Super-pont! De ce e bine să mâncăm morcovi

Despre morcovi s-a tot vorbit că sunt buni pentru îmbunătăţirea vederii, însă un nou studiu a arătat că aceştia ajută la îmbunătăţirea calităţii spermei, informează dailymail.co.uk. Cercetătorii care au investigat efectele fructelor şi legumelor asupra sănătăţii spermei au descoperit că morcovii oferă cele mai bune rezultate. Aceştia au un efect bun asupra „motilităţii” (capacitatea de mişcare) a spermatozoizilor.

Cercetătorii de la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii au cerut unui număr de 200 de bărbaţi tineri să urmeze o dietă care conţinea o varietate de fructe şi legume, înainte de a face teste pentru a observa ce efecte au acestea asupra spermei. morcovi_fertilitateDrept urmare, fructele şi legumele de culoare galbenă şi portocalie ajută la ameliorarea calităţii spermei. Acest lucru se datorează pigmenţilor care dau culoarea galbenă numiţi carotenoide, deoarece corpul transformă unii dintre aceşti pigmenţi în antioxidanţi care ajută la menţinerea sănătăţii.

Printre aceştia se numără beta-carotenul, pe care care corpul îl tranformă în vitamina A.

Fructele şi legumele de culoare roşie, în special tomatele, care conţin substanţe anticancer, precum licopenul, au fost asociate cu scăderea numărului spermatozoizilor cu anomalii în ceea ce priveşte forma. Datorită acestor fructe şi legume, numărul de spermatozoizi „normali” a fost cu 8 – 10% mai ridicat, spun cercetătorii, care au putut observa o diferenţă semnificativă în rândul cuplurilor care aveau probleme în a concepe un copil.

Acest studiu vine pe fondul înregistrării unei scăderi a cantităţii şi calităţii spermei în ţările occidentale, unele studii arătând că numărul mediu de spermatozoizi a scăzut la jumătate. Un studiu anterior realizat de Universitatea Harvard a arătat că bărbaţii a căror dietă include grăsimi saturate au număr mai mai mic de spermatozoizi, iar calitatea spermei este mai slabă. În schimb, calitatea spermei în rândul bărbaţilor care consumă mai multe grăsimi „bune”, inclusiv acizi graşi omega 3, care se găsesc în peşte şi unele plante, este mai bună.

Citește articolul complet în Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *