Trei pe un balansoar

Trei pe un balansoar* câştigarea colegiului cu mai mult de de jumătate plus unul din voturi pare, la prima vedere, puţin improbabilă * apartenenţa politică a lui Anton Doboş (USL), popularitatea lui Nicuşor Păduraru (ARD) şi trendul ascendent pe care se află Viorel Blăjuţ (PP-DD) fac lupta cel puţin delicioasă

Fără îndoială, candidatul USL, Anton Doboş, porneşte cu prima şansă. Oamenii vor ceva nou, ori actual director al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Iaşi este la prima încercare de a obţine un mandat de deputat. De altfel, experienţa pe care actualul director a acumulat-o la conducerea Fiscului ieşean îi va fi de ajutor în cariera politică, domnia sa susţinând că se va implica în atragerea de fonduri pentru investiţiile din judeţ. Mutarea Vămii şi reabilitarea blocurilor din zona Cantemir – Podu Roş – Nicolina sunt două dintre priorităţile ale directorului de la Finanţe, care are marele avantaj de a fi susţinut de o echipă din care fac parte numai specialişti.

Candidatul ARD, Nicuşor Păduraru, are mai mult imaginea unui luptător cu morile de vânt. Nu-i vorbă, şi-a ales şi ţinte greu de ucis, pe care nici Bruce Willis să fii şi era aproape imposibil să le dovedeşti. Este de notorietate faptul că, în cei patru ani de mandat, Păduraru a promis relansarea uzinei Nicolina. A bătut monedă şi pe retehnologizarea CET şi pe realizarea zonei de tranzit şi logistică Cristeşti-Jijia. Nu s-a întâmplat, cum spuneam mai sus, mai nimic.

Totuşi, Păduraru a avut şi momente de lucididate. S-a întâmplat în februarie 2011 când, la o întâlnire a parlamentarilor PDL cu preşedintele Traian Băsescu, acesta i-a replicat şefului statului că în jurul lui „nici iarba nu creşte”. Un altul s-a consumat în vara acestui an, când, după anunţarea rezultatelor la locale (locul 4, cu aproape 10% din voturi), el s-a retras din funcţia de prim-vicepreşedinte a organizaţiei PDL Iaşi, mergând pe ideea fair-plaz că un pierzător nu poate deţine posturi cheie în partid.

Despre candidatul PP-DD Viorel Blăjuţ nu vom scrie foarte multe, pentru a nu lăsa greşita impresie că am avea ceva de împărţit cu domnia sa, mai ales că i-am consacrat mult spaţiu editorial în numerele trecute ale Bârfei. Nu putem însă să nu punctăm că el se află pe un trend ascendent, iar surpriza de a ajunge deputat ar fi… nesurprinzătoare.

În colegiul din Nicolina mai candidează Anton Popovici (PRM), Constantin Popa (PER) şi Szabolcs Varga (UDMR). În ordine, un medic, directorul de Siretul Paşcani şi un (alt) ilustru necunoscut de etnie maghiară.

 

Cum de outsider-ii au şanse?

 

Poate că vă întrebaţi cum se face că într-un colegiu din apropierea buricului Iaşului şansele sunt atât de împărţite. Ei bine, în ultima vreme, sociologii au constatat că puterea “locomotivelor electorale” a început să scadă. Mărturie în acest sens stă studiul făcut luna trecută de către IMAS şi care arată o relativă pierdere de viteză, în octombrie faţă de septembrie, a celor care până nu demult duceau greul campaniilor. Ei bine, acum e rândul eşalonului doi… În colegiul ăsta, sunt trei cu şanse…

Sfânta Treime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *