Procurorul ieşean, urmărit de „păcatele” tinereţii

Redeschiderea celebrului dosar FNI şi anchetarea procurorilor Irinel Păun şi Cătălin Purcărin, cei care l-au spălat şi curăţat de păcate şi de infracţiuni penale pe infractorul Sorin Ovidiu Vântu, are un efect de bumerang şi la Iaşi. Care este acest efect, vă explicăm acum clar şi pe îndelete.

Emilian Eva

Emilian Eva

La numai o zi după ce procurorul general al României,  Laura Codruţa Kovesi, a hotărât, printr-o ordonanţă, infirmarea tuturor soluţiilor de scoatere de sub urmărire penală a lui Vântu şi a cerut redeschiderea dosarelor controversatului afacerist SOV. Inspecţia judiciară a CSM s-a sesizat din oficiu şi decis să-i ia la puricat pe toţi acei procurori asupra cărora au planat în trecut suspiciuni de natură penală ori au avut oarece probleme judiciare. Printre aceştia, surpriză mare…!, apare şi numele ieşeanului nostru de la Serviciul Teritorial al DNA, procurorul Emilian Eva. Acesta din urmă a fost judecat în 2008, de Comisia de disciplină a CSM, sub acuzaţia de „imixtiune în activitatea unui alt procuror”. Mai precis, Eva a fost  acuzat că ar fi intervenit într-un dosar instrumentat de colegul său de breaslă, Paul Petrovan, procuror la Secţia I a DNA.

Declarat basma curată după ce a intervenit pentru amicul Sabaiduc

Într-o sesizare trimisă CSM, Emilian Eva, pe atunci procuror în cadrul Secţiei a II-a a DNA de combatere a infracţiunilor conexe celor de corupţie, a fost acuzat că ar fi cerut detalii despre un dosar în care era anchetat amicul său, primarul comunei Dumeşti, liberalul Mihai Sabaiduc. Conform unor surse judiciare, Emilian ar fi luat legătura cu un specialist DNA care lucra în dosar şi a încercat să obţină de la acesta Raportul de constatare ce urma să fie întocmit ulterior. „A existat bănuiala că procurorul Eva a vrut acel raport pentru a-l pune la dispoziţia primarului cercetat de Petrovan”, au confirmat, la acea dată, surse din DNA. Întrebat dacă şi-a informat superiorii despre discuţia avută cu colegul Paul Petrovan, legat de cazul în care ar fi intervenit, Eva a răspuns nonşalant: „Eu n-am făcut nimic de capul meu. Nu vreau să comentez mai mult, dar pot spune că nu eu sunt ţinta reală”. Ulterior, procurorul ieşean a fost declarat „curat şi uscat”. Membrii CSM au respins plângerea ca fiind neîntemeiată şi au arătat că Emilian Eva nu a intervenit şi nu a avut nici un fel de influenţă în dosarul care a vizat anchetarea primarului Sabaiduc. Deşi procurorul ieşean a făcut atunci obiectul unei abateri disciplinare prevăzută de art.99,  litera b, din Legea 303/2004, în varianta „imixtiunii în activitatea altui procuror”, CSM-ul controlat de ex-preşedinta Lidia Bărbulescu, s-a făcut că plouă. În decembrie 2008, Emilian Eva a părăsit DNA Bucureşti, după ce CSM i-a avizat cererea de încetare a detaşării. La acea dată, anchetatorul îl trimisese în judecată pe fostul lider PC, securistul dovedit Dan Voiculescu, în legătură cu privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, şi mai avea „pe ţeavă” cazul “Loteria II”, în care era cercetat miliardarul de carton, Gheorghe Copos.2 comentarii

Lasa comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *