Strategie: Dalkia, în plină ofensivă de rebranşare a clienţilor

Dalkia a emis facturile aferente consumului lunii decembrie 2014 către clienţii care au convenţii individuale de plată (aproximativ 10.000 de locuinţe, adică cca. 27% din apartamentele conectate la sistemul centralizat de termoficare). În ceea ce priveşte căldura, din calculele puse la dispoziţie în special de firmele de repartitoare de costuri sau de administrare imobile (media aritmetică a gigacaloriilor facturate în funcţie de suprafaţa apartamentului), rezultă un consum mediu la încălzire de:

Media tempera-turilor exterioare (Grade Celsius) Apartament
cu suprafaţa
<30 mp
Apartament cu
suprafaţa între
31 şi 50 mp
Apartament
cu suprafaţa
>51 mp
Consum căldură (gigacalorii) Cost căldură (lei cu TVA) Consum căldură (gigacalorii) Cost căldură (lei cu TVA) Consum
căldură (gigacalorii)
Cost căldură (lei cu TVA)
Dec. 2012 -3,96 0.48 127 0.82 217 0.67 178
Dec. 2013 +0,32 0.46 122 0.76 201 0.88 233
Dec. 2014 -0,07 0.4 106 0.65 172 0.77 204

Reprezentanţii operatorului de termoficare au transmis, printr-un comunicat de presă: „Îi rugăm pe locatarii ce nu primesc factura direct de la Dalkia şi ale căror costuri cu încălzirea sunt repartizate direct pe lista de întreţinere de către asociaţii, în cazul în care constată că sumele ce le revin sunt cu mult mai mari decât mediile calculate de noi, să ne sesizeze acest lucru la Centrul de Apel non-stop gratuit 0.800.800.123, pe adresa de email iasi@dalkia.ro sau la Biroul de Relaţii cu Clienţii de la sediul nostru din Calea Chişinăului 25”.

Banii înapoi
Cu ajutorul autorităţii de reglementare pentru serviciile publice (ANRSC), Dalkia va transmite aceste cazuri spre verificare reprezentanţilor Primăriei Iaşi, care vor lua măsurile necesare în aşa fel încât costurile cu încălzirea să fie repartizate pentru toţi locatarii din bloc în mod corect şi în conformitate cu legea. În această iarnă, 22 de ieşeni au semnalat până acum anomalii în ceea ce priveşte suma de plată pentru căldura afişată de asociaţie pe lista de întreţinere. „Toate aceste situaţii se află deja în atenţia noastră”, au afirmat reprezentanţii Dalkia Termo Iaşi. În iarna 2013 – 2014, peste 1.000 de familii şi-au primit înapoi banii cu care fuseseră încărcate ilegal la plata căldurii de către asociaţiile de proprietari.

Preţul gigacaloriei rămâne acelaşi
Şi în 2015, ieşenii racordaţi la Dalkia vor plăti același preț pentru o gigacalorie: 265 lei/Gcal cu TVA. De altfel, Iașul este singurul oraș din țara unde prețul pentru populație este neschimbat în ultimele patru sezoane de încălzire (valabil încă din decembrie 2011).
Dalkia a solicitat autorităților de reglementare ANRE și ANRSC o ajustare a tarifului cu doar 5,5%. Procedura valabilă la nivel național presupune avizul favorabil din partea ANRE și ANRSC și apoi aprobarea noilor tarife prin Hotărâre de Consiliu Local. Însă, chiar dacă se va opera această creştere de tarif cu 5,5%, ieşenii nu vor plăti niciun leuţ mai mult deoarece majorarea va fi acoperită cu fonduri de la bugetul local.

Pariul Dalkia: recucerirea pieţei
Dalkia pare să fi reușit să câștige încrederea ieșenilor pe care-i deservește. Firul direct cu clienții, audiențele publice pe problemele legate de încălzire și colaborarea directă cu biroul de profil din Primărie i-au arătat ieșeanului că nu vorbește la pereți, cum se întâmplă cu majoritatea furnizorilor de servicii în regim de monopol. Interesant este că în ultima vreme, Dalkia pare să fi început o adevărată ofensivă pentru recucerirea pieței pierdute de CET. Piața potențială este de vreo 100.000 de apartamente, câte sunt în Iași. Dalkia furnizează apă caldă și căldură către o treime. În ultimul an însă, compania a convins trei hoteluri că este mai ieftin să-și încălzească clienții prin sistemul centralizat. În cifre, înseamnă consumul echivalent a câteva zeci de blocuri. Nu e mult, dar este un început pe măsură ce prețul gazului crește, oferta Dalkia devine tot mai atractivă, inclusiv pentru consumul casnic. În plus, se lucrează acum la proiectul unei noi magistrale, care să străbată Copoul. E zona din Iași în care nici CET nu a ajuns vreodată. Interesul manifestat de Dalkia pentru acest proiect seamănă cu un pariu pe termen lung. Iar mediul privat pariază de obicei atunci când are toate datele că va câștiga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *