Jurnal de campanie electorală: scrisoare de pe „frontul” din Tomăşeni

În plină campanie electorală pentru alegerile europarlamentare, reporterii „Bârfa de Iaşi” au interceptat o scrisoare între membrii aceluiaşi partid prin care se vorbea de „recompensarea” alegătorilor. Secretarul executiv al filialei PMAFCC Tomăşeni a cerut „ajutoare de urgenţă” de la centru.

Iată conţinutul epistolei:
„Mult stimate preşedinte al Partidului Mişcării şi Acceleraţiei Forţei Centrifuge şi Centripete din România, vă scriu în sfânta zi de sărbătoare a celor ce muncesc, adică 1 Mai, zi care eu însumi o sărbătoresc prin muncă, trudind din greu la scrisoarea asta, care aş fi terminat-o de mult, dacă n-aş fi fost sabotat de vecinul Costică, care mi-a stropit paginile cu horincă simpatică, care mi-a pătat primele paragrafe care le scrisesem şi care erau mult mai frumoase decât astea primele care le-am scris acum, de fapt sunt paragrafele de-al doilea, că pe primele, aşa cum spusei, le-a stricat horinca. Da’ nu-i nimic, că parcă am prins şi eu coraj să vă scriu, că încă mai am horincă în nări şi altfel alunecă inspiraţia pe hârtie, nu ca-nainte, când se bolovănea ca un car cu boi scăpat în râpă.

Nişte bere bună
Ideea şi problema cu care mă confrunt aici, la noi în urbea sătească, e că avem nevoie să proptim mai bine candidatura domnului Petrache Viziteanu la Brusel, care domnu’ candidat Petrache Viziteanu are dorinţă, da’ nu prea are putirinţă, dacă mă-nţelegeţi ce vreau să spun. Domnule preşedinte, vă spun sincer: nu prea merge treaba! Oamenii de pe aici nu fac chimie cu domnu’ Viziteanu, nu se pupă empatiile şi simpatiile cu mecla dumnealui. Nu ştiu cine l-a sfătuit, da’ prost a făcut-o, de l-a făcut să le vorbească despre orizontul european al ţării şi fonduri structurale. Păi, când a vorbit domnu’ Viziteanu de accesibilitate şi eligibilitate, i-a şi stropit cu precipitaţii pe oamenii din primele trei rânduri. Da’ nu mă bag, e alesul dumneavoastră, musai e să fie şi alesul nostru. Aşa că iată ce vă sfătuiesc eu, ca om care am experienţă în teritoriu, că doar m-am născut şi-o să dau ortu’ popii tot în teritoriu. Vedeţi că băieţii veniţi de prin Italia s-au obişnuit cu oleacă de bere bună, ba chiar şi nişte tării mai spălate, şi zic eu că nu trebuie să-i dezamăgim. Deci, ar fi tare bine dacă aţi putea trimite vreo două camioane de bere din aia bună, de la DAP şi Hamstel în sus. Bine ar fi să vină dom’ Viziteanu pe 9 Mai, de Ziua Europei, să descarce nişte navete cu bere la bufet şi chiar să servească vreo trei zile la dozator. Asta e una.

Afişe sexy
Apoi, vedeţi că popa ăsta nou cam cârteşte împotriva Europei, tot zice că buletinele alea noi, cu cip în ele, ar fi unealta lu’ ucigă-l toaca. Eu zic că ar fi bine să-i daţi nişte pământ prin spatele bisericii, că am auzit că vrea să-şi facă studio tv, să transmită slujbele. Poate vi se agaţă şi vreo două camere de filmat de la televiziunea dumneavoastră, pot fi şi mai vechi, din alea alb negru. În rest, nu mai trimiteţi brichete, că ne-a trimis deja duşmanul politic ţigări electronice. În încheiere, dacă nu vă cer prea mult, trimiteţi nişte băieţi de la centru să lipească nişte afişe sexy cu vreo candidată, din alea cu ridicarea României, că avem mult tineret care e singur, fără muiere şi, ştiţi cum e, norocul şi-l mai face şi omul cu mâna lui. Cu respect şi patriotism, Marcel Chiştoacă, secretar executiv şi plenipotenţiar al PMAFCC, filiala Tomăşeni”.

Notă: Personajele sunt fictive, la fel şi partidul, iar orice asemănare cu realitate este pur şi simplu întâmplătoare. Vorbim de un pamflet autentic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *