Prețul gigacaloriei rămâne neschimbat, pentru al patrulea an consecutiv

Ieșenii racordați la sistemul centralizat de termoficare plătesc același preț al gigacaloriei: 265 lei cu TVA, pentru al patrulea an consecutiv, preț valabil încă din luna decembrie 2011.

Acelaşi tarif
Marți, 7 aprilie 2015, plenul Consiliului Local a aprobat ajustarea tarifului la energia termică cu doar 5,5%, aceasta fiind prima modificare a tarifului în cei doi ani și jumătate care au trecut de la intrarea în vigoare a contractului de delegare a serviciului public de termoficare încheiat cu Veolia. Decizia Consiliului Local nu afectează populația, care va plăti în continuare același preț (265 lei/Gcal cu TVA), datorită subvenției asigurată de Primărie. În plus, atât Primăria, prin Direcția de Asistență Comunitară, cât și Guvernul României acordă, suplimentar, ajutoare la plata încălzirii pentru familiile aflate în situații defavorizate.

Funcţionare eficientă
Formula de ajustare a tarifului pentru serviciul de termoficare din Iași prevede doar două variabile: prețul combustibilului și inflația. Astfel, deși în ultimii trei ani prețul gazului a crescut cu peste 27%, acciza la gaze s-a majorat cu 11%, iar inflația a fost de 8,1%, la Iași tariful gigacaloriei a crescut doar cu 5,5%. Acest lucru este posibil datorită contractului de rezultat semnat cu Veolia (care se bazează pe indicatori de performanță clar cuantificați și verificați periodic de serviciile de specialitate ale Primăriei) și a măsurilor luate de operator în vederea eficientizării activității:

  1. Schema de funcționare a fost aleasă pentru a obține un maxim de eficiență: se funcționează cât se poate de mult cu CET Holboca, pe cărbune.
  2. Lucrările de modernizare și reabilitare au contribuit la scăderea cu 4% a pierderilor pe rețele și la creşterea randamentului global al sistemului cu 5% în doar trei ani.
  3. Gradul de continuitate în furnizarea energiei termice a fost în 2014 de peste 96% (față de sub 70% acum patru ani): începând cu 2012, cetățenii Iașului nu mai suferă din cauza avariilor numeroase și de lungă durată cu care se confruntau în trecut, pe vremea când operator era CET Iași.
  4. Combustibilul este achiziționat de operator printr-o licitație mondială și este adus la Iași cu mult înainte să înceapă sezonul rece, eliminându-se astfel costurile cu degivrarea și concasarea.
  5. S-a stabilizat numărul de clienți: după ce, ani de zile, oamenii erau de multe ori nevoiți să se debranșeze din cauza avariilor dese și a calității slabe a serviciilor, acum ieșenii au început să revină la sistemul centralizat.
  6. Obligația operatorului de a investi în sistemul centralizat de termoficare va fi nu doar respectată la sfârșitul anului 2015, ci chiar depășită: în conformitate cu prevederile contractului de delegare, în primii trei ani, Veolia trebuie să investească 27,7 milioane de lei. Până la sfârșitul acestui an, vor fi investiți 28,8 milioane de lei, cu peste 1 milion de lei mai mult față de obligația pe care și-au asumat-o. Este vorba de investiții care, la final revin, tot municipalității ieșene, făcând parte din domeniul public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *