Pe Copou se toarnă cea mai tare afacere imobiliară a momentului

Ce legătură poate exista între facultatea de textile-pielărie și cea mai de succes investiție imobiliară din Iașul ultimilor ani? Aparent, niciuna. Altminteri, este o chestie care se poate încadra ușor în categoria ”nu se știe de unde sare iepurele”. Cam asta se poate spune despre ansamblul de blocuri care se construiește în Copou, pe ruinele fostei fabrici Textila. ”In și Cânepă”, cum era cunoscută pe vremuri.

S-a reprofilat
În fond, ce poți face dacă ai terminat la viața ta o facultate ilustră cum e cea de textile și pielărie? Păi, pe scurt, cam mori de foame, că industria ușoară românească n-are nevoie de atâția ingineri câți scoate facultatea în fiecare an. De fapt, n-are nevoie de niciunul, că industria asta se rezumă, în linii mari, la confecționere și patroni de ateliere de confecții. Așa că… Așa că un cetățean cum este Ovidiu Negurici n-a avut de ales decât să-și caute un job în cu totul alt domeniu. Mă rog, și-a dat el doctoratul în 2008 vorbind despre ”impactul politicilor de implementare a sistemelor de management al calității asupra rezultatelor financiare ale întreprinderii”, dar asta doar ca hobby. Ca să câștige totuși o pâine mai albă, s-a băgat în imobiliare. Mulți au făcut la fel și au rămas la nivelul de simplu agent imobiliar. El a reușit să ajungă chiar director în cadrul complexului Green Park, ăla din Tătărași.

Apartamente de lux în Copou
Nu știm dacă Ovidiu Negurici a vizitat pentru prima oară sediul Textila SA în practică, ca student, sau atunci când și-a dat doctoratul sau pur și simplu într-o plimbare cu soția pe Copou. Cert este că i-a ghicit imediat potențialul imobiliar. L-a cooptat scurt și pe frate-său, Cristian, pe numele căruia avea să fie înregistrată marca ”Exclusive Residence”. Pe această denumire aveau să fie trecute și apartamentele în construcție și a trecut la treabă. Partea proastă, ar zice unii, a fost că s-au apucat de treabă taman când criza își arăta colții mai dihai, iar proiectele imobiliare ieșene crăpau unul după altul. Nu și ”Exclusive Residence”, care a mers din plin. Poate criza a fost şi avantajul acestui proiect imobiliar.

Lux cap-coadă
De ce? Simplu. Ca să-l cităm pe O. Negurici: ”nu sunt apartamente dedicate oricărui tip de client”. Mai exact, sunt apartamente de lux, într-o zonă de lux. Dar de lux. Dai 75.000 de euro pentru două camere, dar ai parchet de bambus, ai marmură în loc de gresie, termopane triple și altele asemenea. Cine dă banii ăștia? Păi, de exemplu, profesori universitari, avocați, medici și alte vârfuri ale societății ieșene. Oameni realizați şi cu potenţial financiar. Deci, complexul n-are nevoie de spații de joacă sau parcuri pentru copii. Ar fi cumva inutil, dat fiind faptul că Grădina Botanică și parcurile din Copou sunt la doi pași. Ca urmare, în 6.000 mp de teren au încăput șase blocuri a câte șase etaje. Apare cam de multe ori cifra ”6”, dar nu ne băgăm în interpretări. Complexul este înconjurat de un gard sănătos, care-l izolează total de conlocuitorii de pe Sărărie și Ștefan cel Mare, care ar putea fi eventual deranjanți. Într-un cuvânt, lux cap-coadă. Pentru clienți selecți, nu pentru oricine. Zonă liniștită, că nu-ți trece trenul pe sub geamuri ca în alte părți. ”Exclusive Residence”, nu? Acum, constructorii de la ”Exclusive Residence” lucrează la ultimele scări de bloc, cele de peste drum de sala Liceului cu program sportiv, mai exact la intersecţia străzii Petre Andrei cu şoseaua Ştefan cel Mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *