Săgeata de la Mediu

Săgeata de la Mediu

Săgeata de la Mediu• la Răducăneni, candidează un fost secretar de stat, un inginer, un protestatar de meserie, un dansator de profesie şi un dansator amator pe mesele din cluburi

Colegiul uninominal 1 – Răducăneni pentru Camera Deputaţilor îl readuce în prim plan pe directorul de marketing al defunctei centrale electrotermice şi fost secretar la Ministerul Mediului. Cu el circula un banc/băncos: Fenechiu îl cheamă într-o dimineaţă pe Muguraş la vila din Bucium şi îi spune „Mă Mugure, uite am mai multe posturi pentru tine. Am unu’ de ministru, de mare responsabilitate, sau, dacă vrei, am unu’ mai mititel, nu prea faci mare lucru, da’ banu’ curge. Ce zici, te bagi?”, îl întreabă Fene. După câteva secunde de cugetat, Cozmanciuc îl întreabă „Da’ unu’ mediu nu ai?”; Aşa că l-a băgat la… Mediu.

Dincolo de glume, liberalul se va bate pentru acest colegiu cu Dragomir Tomaşeschi, avocatul interlopilor şi racheta pedeliştilor pe vremea cât a fost ”prefect apolitic”, inginerul Florin Hop Şaşa şi nebunul Gabriel Rădună, un cetăţean care a încercat să se facă cunoscut (poate în mod premeditat pentru această candidatură) folosindu-şi copii în protestele împotriva primarului Nichita, pe un caz ce ţinea de competenţa… Direcţiei Silvice.

Speranţele acestor Hopa Mitică de a obţine vreun procent sunt mai mici decât candidatura lui Simirad pentru un post de patriarh. În cel mai bun caz, garnitura de pe colegiul 1 va obţine nişte voturi anulate. Dată fiind maşinăria de partid şi credibilitatea de care se bucură Mugur Cozmanciuc, şansele pe acest colegiu aparţin detaşat liberalului.

Acesta este la a doua încercare de a intra în Parlamentul României, după ce la alegerile generale din 2008 a candidat pe colegiul 12 Nicolina. La acele alegeri, Cozmanciuc s-a clasat pe locul trei, cu 15,79 la sută din voturi, după Valer Dorneanu (PSD+PC) şi deputatul PDL Nicuşor Păduraru. La aceste alegeri, fără nici un greu al politicii locale în faţă, şi cu un aparat de partid impresionant în spate, din care trebuie să amintim şi faptul că în acest colegiu, USL are 14 primari dintr-un total de 15, şansele sunt total în favoarea lui.

Contracandidatul cel mai puternic al lui Cozmanciuc este liderul Forţei Civice din judeţul Iaşi, fostul prefect Dragomir Tomaşeschi. Şi acesta a avut o încercare în anul 2008 de a obţine un mandat de deputat pe listele PDL, pe Colegiul 2 Tomeşti, dar nu a obşinut decât un procent de 23,53 la sută, situându-se pe locul doi.  De-a lungul timpului, de numele lui Dragomir Tomaşeschi au fost prinse mai multe scandaluri, cel mai pitoresc fiind cel legat de dansul lasciv al candidatului de 100 de kile, pe o masă fragilă în PUB 25. Beat mangă, avocatul Tomaşeschi s-ar fi dezbrăcat în costumul franjurat al lui Adam şi ar fi început să danseze pe mese. Un alt incident în care a fost implicat Tomaşeschi s-a petrecut în primăvara anului trecut. Aflat la o întâlnire privată la Schitu Duca, cu primarul de acolo, subprefectul Bogdan Şaramet şi alţi funcţionari şi membri de partid, Tomaşeschi, aflat din nou în stare de ebrietate, ar fi încercat să o violeze pe Katy, una dintre sexoasele funcţionare ale Prefecturii.

Odată ajuns prefect, Tomaşeschi a urmărit mai mult decât legalitatea actelor administrative, să ducă la bun sfârşit războiul şefilor lui din PDL cu primarul Gheorghe Nichita. Din activitatea desfăşurată la Prefectura Iaşi, merge vorba că Tomaşeschi a avut grijă să-şi tragă mai multe terenuri pe raza comunei Dumeşti, prin tot felul de inginerii funciare puse la cale cu ajutorul primarului penal Mihai Sabaidoc. Averea lui Tomaşeschi constă într-un teren intravilan în municipiul Iaşi de 814 mp, patru terenuri agricole de 5 hectare, în comuna Dumeşti şi un teren de 0,2 hectare în comuna Trifeşti, acolo unde deţine şi o casă de vacanţă. Mai mult, Tomaşeschi mai deţine o casă de 235 metri pătraţi în Iaşi, un apartament, bijuterii, tablouri şi ceasuri în valoare de 15.000 de euro.

Să nu uităm însă de Csibi Jozsef. Sau să uităm?

Toma Joacăbine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *