Ultima fiţă: apometre cu citire la distanţă

Vi s-a întâmplat vreodată să vă certați cu administratorul că ați plecat în concediu și ați uitat să duceți citirea apometrelor? Nouă da, și a fost un fel de sârbă cu strigături, că ne-a băgat un consum din burtă de parcă am fi avut piscină în apartament. Și știți și dumneavoastră cum e după concediu, când nu mai ai nici bani de bere, darămite de întreținere. A durat vreo trei luni până s-a regularizat consumul real.

Din faţa blocului
O astfel de problemă putea fi evitată ușor dacă am fi avut apometre cu citire la distanță, prin radio. E ultima fiță în domeniu. De fapt, nu chiar fiță, cât o chestie utilă într-o lume în care toți suntem din ce în ce mai ocupați. Principiul este simplu: la un apometru normal se adaugă și un emițător care transmite valoarea înregistrată la o anumită dată sau la interogarea cu un aparat special. Interogare pe care o poate face o firmă specializată, administratorul sau reprezentantul furnizorului de apă. Cum aparatele bat la 20-200 metri, nu mai e nevoie să-ți intre omul în casă. Stă în fața blocului și butonează sau completează tabelul.

Imposibil de fraudat
Genul ăsta de apometre sunt utile mai ales pentru furnizor, că durează mai puțin citirea contoarelor de bloc. Poate și de asta la Galați, de exemplu, firma locală, Apă-Canal SA a montat până acum, pe banii ei, 30.000 de astfel de apometre. Nu știm ce tip au montat, dar probabil au ales varianta șmecheră. Aia costă 170-175 de euro, dar e de mare precizie, trimite un raport special dacă s-a umblat la apometru sau dacă a fost forțat să meargă invers, cum fac românii noștri. Altfel spus, sunt imposibil de fraudat.

Preţ de bun simţ
Apometrele cu citire radio sunt însă utile și pentru muritorul de rând, în situații ca cea invocată la începutul textului sau pentru asociație, care evită o bună parte din certurile cu vecinii. Cum citirea se poate face în aceeași zi pentru tot blocul, indiferent dacă e cineva acasă sau nu, diferențele între apometrul general și suma înregistrărilor individuale vor fi minime, deci și consumul suplimentar de repartizat va fi mult redus. Prețul nu e prohibitiv, aparatele putându-se cumpăra cu 130 de lei bucata. Bateria ține zece ani, așa că le-ai pus o dată și pe urmă nu mai ai treabă cu ele o bună bucată de vreme.

Dispare mica ciupeală
Dezavantaje? N-ar prea fi, în principiu. Afară de faptul că ar trebui montate, pentru o maximă exactitate a citirilor, în cam toate apartamentele din bloc. Și se știe cam cât de reticenți sunt oamenii când e vorba de inițiative în care este implicat tot blocul, ca să nu mai zicem că aparatura n-ar mai permite mica ciupeală posibilă la autocitire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *