Spionajul şi relaţiile lui Simirad cu lumea arabă

Constantin Simirad

Constantin Simirad

Ex-ambasadorul României în Cuba tânjeşte pentru o nouă poziţie de diplomat. Obosit de contrele din Consiliul Judeţean, dar şi de cele care vor urma, în contextul campaniei electorale pentru cucerirea instituţiilor cheie ale Iaşului, Constantin Simirad rememorează cu nostalgie perioada în care, din postura de ambasador, a avut parte de irepetabile ocazii prin care s-a făcut cunoscut unor importanţi preşedinţi din lume. Unul dintre aceştia a fost chiar liderul palestinian, Yasser Arafat, decedat la un an de la instalarea lui Simirad în fotoliul de ambasador.

“Trebuia să mă văd cu Yasser Arafat dar nu am mai apucat. În schimb mi-a trimis un şal cu pătrăţele şi, tot prin acel emisar, mi-a transmis carnetul de membru al Uniunii Scriitorilor din Palestina”, a spus Constantin Simirad.

La peste trei ani de la încheierea carierei diplomatice, Simirad şi-a amintit şi de colaboratorii săi de la ambasadă, toţi securişti cu state vechi.

„La Ambasada din Cuba, până şi şoferul şi secretara erau securişti. Ambasada colcăia de securişti multifuncţionali, în schimb eu am cerut un expert, un ofiţer de informaţii pentru că celelalte ambasade erau foarte informate iar eu aflam de la ele. Acolo totul era ascultat şi monitorizat”, a spus Constantin Simirad.

Pe lângă cubanezele care-i fierbeau sângele şi-i ridicau tensiunea, pe timpul cât a stat la Havana, Simirad a urmărit să-şi îndeplinească şi sarcina primită la plecarea din ţară, anume aceea de a recupera o datorie de 2 miliarde de dolari, pe care statul cubanez o avea către România, ţară care a investit într-o mină de nichel până prin 2003, iar în momentul când trebuia să înceapă furnizarea, aceasta a fost blocată de Fidel Castro. Nu se ştie dacă Simirad a reuşit recuperarea acestei datorii externe pe timpul mandatului său sau ce s-a întâmplat cu banii. Cert este că nichelul, care nu a mai ajuns în România, a fost furnizat Chinei, ţară pentru care Simirad şi-a făcut deja bagajele, cică pentru… un schimb de experienţă. Să fie oare bătrânul Simirad, acest Leslie Nielsen al României, un agent sub acoperire?!Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *