Trei copii din Iaşi vor cânta la San Remo

Palatul Copiilor din Iaşi adăposteşte sute de copii talentaţi, oferindu-le cel puţin teoretic, posibilitatea de a se afirma pe marele scene ale lumii.

În perioada 5-10 aprilie a.c., la Festivalul San Remo junior, ediţia a doua, vor participa câteva sute de copii din toată Europa, printre care şi şase din România. Trei dintre ei vor fi din Iaşi. Mai precis, de la clasa doamnei Anca Apetroaiei, profesoară de canto şi muzică, dirijor al corului “Luceafărul”.

Un talent nesusţinut

Daria, o fetiţă talentată, la doar 6 ani nu are posibilitatea să participe la acest festival. “E vorba de prea mulţi bani, nu ne permitem”, ne spune emoţionată mama fetiţei.

Povestea tristă a lipsei de şansă şi de susţinere pentru cei care pot reface imaginea şifonată a Iaşului este aidoma cu cea a Dariei.

Ne întrebăm unde sunt banii pentru promovarea copiilor?

“Mi-aş dori ca oamenii din oraş să fie mult mai receptivi când e vorba de copii, de talentele lor”, afirmă Anca Apetroaie.

“În alte oraşe se găsesc oricând fonduri pentru promovarea copiilor, pe când la noi, în Iaşi fondurile ajung doar pentru… silicoane şi alte implanturi”, ne spune cu năduf profesoara de canto. Copiii sunt invitaţi la diverse petreceri private, unde sunt sprijiniţi doar de aplauze… şi-atât.

Cine sunt artiştii

Alexia Urtoi, Ştefan Atîrgoviţoaie şi Diana Vartolomei sunt cei trei mici artişti ieşeni care vor participa la preselecţie, în Italia.

“Am şase ani de pregătire cu aceşti copii, am investit în ei tot sufletul meu. Eu nu pot să îi însoţesc la acest Festival şi cel mai mult mă doare faptul că nu avem nici un sprijin financiar”, ne spune cu tristeţe Anca Apetroaiei.

Premii ridicole – gen, un balonaş de doi lei sau creioane neascuţite – sunt ofertele „extra” ale autorităţilor locale pentru copiii talentaţi. “Pentru un creion şi un balon eu nu vin”, a fost replica profesoarei la apelul de sărbătorile de iarnă. Cum se vor simţi copiii, ce vor gândi ei? La aceste întrebări autorităţile nici măcar nu au îndrăznit să mediteze.

Replica “nu mai avem fonduri” e deja fumată. Aşa că, dragi politicieni ai Iaşului!, în sacul de promisiuni electorale aveţi ACUM oportunitatea să introduceţi şi lururi concrete. Precum fonduri pentru viitorul artistic al Iaşului. Nu de alta, dar numai anul acesta nu e… 2012.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *