„REGELE” AMANETULUI se vrea prinţ în imobiliare

Cum faci să devii miliardar, când n-ai decât un milion? Simplu: te bagi într-o afacere care valorează un miliard. Pe românește, se cheamă să te întinzi mai mult decât ți-e plapuma, dar dacă-ți iese, ești miliardar. Iar dacă nu-ți iese, asta e. N-ai fi nici primul, nici ultimul care dă faliment. Până la urmă, cine nu riscă, nu câștigă, iar averile de miliarde așa au fost obținute, nu cu sapa în mână.

O vânzare bombă
Un astfel de model de om de afaceri este la Iași, Bogdan Gheorghiu, cunoscut și ca „regele amanetului”. Mă rog, era cunoscut sub numele ăsta, pentru că acum doi ani și-a vândut afacerea din domeniu, Express Credit Amanet, unor americani. Discret din fire, n-a zis cât a luat, dar băieții de la Forbes îi estimau averea la 5 milioane de euro. Alte surse din media locală au avansat cifra de 14 milioane de euro ca sumă de vânzare a lanţului de case de amanet. Cu milioanele astea de euro nu s-a retras pe o insulă din Pacific, ci s-a lansat într-o nouă afacere: imobiliarele. Ideea în fond era aceeași ca și la amanet sau orice altceva: te bagi nu neapărat într-un domeniu sigur și cunoscut, ci mai degrabă într-unul cerut de piață. Vezi pe urmă cum te descurci.

Şantier abandonat
Or, la ora actuală, un astfel de domeniu este reprezentat de șantierele abandonate în timpul crizei. Piața imobiliară a reînceput să crească, așa că e momentul să cumperi un șantier părăsit, să-l termini și să-l vinzi. Ceea ce Gheorghiu s-a și apucat să facă. Un astfel de șantier abandonat era complexul Arena din Tătărași, construit pe locul unei foste fabrici de textile. Proiectul, evaluat inițial la 35 de milioane de euro, a fost început în 2006 și abandonat vreo trei ani mai târziu. Trebuiau să fie șapte blocuri, botezate după culorile curcubeului, cu un total de 336 de apartamente și o suprafață construită de aproape 14.000 mp, parcări și ce mai trebuie. S-au construit „la roșu” trei blocuri a 10 etaje, iar afacerea a picat că a intervenit criza. În urmă au rămas datorii de 60 de milioane de lei.

Preluarea
Câțiva ani, blocurile au rămas abandonate. Pe urmă, a început să fie interesată de ele Universitatea de Medicină și Farmacie, care ar fi urmat să finalizeze construcția și să le transforme în cămine pentru studenți. N-a mers, poate și din cauza costurilor implicate, deși UMF are destui bani. Sau poate că schimbarea conducerii universității a dus și la schimbarea priorităților acesteia. Una peste alta, UMF s-a retras, iar în luptă au rămas Bogdan Gheorghiu și un alt investitor imobiliar, Cristian Zămosteanu. Acesta din urmă era dispus să plătească maxim 3,5 milioane euro, doar că cei care se ocupau de vânzare, Casa de Insolvență Transilvania, nu acceptau mai puțin de 4,48 milioane euro. Așa că a rămas doar Gheorghiu, care a dat banul. Tranzacția a avut loc în februarie, iar discretul Gheorghiu a anunțat sec ceea ce toată lumea știa, și anume că vrea să termine blocurile și să le vândă, că doar n-o să stea doar el cu familia în atâta spațiu. Cât îl va costa, cu cât va vinde, astea au fost întrebări la care a refuzat să răspundă. Niște calcule se pot totuși face.

Trei în primă fază
Fiecare bloc urma să coste, conform proiectului inițial, 5 milioane de euro. Adică 15 milioane până la urmă, că s-au început doar trei din cele 7 blocuri planificate. În genere, o construcție la roșu a înghițit aproape jumătate din valoarea finală, pentru că finisajele sunt destul de scumpe. Putem presupune că finalizarea celor trei blocuri îl va mai costa pe Gheorghiu vreo 5-6 milioane de euro. Moment în care va avea la dispoziție 144 de apartamente cu suprafețe cuprinse între 43,46 și 129,64 mp. În medie, să zicem, vreo 70 mp de apartament, că-s mai multe cele mici decât cele mari. Firește, dacă omul păstrează compartimentarea inițială, ceea ce nu este obligatoriu, dat fiind stadiul actual al lucrărilor. Asta ar însemna vreo 10.000 mp de locuințe bune de vânzare. Cu cât le va vinde, iarăși nu putem decât să bănuim, dar prețul mediu la Iași este de 850 euro/mp. La apartamente noi, poate trece de 1.000 de euro. Asta ar însemna vreo 10 milioane de euro. Adică un profit de maxim 1 milion de euro, luând în calcul și prețul achiziției inițiale. Profit mic, dar rămân practic 4 milioane de euro rulabili, suficient pentru a porni lucrările la viitorul bloc. Pentru că măcar asta a zis: că vrea să le facă pe toate 7.

Poziţionare ideală
De vândut ar trebui să fie ușor. Fostul complex Arena e unul din cele mai bine poziționate proiecte imobiliare din oraș. Lidl la parter. La 10 minute de Centru. Tătărași, adică zonă verde, pe locul doi după Copou. Cam la paritate cu blocurile fraților Negurici de pe amplasamentul fostei Textila SA. Poate chiar mai avantajos, că dacă ai nevoie de țigări, alune și bere că ai musafiri neaşteptați, de la Negurici e mai greu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *