Portul nostru popular, motiv de inspiraţie pentru marii designeri

Alina Elena Nechifor

Alina Elena Nechifor

Arta românească a fost de-a lungul timpului apreciată de către străini, în special de marii designeri care au decis să se inspire pentru colecţiile lor. Explozia de culori, detaliile originale şi materialele lucrate manual au făcut ca tradiţionalele ii, catrinţe şi opinci să devină izvor de inspiraţie. În acest sezon, o importantă casă de modă din America a venit special în Maramureş pentru a crea o superbă colecţie.

Alina Nechifor, managerul agenţiei “First Models” şi o fashionista convinsă, mărturiseşte că nu o surprinde această veste pentru că portul românesc este o adevărată operă de artă.

„Nu este sigurul an când desingerii internaţionali au decis să readapteze portul românesc în colecţii ce au facut senzaţie. Moda se repetă într-un interval de 10-15 ani. Este foarte plăcut să vezi că portul tradiţional românesc este readus pe marile scene ale lumii. Acesta este încărcat de emoţie pozitivă, bun gust şi detalii complicate. Lucrat manual, portul oferă originalitate şi cu siguranţă este singurul element de identitate naţională care nu a suferit schimbări din cauza regimurilor politice, a crizei sau a influenţelor occidentale”, ne spune Alina Nechifor.

Preţurile acestor piese vestimentare nu este de neglijat, o bluză costă între 50 şi 200 de euro, iar o pereche de cizme personalizate pot ajunge la 600 de euro. Chiar dacă aceste sume sunt exorbitante luând în calcul salariile românilor, Alina crede că „preţurile sunt adaptate conform nivelului de trai al unor ţări civilizate şi dezvoltate. Sunt sume corecte, pe care clienţii îşi permit să le achite pentru o ţinută fashion, cu elemente lucrate manual. Îmi place să cred că orice piesă îşi merită banii şi sunt bucuroasă de portul popular românesc poate fi vândut la un preţ onorabil“.

Aşa se face că, deşi este vorba de arta poporului nostru, designerii români nu au decât de pierdut din cauza lipsei de interes faţă de propia lor cultură.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *