Noul trend în cântările bisericești: Prohodul… dubstep

În sfârșit, prea-cuvioșii Moldovei s-au gândit să se conformeze spiritului modern! Au decis să intre în contemporaneitate, să fie mai aproape de credincioșii secolului XXI, să fie, practic, în rând cu lumea. Mult prea sfinții părinți au organizat, ca atare, un seminar pe teme de creativitate și continuitate în cântările bisericești autohtone. „La Parohia Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt din Iaşi a fost organizat seminarul pe tema Continuitate şi creativitate în cântările corale liturgice contemporane româneşti. cor_bisericescAcesta a urmărit prezentarea proiectului cu acelaşi nume, prezentarea situaţiei muzicii corale liturgice româneşti contemporane, analiza măsurii în care oamenii sunt informaţi în legătură cu tradiţiile culturale româneşti din judeţ şi monumentele de patrimoniu din oraş, dar şi identificarea de metode şi parteneriate care să permită realizarea a cât mai multe activităţi educative în domeniul muzicii corale”, spun cei de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei în cadrul unui comunicat pe site-ul propriu, doxologia.ro.

Așadar, mai marii Bisericii au decis să atingă și acel segment al publicului care până acum n-a prea călcat prin biserici. Ce-i drept, zonele pe care le frecventează respectivii se află în proximitatea Catedralei Mitropolitane, cunoscute fiind de pelerinii de weekend sub denumirea de BTU (nu vă gândiți la Biblioteca Centrală Universitară, ci la cele trei temple ale pieirii din zona Mitropoliei: Baza, Taverna și Underground).

Așteptăm și concluziile întâlnirii cuvioșilor pe această temă. De altfel, am putea contribui cu sugestii în domeniu. Prohodul dubstep sau Troparul sfinților mucenici cu arginți fără număr  sunt doar două dintre șlagărele care ar putea duce semnificativ la creșterea gradului de popularitate al ÎPS-ilor din mitropoliile românești. Pentru a asigura continuitatea hiturilor, am recomanda celor de la MMB să acceseze și spiritul tânăr al muzicii autohtone. Un Alex Velea hirotonit mare cantor al bisericii ar putea face miracole cu cântările deja existente. Oricum are experiență la preluat piesele altora!

MC ÎPS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *