revendice, din nou, șefia filialei portocalii. Potrivit acestui scenariu, dacă Oprea ar redeveni președinte al PDL Iași i-ar avea alături, pe partea dreaptă a eșichierului politic pe Spânu (PNȚCD) și Grigore (PMP), adică mai vechii săi colaboratori. În acel moment, Oprea ar mai primi practic o a doua șansă în politica locală după ce la alegerile din 2008 pentru Primărie a capotat lamentabil.

Oprea la PMP
Potrivit celui de-al doilea scenariu, Oprea mai joacă încă o carte care probabil că va depinde și de rezultatul alegerilor europarlamentare din mai 2014. Dacă PDL pierde la un scor rușinos (așa cum de altfel se și prefigurează), iar conducerea centrală a partidului (adică Vasile Blaga) nu-l vede pe Oprea drept un salvator al filialei, senatorul poate accesa planul ”B”. Iar acesta ar fi să plece cu tot cu bagaje (adică cu ce susținători mai are el prin partid) tocmai la Mișcarea Populară. Un transfer al lui Oprea la PNȚCD e puțin probabil, partidul acesta e totuși unul minuscul. Așadar, Oprea ar putea descăleca la Mișcarea Populară unde să refacă echipa cu Grigore. În mediile politice locale se acreditează deja ideea că, de fapt, Grigore chiar asta face: îi ține lui Oprea scaunul călduț la conducerea PMP.

A treia cale nu există
Totuși, în ambele variante, senatorul Oprea trebuie să-și convingă partenerii, fie pe cei din PDL, fie pe cei din PMP, că a învățat din greșelile trecutului și că poate gestiona un partid. Sunt de notorietate scandalurile din ultimii cinci ani din PDL Iași, e arhicunoscut dansul lui Oprea cu candidatura la Primărie în 2012 (când azi candida, iar a doua zi se răzgândea). Lui Oprea i se mai reproșează și o anumită incapacitate de organizare, lipsa autorității și încă, în multe privințe, naivitatea afișată. Oricum ar fi, pentru senator a treia cale nu prea există. După ce în decembrie 2012 a intrat în Parlament la redistribuire (e ca și cum ar fi câștigat la loterie), dacă nu preia o funcție vizibilă la nivel local, Oprea va dispărea încet-încet. Postările sale anemice de pe blog și aparițiile televizate, o dată la câteva săptămâni, îi vor asigura doar o dispariție lentă și dureroasă din viața politică.

Hoprea Mitică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *