„Neeconomistul” Băsescu: „Nu sunt împotriva reducerii CAS cu 5%, dar nu sunt suficient de inteligent să înţeleg de unde se va susţine”. PLUS: „Selfie-ul” Elenei Udrea în timpul discursului prezidenţial

În a doua zi de campanie electorală, preşedintele Traian Băsescu a participat la o dezbatere despre economia României organizată de Fundaţia Mişcarea Populară, împreună cu candidaţii PMP, criticând „estimările umflate ale Guvernului” legate de venituri în 2014 şi politicile convenite cu FMI pentru acest an. ”FMI poate fi un consultant mai bun pentru România”, a comentat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu susţine că reducerea CAS cu 5% la care Guvernul s-a angajat public după 1 iunie poate accentua deficitul fondului de pensii, situaţie pe care a etichetat-o drept „catastrofală”.

„Nu sunt împotriva reducerii CAS cu 5%. Dar nu sunt suficient de inteligent să înţeleg de unde se va susţine în condiţiile în care costul înseamnă 5,5 miliarde.  Susţin această măsură, dar nu ştiu cum s-ar putea compensa. În momentul de faţă se face din împrumuturi şi din bugetul de stat. Accentuarea acestui deficit poate fi catastrofală”, a comentat Băsescu, potrivit căruia deficitul fondului de pensii a fost în 2013 de 12,2 miliarde şi este estimat în 2014 să ajungă la 12,5 miliarde cu actualul nivel al CAS.

Potrivit preşedintelui, „soluţia este crearea de locuri de muncă”, Băsescu criticând însă soluţiile lui Victor Ponta în acest sens. „Din păcate utilizăm banii europeni foarte prost şi demagogic. Am văzut destui politicieni din Guvern care îşi umflau discursurile cu absorbţia extraordinară de anul trecut. Face parte din marile minciuni ale acestui Guvern. Ei nu au semnat niciun contract. Ce s-a încasat au fost proiecte semnate în timpul lui Emil Boc şi încă mai pot trăi şi anul acesta, dar nu la fel de bine. Avem şi proba incapacităţii Guvernului. Pe primele patru luni, absorbţia a crescut cu doar 0,8%. Din 2012 mai, acest Guvern nu a semnat niciun nou contract, nu a organnizat nicio nouă licitaţie. Singurele semnate au fost cele licitate în timpul Guvernului Boc şi care au fost în instanţă. S-au oprit lucrări, dar nu s-a pus nimic în loc. Se ascunde bine şi contractul Bechtel. Dar asta este ceea ce ne lipseşte: capaciatea de a genera proiecte care adânceşte deficitul de la fondul de pensii”, a spus preşedintele..

Băsescu a făcut aceste comentarii la o dezbatere despre economia României organizată de Fundaţia Mişcarea Populară în aer liber, la Palatul Ştirbey la care au fost invitaţi, printre alţii, „în calitate de economist de dreapta”, Lucian Croitoru, fostul premier desemnat de Băsescu, dar şi Mircea Coşea. La întâlnire au venit, pe lângă susţinători ai PMP, liderii partidului încurajat de Traian Băsescu, Elena Udrea şi Eugen Tomac, dar şi candidaţii partidului la europarlamentare.

În timpul discursului susţinut de şeful statului, Elena Udrea şi-a făcut o poză cu preşedintele în fundal. Ulterior, Udrea a postat „selfie”-ul pe Facebook.

FOTO: Facebook/Elena Udrea

Sursa: gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *