Top 10 femei trăsnet din politica şi administraţia locală

Fără a avea pretenţia unui material atotcuprinzător, reporterii “Bârfa de Iaşi” au încercat să aducă în prim plan cele mai importante figuri feminine din administraţia şi politica ieşeană, atât ca prestanţă, ca ţinută, cât şi, de ce să nu recunoaştem, din punct de vedere fizic.

Până acum vreo zece ani, administrația publică ieșeană era un domeniu rezervat aproape exclusiv bărbaților. Dacă apărea din când în când și vreo femeie pe-acolo, era de regulă din categoria ochelari fund de borcan și coc model 1985 în vârful capului. Dar, dacă au făcut ceva bun liberalii în 2005, când au ajuns la putere, a fost să dea drumul la tineret în politică și administrație. Inclusiv la tineret feminin. Modelul a fost preluat și s-a extins. O feministă ar spune că încă sunt prea puține femei în funcții de decizie. Noi am spune că sunt suficiente măcar pentru a avea de unde alege. Un top al feminității și/sau eleganței din politica și administrația ieșeană e următorul, fără a avea pretenţia de a fi exhaustiv. Ca să nu iasă vorbe, fetele sunt aranjate aleatoriu, adică cum am vrut noi. A, să nu uităm, o mică precizare: vorbim în general de doamne şi domnişoare. Pentru ”bunăciuni” și-atât, există site-uri de profil.

denisa ionascu3

Doamna “de fier”
Denisa Ionașcu. Ocupă de aproape patru ani postul de secretar al Consiliului Local. Secretar, adică ăla cu legile, nu secretară, aia cu tava de cafele. Genul de femeie greu de descris. Nu că ar arăta ca o pictură de Picasso, ci pentru că este absolut imprevizibilă. Blondă azi, roșcată ieri, brunetă mâine și șatenă alaltăieri. Culoarea părului variază. Coafura, și ea. Nu ne pricepem la tunsori, așa că o să zicem doar că poartă părul tăiat drept și până pe la umeri, dar până să o cunoaștem habar n-aveam că pot exista atâtea variante ale unei tunsori simple. De departe, cele mai lungi picioare din administrația publică. De fapt, nu neapărat cele mai lungi, dar cele mai bine etalate, asortate la perfecție cu tocurile. Dacă mai zicem că atunci când s-a măritat a fost o adevărată tragedie atât în Primărie, cât și în presa ieșeană, credem că am spus tot. E totuşi ceva intrigant, contrastant la Denisa Ionaşcu, un soi de fractură logică. Pe cât e de delicată şi de fragilă, cel puţin în aparenţă, pe atât de dur sună fişa postului, unde scrie că e garant al respectării legii în Consiliul Local. Bine că nu lucrează în Poliţie sau în Parchet, că am fi avut o groază de autodenunţuri.

ivancia

Doamna din CJ
Mihaela Ivancia. Consilier județean PSD. S-a apucat de politică târziu, dar cu ocazia asta a fentat etapele de jos. La 44 de ani, este doamna incontestabilă a Consiliului Județean. Nici măcar adversarii politici nu se pot supăra pe votul ei. Dimpotrivă, flirtează, se uită topiți în ochii ei căprui și nu observă că tocmai a ridicat mâna să voteze contra. Elegantă la orice oră, de a-i zice că și doarme în taior. Genul acela de eleganță simplă și eficientă, care întoarce și capete mai tinere decât ea. Mignonă, aparent fragilă, dar nu trebuie subestimată. E șefă de lucrări la Zootehnie, specialist în ameliorarea reproducătorilor și a avut ocazia să vadă destui boi prin mediul universitar ca să o mai impresioneze cei cu două picioare.

anca muscheru (stanga, alta n-am)

Achiziţie sexy
Anca Mușcheru. Nu știm cum s-a întâmplat, dar achizițiile făcute de Consiliul Județean au fost mereu birjărite de câte o tipă. A fost o doamnă blondă, cândva. La vârsta a doua, dar elegantă cât încape. I-a urmat o brunetă voluptoasă, din păcate măritată. De vreo patru ani și jumătate, bruneta Cristina a părăsit instituția județeană, spre alte orizonturi. În locul ei a venit altă funcționară, tot din interior. Tot tânără. Tot brunetă. Tot sexy. Tot cu legea în cap, de parcă altceva n-ar exista. Ăsta e punctul ei slab. Dacă o întrebi cu cine iese sâmbătă seara la o cârciumioară la șosea, îți răspunde că în conformitate cu articolul X, paragraful Y din legea Z din anul W, republicată în anul Q, n-ai dreptul să întrebi. N-am avut niciodată curajul să întrebăm de ce poartă doar pantalon, când ar fi cu totul altă imagine dacă l-ar înlocui cu o fustă. Și taiorul tot ținută business este, la urma urmei, nu?

Monica Pandelea2

Roșcata de la agricultură
Monica Pandelea. Șefa Camerei Agricole Județene. 38 de ani, dar n-ai zice. Colegă de breaslă, cumva. A lucrat aproape 10 ani în presă, ca reporter și agent de publicitate, dar s-a oprit la timp. Nu știm exact ce-a făcut ca reporter, dar ca agent de publicitate pariem că l-a vândut și pe dracu’ drept înger. Roșcata de la agricultura județeană are și fizicul și vocea de pisică necesare pentru a convinge. Poartă părul aproape ca Maria Dragomiroiu în tinerețe și are și cu ce se lăuda în privința asta. N-am auzit să fi făcut reclamă la șampon, dar ar fi fost ideală pentru asta. Poate câteva kilograme peste cele ideale, dar și silfidele și voluptoasele tot femei faine se cheamă. Un minus, totuși: folosește ce ojă îi pică în mâini sau cel puțin așa pare. Trebuia s-o spunem şi pe asta, deşi ştim că e off-topic.

Oana-Ungureanu-1

Genul de frumusețe rece
Oana Ungureanu. A fost promovatată de un săptămânal ieșean (nu al nostru) în topul celor mai sexy angajate din administrația publică. La vremea aceea era secretara și ceva mai mult decât atât, a unui fost subprefect al Iașului, dispărut în condiții tragice. Nu intrăm în detalii. Omul era liber, ea la fel. A urmat un copil și o căsnicie prea scurtă. Anii au trecut, frumusețea mai puțin. Mamă acasă și funcționară în Prefectură, după o tentativă de ascensiune pe speze politice la Casa de Pensii, Oana a rămas o femeie frumoasă. E drept, genul de frumusețe rece, de marmură grecească. Nimic nu o împiedică însă deocamdată să rămână în top. Picioarele au rămas la fel de lungi și la fel de… la fel.

simona vranceanu

Cea cu vino-ncoa
Simona Vrânceanu. Tot din categoria azi brunetă, mâine blondă. În varianta blondă, e genul business. În cea brunetă, e genul sweet & innocent. Preferăm varianta b), dacă este să fim sinceri. A, dar am uitat să spunem despre cine e vorba. Ne pare rău, dar ni se scurseseră ochii pe podea și numai de detalii nu ne-a ars. Este, să zicem așa, bomba sexy a tineretului social-democrat, filiala Iaşi. Președinte al organizației de femei a partidului, consilier local, șefă la Casa Corpului Didactic și alte funcții, comitete și comiții. Noroc că nu e funcționar la Starea Civilă, că dacă ți-ar oficia ea căsătoria, ai fi în stare să zici ”nu”. Feministă până în vârful unghiilor, cel puțin după rarele ei declarații oficiale. Tot până în vârful unghiilor, ”femină”, ca să folosim o expresie din Ilf și Petrov. Poate fi iertată pentru feminism, dat fiind că o poate concura pe Denisa la capitolul feminitate. Noi am iertat-o demult. No, dar să nu credeți că ne-am topit chiar de tot. În afară de chipul angelic și picioarele lungi, are și oarece diplomă. N-am ajuns la categoria ”asistent universitar”, dar ea a ajuns. La 34 de ani. Nu e frumos să-i zicem vârsta, dar având în vedere că trebuie să i te uiți în buletin ca să crezi, presupunem că o va lua ca pe un compliment.

florina petrache_2

Tonica Florica
Florica Petrache, consilier judeţean PNL, e expresia perfectă a omului tonic, pe care-i bine să-l ai mereu în preajmă. Fire jovială, mereu cu zâmbetul pe buze, Florica are sute de fotografii pe pagina personală de Facebook de la întâlniri oficiale, şedinţe de CJ, sindrofii şi agape. Iubeşte camera foto şi adoră să se pozeze în prezenţa mai marilor partidului. Din păcate, despre activitatea politică a doamnei în cauză nu putem spune mare lucru, pentru că nu prea cunoaştem, acolo îi place mai degrabă fie discretă.

Anca-Preda

Preda(ţi)-vă
Anca Preda e un consilier local care a „văzut” lumina vieţii publice, în administraţie, recent, în 2012. Acum doi ani, în vară, a prins un mandat pe listele PP-DD în forul de conducere al oraşului. Bruneta e destul de activă şi în consiliu, dar încearcă să-şi facă loc şi în zonele de expunere media. De formaţie jurist, Anca e o prezenţă agreabilă. Vorbeşte mult, ca orice avocat, dar parcă nu poţi să te superi pe ea. N-ai nici argumente şi nici nu-i frumos să o întrerupi atunci când le zice mai cu foc. Una peste alta, Preda a adus un aer proaspăt în destul de îmbâcsita viaţă politică autohtonă. La calităţile ei fizice nu putem spune decât „frumoasă” fără a ne gândi măcar să-i facem şi alte complimente. Dacă ne dă în judecată?

gabriela antipa_2

Speranţă liberală
Gabriela Antipa e o altă frumuseţe locală, nonconformistă, aşa cum răzbate din pozele postate pe Facebook. De profesie avocat, Gaby e consilier local din partea PNL. E genul de politician tânăr, ataşat de culorile partidului căruia îi face reclamă cu orice ocazie posibilă. Stă în siajul oamenilor puternici politic, aşa că nu ne-am mira să aibă o ascensiune politică fulminantă. Despre elementele concrete ale activităţii sale politice se cunosc prea puţine, dar cine-şi mai bate capul cu astfel de detalii. Îi vezi gropiţele din obraji şi-ţi trece tot cheful de politică.

luminita munteanu

Eternul feminin
Luminiţa Munteanu e şefa Direcţiei de Asistenţă Comunitară. Mai clar spus, se ocupă de toţi necăjiţii Iaşului. Da, şi angajaţii direcţiei, dar şi Luminiţa personal care nu se dă în lături de la a participa la fel de fel de activităţi sociale la care nu mulţi s-ar băga. Chiar şi cei mai cârcotaşi recunosc că Luminiţa e o femeie frumoasă care ştie să-şi valorifice „farmecele” feminine. Ar fi şi păcat de ele să se irosească pur şi simplu. Cochetă, aranjată trăsnet (probabil că şi la baie când se duce să se spele pe dinţi, întâi se aranjează) şefa DAC e luminiţa de la capătul tunelului la care mulţi tânjesc. Unii o caută de vreo 24 de ani, alţii de-o viaţă şi tot n-o găsesc. Of. Cu un oftat, toţi suntem datori.

Comentaţi care femeie din politica şi administraţia locală vi se pare mai „destoinică”. Opiniile pertinente sunt mereu binevenite, la fel, suntem deschişi şi la alte propuneri de frumuseţi locale. Doar cu ajutorul vostru putem reveni cu ediţia revizuită şi întregită a topului nostru local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *