Local Kombat

Local Kombat

Local KombatBătălia pentru Camera Deputaţilor propune unul dintre cele mai interesante dueluri în Colegiul 3, unde protagonişti vor fi, de departe, Costel Adăscăliţei, candidatul USL, şi Petrică Movilă (ARD). Cei doi sunt legaţi de coincidenţe stranii, care acoperă un palier larg de zone, mergând de la vârstă şi până la problemelele cu ANI sau cu justiţia.

La 45 de ani, cei doi combatanţi sunt veterani ai scenei politice ieşene, remarcându-se fie prin incisivitatea declaraţiilor, fie prin propuneri legislative. Dacă acum câteva luni, Constantin Adăscăliţei a fost găsit incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru un contract al unei firme unde acesta este asociat cu o societate subordonată Consiliului Judeţean. Numele deputatului Petru Movilă a apărut într-un dosar instrumentat de DNA, parlamentarul fiind acuzat instigare la abuz în serviciu, după ce a intervenit pe lângă un agent de poliţie pentru a favoriza o rudă.

Ulterior, ANI a revenit asupra hotărârii, stabilind că nu se întrunesc condiţiile unei stări de incompatibilitate pentru consilierul Adăscăliţei, în vreme ce problemele cu justiţia l-au dus pe Movilă la un pas de a pierde nominalizarea pentru alegerile parlamentare. A reuşit să intre pe liste graţie relaţiilor cu mai-marii ARD.

În ceea ce priveşte şansele de a câştiga alegerile, ambii pot ajunge în Parlament. Adăscăliţei o poate face în mod direct, mai ales că se bucură de popularitate printre locuitorii din Dagâţa, Drăguşeni, Horleşti, Ipatele, Leţcani, Movileni, Popricani, Probota, Româneşti, Tansa, Ţibana, Ţibăneşti, Ţigănaşi şi Voineşti, în vreme ce singura şansă a lui Movilă este redistribuirea voturilor. De altfel, conform proiecţiilor realizate de site-ul România politică, la Iaşi, toate cele 17 colegii vor fi câştigate de reprezentanţii USL cu peste 50% plus 1 din opţiuni, dar, prin redistribuire, şi colegiul 1 Senat, şi colegiul 3 Camera Deputaţilor vor primi încă un mandat de parlamentar.

Ceilalţi candidaţi sunt de decor

Tot pe colegiul 3 Ţibăneşti se luptă pentru un mandat de deputat Silviu Apostol (PPDD), Sorinel Tudorie (PER) şi Zsolt Lajos (UDMR). Oameni despre care google oferă informaţii laconice, pe care nici măcar nu ne mai obosim să le scriem.

Simirad şi Oprea ţin cu Adăscăliţei

Cu toate că, de ceva timp, se ţine departe de scena politică, fostul preşedinte al CJ Iaşi urmăreşte cu interes disputa din colegiul 3. „A lui Movilă ari di furcî. Adăscăliţei îi hârşâit şi oţelit di bătaia dintri noi doi. L-am lăsat în fundu gol, i-am luat atribuţiili, i-am şutit şi iscălitura, l-am parodiat în epistolile pe care li scriu la gazete, el tot s-a ţinut tare. Brava lui, că acu pot să-i zic asta din postura de pensionar-observator. Poati o să-şi amintească de bunelu Simirad când o ieşi diputat şi o să aibă grijă cu tăierea pensiilor”, ne-a spus fostul preşedinte.

Şi Dumitru Oprea ţine tot cu Adăscăliţei. „Nu pot uita cât s-a  ţinut Petrică de scaunul de preşedinte al filialei locale a PD-L. A fost greu să-l dobor şi numai după ce m-am rugat de ăia de la centru să-l dea jos. Sper din tot sufletul să câştige Adăscăliţei. Nu-l am la suflet, dar dintre două rele, îl aleg pe cel mai puţin rău”, a spus acesta.

În ceea ce-i priveşte pe localnici, o voce avizată, cea a măcelarului din Probota, afirmă că va fi un meci scurt. „Cu un high kick şi un croşeu de stânga, sensei rezolvă partida. Lui Movilă îi doresc însănătoşire grabnică”, afirmă Ion Butcer.

Edouard Irimie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *