Tudor Chiuaru, un yo-yo de tot râsul

”Nefericitul Chiuariu, un avocăţel neexperimentat de provincie care şi-a petrecut majoritatea mandatului poticnindu-se dintr-un dezastru public în altul”, era una dintre concluziile ironice ale fostului ambasador american, la Bucureşti, Nicholas Taubman. Într-o telegramă adresată Ambasadei SUA, Dragoş Tudorache, pe atunci şeful echipei privind Justiţia din cadrul Delegaţiei Comisiei Europene, i-a spus ambasadorului Taubman că ministrul Chiuariu nu are “nici un fel de reputaţie printre magistraţi şi că aceştia îl vor mânca de viu dacă încearcă să deschidă gura”.

Tudor Chiuariu si Relu Fenechiu

Tudor Chiuariu si Relu Fenechiu

Miştocăreală maximă la adresa lui Tudor Chiuariu, „pupilul” şi „cărăuşul de serviciu” al baronului local penelist Relu Fenechiu. În câteva dintre telegramele oficiale semnate şi parafate de către reprezentanţi ai Ambasadei SUA la Bucureşti, ex-ministrul Justiţiei, Chiuariu, actualmente deputat PNL de Bacău, este luat peste picior chiar de către ambasadorul american Nicholas Taubman. Mai precis, Tudor Chiuariu este descris în cablogramele Wikileaks ca fiind un “neexperimentat avocat de provincie”, care “a primit frâiele Ministerului de Justiţie din partea PNL cu un anume motiv şi anume de a stopa lupta anticorupţie.

Chiuariu, un dezastru public

„Nefericitul Chiuariu, care şi-a petrecut majoritatea mandatului poticnindu-se dintr-un dezastru public în altul”, era una dintre concluziile fostului ambasador american Nicholas Taubman.
Fenechiu l-a uns ministru al Justiţiei pe „Chiuaua” ca să-l scape de dosarele penale.
Unul dintre cele mai importante domenii urmărite cu mare interes de diplomaţii americani, aşa cum rezultă din telegramele cu pricina, a fost acela privind reforma Justiţiei din România.  Momentul de cotitură a fost remanierea guvernamentală din 4 aprilie 2007, când ministrul Justiţiei, Monica Macovei, a fost înlocuită cu un liberal de la Iaşi, Tudorică al nostru, poreclit „Chiuaua”, cel care până atunci condusese Departamentul de Luptă Antifraudă al Guvernului. Într-o telegramă datată 27 aprilie 2007, ambasadorul Nicholas Taubman constata: „Doi experţi, unul din cadrul Delegaţiei Comisiei Europene şi unul din Ministerul Justiţiei evidenţiază aproape ca o certitudine faptul că eforturile anticorupţie ale noului Guvern vor fi luate doar pentru scopuri de imagine”. În acelaşi document, Dragoş Tudorache, pe atunci şeful echipei privind Justiţia din cadrul Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, i-a spus ambasadorului Taubman că „noul ministru Tudor Chiuariu habar nu are ce instituţie conduce şi că nu are nici un fel de reputaţie printre magistraţi”.

Tudorică şi Anticorupţia sau baba şi mitraliera

La final, Taubman a adăugat că oamenii din Justiţie „îl vor mânca de viu pe Chiuariu dacă acesta încearcă să deschidă gura”.

Pe 5 mai 2007, în timpul unei întâlniri oficiale cu ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, ambasadorul Taubman a specificat: „Exuberanţa acestuia de a lucra mai productiv decât predecesoarea sa, Macovei, poate arăta că lupta anticorupţie din România nu mai ameninţă interese reale”. La finalul cablogramei, ambasadorul Taubman îşi exprimă propria opinie despre Tudor Chiuariu. “Noul ministru al Justiţiei exhibă încredere, în pofida lipsei de experienţă. Sunt motive să credem că Tudor Chiuariu, un neexperimentat avocat de provincie, a primit frâiele Ministerului cu un anume motiv. Deşi credem că sunt zone în care putem coopera cu Chiuariu, semnele de până acum arată că nu se va ridica la statura predecesoarei sale, Monica Macovei – şi asta pare a fi exact ce a urmărit Partidul Liberal şi aliaţii săi din Parlament”, arată Nicholas Taubman.

”Năzbâtiile” lui Chiuaua, copilul de casă al baronului Fenechiu

În noaptea de 7 spre 8 mai 2007, Tudor Chiuariu a trimis la CSM o neaşteptată cerere de demitere a şefului Secţiei II din DNA, procurorul Doru Ţuluş, secţie la care se aflau în lucru majoritatea dosarelor cu politicieni. Se întâmpla în perioada în care preşedintele Traian Băsescu era suspendat şi se aştepta ca interimarul Nicolae Văcăroiu să aprobe fără probleme demiterea lui Ţuluş. Două zile mai târziu, numeroşi reprezentanţi ai ambasadelor UE dar şi de la Ambasada americană s-au prezentat la şedinţa CSM care urma să ia în discuţie propunerea de demitere. Aceştia au asistat la discuţii, fără să intervină. În final, CSM a dat aviz negativ solicitării lui Chiuariu.  Pe 18 mai, ambasadorul Taubman trimite la Departamentul de Stat o telegramă distinctă în care descrie manevra drept ”o încercare în forţă a ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu, de a-l schimba pe unul dintre principalii procurori anticorupţie. Aceasta a fost blocată momentan de Consiliul Superior al Magistraturii. Decizia CSM împiedică efectiv Coaliţia anti-Băsescu de a prelua controlul asupra procurorilor anticorupţie în luna de suspendare a preşedintelui”.

Mişcarea lui Chiuariu a eşuat categoric, atrăgând proteste şi demisii la nivel înalt în sistemul judiciar, dar care reclamau de asemenea şi demisia ministrului Chiuariu. „Asta i-a determinat pe observatorii UE să participe în masă la audierile de la CSM, într-un gest unic de a-şi arăta îngrijorarea privind direcţia reformei judiciare din România. La rândul lor, primul ministru Tăriceanu şi PSD-ul lui Mircea Geoană  s-au răţoit la reacţia negativă externă faţă de încercarea lor de a domoli eforturile anticorupţie”, se arată în telegrama unui înalt oficial al Ambasadei SUA la Bucureşti.

Finalul îl ştiu toţi ieşenii: ministrul Tudor Chiuariu a fost nevoit să-şi dea demisia ca urmare a demarării unei anchete penale împotriva sa, dar şi a zecilor şi chiar sutelor de articole negative din presa locală şi naţională.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *